CiU aconsegueix “donar seguretat jurídica” als veïns de Roses i Castelló d’Empúries en la modificació de la Llei de Costes aprovada pel Congrés

Congrés dels diputats

CiU s’absté en la Llei de Costes després d’aconseguir millores tècniques perquè no dota de finançament a les CCAA per executar la gestió del seu litoral

Congrés dels diputats
Congrés dels diputats

El portaveu de Medi ambient de CiU al Congrés, Martì Barberà, s’ha abstingut aquesta tarda en la votació en Comissió de la Llei de Costas perquè no resol una de les principals reclamacions del Grup Català com és el finançament a les Comunitats Autònomes per executar les seves competències en la gestió del seu litoral. “Anem a seguir reclamant aquestes partides pressupostàries perquè Catalunya pugui resoldre les seves competències adequadament”, ha advertit en la seva intervenció en Comissió, on ha estat acompanyat pel diputat de CiU i alcalde de Roses, Carles Pàramo.
Convergència i Unió amenaça amb arribar al Constitucional si el ministre Miguel  Arias Cañete no modifica la seva intenció d’obstaculitzar obres locals a través de la Delegació de Govern

En el tràmit parlamentari d’avui, Barberà ha introduït un conjunt de modificacions en la Llei, que ara es remitent al Senat, si bé de caràcter merament tècnic que no donen resposta a les principals demandes de CiU.
Entre elles, el Grup Parlamentari Català demanava l’eliminació del text que obre la porta a la Delegació del Govern a suprimir actes i acords adaptats per les entitats locals per entendre que vulnera frontalment les competències de les CCAA. El PP no s’ha avingut a modificar aquest apartat, la qual cosa ha estat durament criticat des de CiU perquè “passa per sobre de les CCAA i de les seves competències”, per la qual cosa ha advertit que serà “molt bel·ligerant” sobre aquest tema i “emprendrà els recursos jurídics necessaris”, promovent si fos necessari un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional.

Las propietats dels canals dels veins de Santa Margarida i Empuriabrava, assegurades

El que sí ha aconseguit el Grup Català és “donar seguretat jurídica” als ciutadans de Santa Margarida a Roses i Castelló d’Empúries en Empuriabrava, ja que temien per la seva propietat privada davant la definició del domini marítim públic terrestre. En concret, el text del Govern de Costas ha recollit una Proposició de Llei de CiU per solucionar aquesta situació. No ha pogut ser per al cas de Sitges, per la qual cosa Barberà ja ha avançat que seguirà treballant per donar solució.

Entre les esmenes incorporades avui per CiU es troba una per la qual es faciliten els tràmits per aconseguir la recuperació dels espais marítims públic terrestre per part dels propietaris originals dels mateixos. En virtut d’altres de les propostes de modificació de CiU, la Generalitat de Catalunya haurà de ser comunicada en els procediments de transferència de concessions, de no ser així podrà rescindir aquesta transferència.