Mes de paraules

CiU i Gent del Poble presenten a la ciutadania el seu programa de govern

Programa electoral de CiU i Gent del Poble
La presentació del programa electoral conjunt es va dur a terme a l'Hotel Marina

Montse Mindan (CiU) i Francesc Giner (Gent del Poble) van detallar els objectius a assolir com equip de govern pel bé de Roses

Programa electoral de CiU i Gent del Poble
Montse Mindan i Francesc Giner van presentar el programa electoral conjunt de CiU i Gent del Poble

Hores abans de celebrar-se el ple extraordinari a l’Ajuntament de Roses on s’investirà a Montse Mindan com alcaldessa de la Vila durant els propers quatre anys CiU i Gent del Poble, les dues forces polítiques que a partir d’avui governaran Roses gràcies al pacte de govern entre dues formacions van voler presentar a la ciutadania el seu programa electoral.
CiU Roses, recordem, va guanyar les eleccions municipals del passat 24 de maig, obtenint una representació de 5 regidors, 4 per sota de la majoria, que són 9. Llavors va trucar a la porta del Gent del Poble per mirar de fer un pacte de govern.
Un pacte de govern que es va fer realitat després que el primer acceptés les condicions del segon. I CiU i Gent del Poble governaran Roses els propers quatre anys, tot i que ho faran en minoria, “però amb un programa conjunt avalat per una part important de l’electorat de Roses, tot i això, resta obert a les aportacions de la resta dels grups municipals que vulguin participar de manera constructiva al govern”, va afirmar l’alcaldable de CiU, Montse Mindan, durant l’exposició del projecte conjunt amb Gent del Poble.

La màxima prioritat d’aquest programa “i per a Roses no és altra que la de superar la crisi econòmica, per tant, els tres pilars fonamentals per invertir són la Promoció Econòmica, la Creació d’Ocupació i l’Atenció a les Persones”, va assenyalar Francesc Giner, el candidat de Gent del Poble i que s’ocuparà de les Àrees de Cultura i Festes en aquesta nova legislatura,.

Tot dos socis de govern van enumerar els punt programàtics que van presentar cadascú durant la campanya electoral.

“Un programa de govern, van definir Mindan i Giner, conjunt i obert, volem demostrar la voluntat de fer entrar Roses, definitivament, en el segle XXI”, previst desenvolupar “amb la col·laboració del altres partits de l’oposició per tirar-ho endavant, així com acceptar punts programàtics que puguin presentar ells en benefici de Roses”.

Resum del programa electoral de CiU i Gent del Poble

Programa electoral de CiU i Gent del Poble
La presentació del programa electoral conjunt es va dur a terme a l’Hotel Marina

Aquest programa és la suma dels programes de governs amb els que els que els Grups Municipals de CiU i de GDPR han concorregut a les eleccions de maig del 2015.

Economia, fiscalitat i règim interior.

El POUM serà una eina en favor de la economia productiva, del sector immobiliari i de la construcció, no pas de l’especulació. Es continuarà amb ‘Roses, posa’t guapa!’, afavorint la feina i embellint el poble.

Creació d’un Viver d’empreses i creació del premi Empren Jove al millor projecte empresarial.

Turisme: Promoció dels “Productes Turístics” actuals, experiències, sensacions; Gastronomia, Senderisme, BTT, Esport, Cultura i Patrimoni, Congressos, Fira de la Rosa i altres, Regates, Creuers, Enologia.
El Projecte Sostenible Transfronterer amb França serà una realitat. Dinamització i pla de comunicació a traves de les TIC.

Lligat a la Promoció Econòmica està la creació d’ocupació, donant facilitat a les empreses, i per això crear la figura referent dins l’Ajuntament que les pugui assessorar en els tràmits que hagin de dur a terme.

Foment de l’associacionisme, perquè les entitats que treballen a nivell local i nacional ho facin en promoció del turisme o en la promoció d’esdeveniments esportius o culturals.

Comerç: Les jornades de Comerç i Turisme han estat un èxit, i es donarà un nou impuls.

Convertir el Mercat Municipal i el setmanal com a recursos turístics de primer ordre en la nostra oferta turística.

Pesca: És un signe de identitat, un recurs econòmic de tantes famílies i un recurs turístic i gastronòmic no prou aprofitat. Es donarà un nou impuls per potenciar el món de la pesca.

Tant Mindan com en Frances Giner, cap de llista del Gent del Poble, van reconèixer, que no serà fàcil tirar endavant els seu programa, però confien que

Participació ciutadana
Dotar a l’Ajuntament d’uns pressupostos participatius on els ciutadans hi puguin dir la seva. Aquests pressupostos han de ser realistes i adaptats al moment actual.

Afegir el Consell de la Gent Jove, el Consell de la Sanitat i el Consell del Carnaval als ja existents, és a dir, els Consells de participació de Cultura, Gent Gran, Urbanisme i Serveis i Turisme i Promoció Econòmica.

Administració municipal
Fer auditories de Gestió pels serveis municipals, els de les empreses municipals i els de les concessionàries.

Continuar amb el Portal de la Transparència, s’està al 60% i ens proposen arribar al 100% en el compliment de la Llei de la Transparència aprovada fa pocs mesos pel Parlament de Catalunya amb el compromís d’estar en el Club de les Administracions més Transparents en menys d’un any.

S’obrirà com a portal, el Centre de Gestió d’Incidències, a fi d’agilitzar la participació dels ciutadans a l’hora de detectar les incidències i controlar la seva solució.

ROSERSA, empresa municipal, continuarà donant feina a la gent de Roses i cuidant de la millor manera possible carrers, enllumenat, jardineria, platges, teatre i mercat i els camins i tot l’entorn urbà.

PRODER, empresa municipal, continuarà prestant els millors serveis a la Piscina Municipal de Roses, avui un exemple de bona gestió per tot l’Empordà.

PORT DE ROSES, societat gestora de l’únic port esportiu 100% municipal de tot l’Estat, continuarà donant feina a la gent de Roses i renovant-se per a esdevenir la millor eina de promoció turística.

Seguretat i protecció civil: La policia Local de ser la gran eina per a servar i fer complir el mandats municipals en qüestions d’ordenances municipal àdhuc de les funcions pròpies dels cossos armats al servei del poble de Catalunya.

Joventut

Pressupostos juvenils participatius. Prèvia formació dels participants en el coneixement de l’economia municipal es farà un programa per a l’aplicació d’una part del pressupost anual de joventut.

Continuar amb la dinamització del CAR com un centre de lleure, formació i informació juvenil fins a poder ser traslladats al centre cívic.

Crear la figura de l’educador de carrer.

Promocionar i ajudar a la creació d’una Assemblea de Joves Estudiants d’institut i una altra d’estudiants universitaris.

Recuperar les festes dels estudiants, com a base de la dinamització dels més joves.

Oferir una programació juvenil adaptada als joves + 18.

Jornades de motivació juvenil.

Continuar treballant en programes de salut juvenil.

Crear un projecte o programa de formació per joves amb problemàtiques socials.

Creació d’un Cau de lleure infantil i juvenil potenciant així la formació en el lleure.

Preveure la construcció d’un alberg de joventut.

Mantenir i millorar el programa “Per Carnaval, no tot s’hi val”

Creació d’un gran espai tancat apte per a grans concerts i trobades ciutadanes, tipus La Mirona de Salt

Esports

Recolzament just i igualitari a tots els practicants i a les directives socials, responsables de l’esport rosinc, amb transparència i prenent decisions conjuntament.

Impuls per a la construcció del segon Skate Parc.

Proposta d’espai i redacció del projecte per a la futura pista esportiva polivalent, apte per a les diferents modalitats de l’atletisme.

Proposta d’espai i projecte de recuperació i foment del Vòlei Platja.
Continuar la millora dels accessos i serveis als camps de futbol amb noves grades, oficines i cobertes.

Mantenir la Badia de Roses com a espai de promoció esportiva amb implicació turística.

Mantenir i ampliar la xarxa d’itineraris de costa i parc natural pel foment dels senders GR i locals i itineraris de mountain bike. Entesos també com a espai de promoció turística.

Cultura i festes

Donar a conèixer el nostre entorn i les nombroses manifestacions culturals que hi conté.

Actualitzar i digitalitzar el Teatre de Roses i realitzar una programació estable de teatre, música i dansa adaptada a les necessitats de tot el públic amb la participació de les associacions culturals vinculades a les arts escèniques.

Promoure un concurs o certamen relacionant la figura de l’historiador Jaume Vicens Vives amb l’historia local.

Incorporar la figura del Gestor cultural, enllaç indispensable entre les associacions i el Consistori.

Festes: Més i millor, amb Barraques i Fires i amb suport al foment de totes les tradicions. Més i millor els actes i les festes de Nadal i de Setmana Santa i una formació musical de nova generació.

Mantindrem el més prestigiós dels aplecs de sardanes, pel lloc i per la qualitat de les cobles que hi participen.

Fer de la nova SUF en un espai de cultura i lleure de gestió popular i en aquest espai impulsarem l’ensenyament musical concertat. Suport al dia de la Música.

Exposicions més interessants a Ca l’Anita.
Castell de la Trinitat com a seu d’activitats culturals concretes com la programació de música i establint-hi el necessari centre interpretatiu.
Usos ciutadans adients per al Far i l’espai de l’antiga depuradora de musclos.
Potenciar un gran concurs de fotografia i potenciar la creació de beques pels estudis sobre Roses, Història i Natura.

Benestar Social, prioritari

Prestar especial atenció a totes aquelles persones que es troben en una situació social i laboral vulnerable.

Totes les entitats socials del nostre poble realitzen una molt bona feina al nostre municipi. Revisar els convenis que l’Ajuntament té amb les entitats socials i facilitar el treball que dia a dia realitzen aquestes entitats.

Mantenir el Centre de Distribució d’Aliments en col·laboració amb institucions i persones voluntàries i creació de “la botiga efímera”.

Revisar les places existents per la gent gran del Centre de Dia i un Pla d’habitatge social municipal per cobrir un dels drets fonamental de les persones com és el d’un habitatge digne.

Ensenyament

Ampliar la oferta educativa de Roses, facilitar que els joves puguin obtenir el màxim de coneixements i formació sense haver de desplaçar-se fora del municipi; reforçar l’escola d’adults, recollir tota l’ informació sobre temes de formació formal i no formal en un Portal Educatiu, que sigui una eina útil per l’assessorament a les famílies.

Potenciar les ofertes existents i fomentar-ne de noves com ara una Escola de Música, concertada, formen part de la nostre voluntat de donar servei a les persones.

Mantenir les inversions per a comptar amb les escoles i llars en perfecte estat. Mantenir els tallers d’estudi assistit dins del Pla Educatiu d’Entorn. Seguir el programa aprenent Jugant. Assolir el programa “Garantia Juvenil”, amb el SOC i Fons Europeus, per a donar resposta a un dels reptes més importants, oferta de formació pels que no acaben l’ESO.

Sanitat

Continuar col·laborant amb el CAP reforçant la plantilla de metges a l’estiu i mantenir un contacte continu a través del Consell de Sanitat.
Plataforma per a aterratge d’helicòpters de socors.

Promoure campanyes de salut adreçades a totes les franges d’edat de Roses amb la Diputació de Girona, DIPSALUT.

Territori i sostenibilitat, urbanisme, medi ambient i serveis

Roses de qualitat

Que Roses esdevingui una vila-ciutat oberta, moderna, amb una planificació urbana funcional adaptada als nous temps, dotant-la de les infraestructures i els equipaments necessaris al servei de tots i que siguin capaços de generar oportunitats. Una vila ben relacionada amb el seu entorn empordanès i atractiva als visitants de tot el món que rebem.

Roses cap a la “Smart City” ciutat intel·ligent:

Treballar en xarxa per invertir en capital humà i social, en infraestructures tradicionals i tecnologies de la informació (TIC), en la gestió mediambiental, en desenvolupament econòmic sostenible i una alta qualitat de vida, amb una gestió racional dels recursos naturals, a través de la gestió participativa.

URBANISME

Pla d’equipaments i obres de millora dels espais urbans

Els equipaments són una peça clau al servei de les persones, sanitari-assistencial, educatiu-formatiu, esportiu, cívic-social, cultural, administratiu, promoció-turisme, serveis urbans i d’altres.

Cal entendre l’obra pública com a una eina bàsica en mans de l’administració municipal per a ajudar a la recuperació de l’economia local.

Cal estudiar els equipaments en servei, per a potenciar-ne els valors i, al mateix temps, detectar-ne les mancances, tant de funcionament com de gestió definint les necessitats i prioritats.

Cal projectar els equipaments capaços d’interrelacionar-se, de ser polifuncionals i d’esdevenir elements integrats al teixit social, i així re valoritzar l’entorn proper i Roses en general.

Els espais de relació, lúdics i de lleure són termòmetre de la vida de la vila, elements fonamentals que cal tenir en compte a l’hora de planificar-los.

En aquesta planificació emmarcaríem les actuacions següents:

Desenvolupar el passeig marítim des de la riera Ginjolers al port esportiu. Recuperant el front de mar per a les persones, portant la plaça Sant Pere fins a tocar de platja, fent que esdevingui un parc urbà central del qual ara no disposa Roses. Ampliant les voreres del costat mar. Situant l’aparcament soterrat i dimensionant-lo adequadament. Acabar la façana marítima de Roses, al llarg de la Platja de La Punta. Deslliurem de cotxes la superfície i donem espai de passeig vora mar i platja.

Millorar l’eixample urbà densament poblat delimitat per la Gran Via, Avinguda Montserrat, i Francesc Macià, tenint també en compte els carrers Ramon i Cajal i Pare Claret fins a la Riera.

Reurbanització del carrer Pi i Sunyer i la Plaça Catalunya. Creació del primer jardí urbà vora el Mas de les Figueres, entre el c/ Pescadors i l’Av. Rhode.

Dotació de nous espais lúdics i de joc

Dotació per a manteniment i millora de les urbanitzacions. Millores urbanes, de places i zones verdes, del casc però també de les urbanitzacions, Mas Oliva, Fumats, Buscà i La Garriga i la nova plaça entre els carrers Llotja, Pescadors i Norfeu.

Falconera: al bell mig del millor camí de ronda, entre Roses i Jònculs, convertirem l’espai en una zona de pic nic i promourem la construcció del primer refugi vora mar per a senderistes de Catalunya.

Patrimoni cultural: cal mantenir-lo en les millors condicions i adaptat al nou temps, com a elements urbans, com a espai de gaudi ciutadà. Per dignitat històrica, millorarem l’entorn i l’interior de la Ciutadella, acabarem el Castell i cuidarem de la resta d’elements integrats en el Catàleg de Bens d’Interès Cultural recentment aprovat.

Culminació dels treballs de condicionament del camí de ronda, tram entre Falconera i Montjoi i continuar millorant el tram, Canyelles Petites a l’Almadrava.

Pla de mobilitat urbana:

Elaboració del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible que haurà de definir quines estratègies i accions s’han de desenvolupar en els propers anys per aconseguir un model de mobilitat sostenible.

Aparcaments públics, de propietat o de lloguer. Impulsar i fer realitat 1000 noves places d’aparcament, 500 places a nord i oest de la Ciutadella i 300 places prop de la carretera del Mas Oliva, a l’entorn dels centres públics, escoles i institut, zona esportiva, cementiri, piscina i CAP. Comptant amb les 200 amb les que incrementarem la capacitat de l’actual aparcament vora mar reconvertit.

POUM: A la espera del resultat final del procediment judicial i les afectacions que se’n derivin, Royal Marine i Zona Industrial, continuar apostant per un model de desenvolupament assenyat, sostenible i viable. Econòmicament viable pels futurs promotors sense oblidar el model de gestió posterior en mans del municipi

MEDI AMBIENT

La sostenibilitat descansa sobre tres columnes: la viabilitat econòmica, el medi ambient i el respecte per la realitat social. Això implica tenir en compte, com a mínim, la creació dels fluxos de comunicació i participació entre les diferents àrees implicades.

Parc Nartural de Cap de Creus. Roses ha d’estar present en els òrgans de gestió del Parc Natural de Cap de Creus fent prevaldre l’ús assenyat i sostenible dels medis marins i terrestres. Cal trobar i posa en valor tot el patrimoni, històric, antropològic i paisatgístic fent-ho a profit de la nostra població i de la resta del l’Empordà i de la Costa Brava.

El PRUG serà l’eina de gestió de l’espai marí, l’espai on es desenvolupen les principals activitats econòmiques de la comarca, el turisme i la pesca. Ens implicarem decididament per a trobar el punt d’equilibri, consens, per a que el PRUG sigui l’eina idònia a defensar per tots els col·lectius implicats en favor de la sostenibilitat ambiental i social.

elBullifundation, es continuarà donant suport al millor projecte que ha de situar Roses, la Costa Brava, l’Empordà i Catalunya en el Món del turisme gastronòmic i cultural. El nou Bulli ha d’encaixar en el Parc Natural trobant la dimensió adequada que el faci compatible amb els valors que el Parc Natural del Cap de Creus protegeix.