Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Cimera pel dret a decidir i feina per acabar

Cimera pel dret a decidir
Un moment de la cimera. Foto:Rubén Moreno

El Govern  ha posat a disposició de les forces polítiques que recolzen el dret a decidir la feina del Consell Assessor per a la Transició Nacional

Cimera pel dret a decidir
Un moment de la cimera / Foto:Rubén Moreno

“Darrera del dret a decidir s’entén que hi passa la solució estructural a la crisi que patim i és això el que ens acaba unint”, amb aquestes paraules el conseller de la presidència, Francesc Homs va volgut constatar que la cimera pel dret a decidir convocada pel president de la Generalitat aquesta tarda ha posat de manifest “que hi ha un acord en el dret a decidir, cosa que no era òbvia”. Homs també ha  reconegut  que durant la reunió s’han fet evidents una “col·lecció de matisos” de com tirar endavant el procés d’acord amb les expectatives i esperances diferents, però que en tot cas avui s’ha pogut constatar “això tan senzill i tant complicat alhora de garantir que l’acord pel dret a de decidir hi és, es manté i té base social i parlamentària sòlida del nostre país”.

Homs ha explicat que la reunió, que tenia com a objectiu  “posar la llavor” del futur Pacte pel Dret a decidir, s’ha interpel·lat als partits a fer les seves consideracions sobre el document pactat pels grups parlamentaris. Aquest document  hauria de constituir el full de ruta del Pacte pel dret de decidir i té com a eix central la implicació de la societat civil en el mateix.  Per tal d’aconseguir aquest consens,  el Govern s’ha compromès a facilitar la màxima informació a tots els grups i fer el que estigui  al seu abast   “per fer confortable la posició de tothom”. En aquest sentit, el conseller Homs ha anunciat que el president ha posat a disposició de les forces parlamentaries partidàries del dret a decidir la feina que fa el Consell Assessor per a la Transició Nacional, i que afegeixi a la seva tasca els informes i estudis dels partits que així ho sol·licitin.

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, va voler constatar que a Catalunya hi havia un ampli consens,”’que l’oportunitat és extraordinària i que el repte és gegantí. Per primera vegada a la història podem encarar els reptes del país amb democràcia”, va afimar, i es va mostrar convençut que eren els ciutadans de Catalunya que havien de decidir-ne el futur.

PSC, ICV i CUP no fan una valoració tan positiva de la cimera com CiU i ERC

El primer secretari del PSC, Pere Navarro,va recordar que el PSC proposava la reforma federal de la constitució espanyola. ‘Estem indignats pel fet que es lligui la sortida de la crisi amb el dret de decidir.’ Sobre la negociació de la reunió, Navarro va dir: ‘Les nostres condicions no són negociables i si no s’accepten no serem al Pacte Nacional sobre el Dret de Decidir. No jugarem a un procés independentista per fascicles.’

El president d’ICV, Joan Herrera, va fer una valoració crítica al dir “aquesta cimera ha estat ideal per a un govern que no governa i que necessita definir escenaris,  hem entrat a la reunió sense ordre del dia i n’hem sortit sense pla de treball”.

El diputat de la CUP, Quim Arrufat,  va destacar que “’mentre el dret de decidir el tinguin els bancs, el catalans no tenim capacitat de decidir”.

A la reunió convocada pel president Mas han assistit els partits favorables a la consulta, ens locals i diputacions. Per part dels partits han participat:

  • Jordi Turull i Toni Font (CiU),
  • Oriol Junqueras i Marta Rovira (ERC),
  • Pere Navarro i Maurici Lucena (PSC),
  • Joan Herrera i Joan Mena (ICV-EUiA),
  • David Fernández i Quim Arrufat (CUP).

El consell de governs locals de Catalunya ha estat representat per Miquel Buch, Núria Marín, Lluís Tejedor i Pere Prat.

També hi ha assistit els presidents de les quatre diputacions Joan Giraut (Girona), Salvador Esteve (Barcelona), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Rañé (Lleida) i l’alcalde de Barcelona Xavier Trias.

Per part del Govern han acompanyat el president Artur Mas la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.