Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries a l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà

Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà
Actualment, el Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries compta amb 7 alumnes a primer curs i 11, a segon

Des d’avui, dia 23, fins al 29 de maig, l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà té obert el període de preinscripció al CFGS de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries per al curs 2025 – 2026

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà, centre públic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, obre un nou període de preinscripcions al Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries per al curs 2025 – 2026. Aquests estudis ofereixen una formació tècnica i especialitzada orientada a preparar professionals capaços de supervisar processos productius, controlar la qualitat dels aliments i implementar sistemes de seguretat alimentària, entre d’altres. La formació combina coneixements científics i tecnològics amb un fort component pràctic i d’aprenentatge directe en entorns reals.

Les persones interessades a cursar el cicle formatiu de grau superior podran fer la seva preinscripció entre el 23 i el 29 de maig de 2025, i la formalització de la matrícula es realitzarà en 3 tandes diferents d’assignacions, que tindran lloc des de l’11 de juliol fins al 4 de setembre, segons el calendari de preinscripció. Els tràmits es fan telemàticament, seguint les indicacions del portal de Preinscripció del Departament d’Educació, on es detallen els passos a seguir.

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà va iniciar la seva activitat l’any 1971 i, amb més de cinquanta anys d’història, s’ha consolidat com un centre de referència en la formació vinculada a la indústria alimentària. Inicialment especialitzada en el sector carni, amb els anys ha anat ampliant la seva oferta formativa per donar resposta a les necessitats creixents de tot el sector agroalimentari. Aquest curs, com a novetat, el centre ha iniciat un conveni amb Just Gourmet Group i ha incorporat l’elaboració de cerveses i sidres com a part del programa formatiu, reforçant així el seu vincle amb la innovació i la diversificació dins del sector.

Actualment, el Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries compta amb 7 alumnes a primer curs i 11, a segon. Tots ells han optat per la modalitat de formació professional dual, que els permet combinar l’aprenentatge al centre amb estades remunerades en empreses del sector, mitjançant beques o contractes. Aquesta metodologia és una aposta clara per a la inserció laboral i respon a la gran demanda de perfils qualificats per part del teixit empresarial de la zona. De fet, el nivell d’interès per acollir estudiants és tan alt que moltes empreses no poden rebre alumnes per manca de disponibilitat.

“El nivell d’inserció laboral dels nostres alumnes és molt alt. De fet, tenim més demanda d’empreses que volen acollir estudiants en formació dual que no pas alumnat disponible. Això demostra que el sector necessita urgentment professionals qualificats, i que la formació que oferim des de l’escola està plenament alineada amb les necessitats del territori”, destaca Gerard Alexandre, director de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà.

En aquest context, l’Escola reafirma el seu compromís amb la formació de qualitat i l’orientació professionalitzadora, en un moment en què el sector agroalimentari és un dels pilars de l’economia catalana, especialment a les comarques gironines. Segons l’Informe General de Prospectiva 2023-2026 del Departament d’Educació, gairebé el 70% de les places dels cicles formatius de grau superior vinculats a la indústria alimentària no s’arriben a cobrir, tot i la creixent demanda de personal qualificat.

En aquest sentit, el centre situat a Monells treballa per continuar formant i contribuint en la qualificació professional integrada del sector de la indústria alimentària, i l’any passat va esdevenir centre coordinador de formació professional integrada del Sistema FPCAT per poder oferir acreditacions de competències professionals i assessorament en matèria d’alimentació, juntament amb l’Escola Agrària del Pallars i l’Escola Agrària del Pirineu.

Sobre l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà

L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà és un centre formatiu de la xarxa d’escoles del Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Va iniciar la seva activitat el 1971 i actualment, està especialitzat en la formació dirigida a la indústria agroalimentària. L’escola ofereix formació inicial a través del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries en modalitat dual. També, compta amb una àmplia oferta de formació contínua amb cursos de durada variable i jornades tècniques dirigits als professionals del sector agroalimentari, als petits productors i transformadors agroalimentaris i als productors agraris que es volen iniciar en la transformació de productes.