Més d’un centenar de persones, associacions i entitats que representen més de 5.000 associats i 20.000 empreses i negocis de les comarques gironines, han signat, fins al moment, el manifest “Turistes Som Tot@s”
Centenars de persones es van aplegar ahir a l’Auditori de Girona per alçar la veu i reivindicar el turisme com a sector estratègic i pilar fonamental per al desenvolupament econòmic, social i cultural de les comarques gironines. És la primera vegada que es fa un acte d’aquestes característiques a la demarcació.
La trobada, organitzada per la Taula Gironina de Turisme (TGT) en col·laboració amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Diputació de Girona i la Universitat de Girona, ha servit també per reflexionar sobre com seguir impulsant el turisme de manera sostenible, inclusiva i innovadora i amb el compromís de tots els agents i administracions implicades per aconseguir un equilibri entre l’activitat turística i la vida dels ciutadans dels municipis.
Manifest amb més d’un centenar d’adhesions, fins al moment
Durant l’acte s’ha fet públic el Manifest Turistes Som Tot@s que recull dades rellevants com ara que el turisme a la demarcació genera uns 60.000 llocs de treball directes i milers de llocs de treball indirectes i impulsa i dinamitza l’economia local. Des de petits comerços, productors agroalimentaris, cellers, instal·ladors, fins grans empreses, tots es beneficien de la riquesa que aporten els visitants. El turisme representa més del 19% del PIB a les comarques gironines, una xifra que reflecteix la seva contribució directa i indirecta a l’economia gironina.
El manifest, que ha llegit el sommelier de El Celler de Can Roca, Josep Roca, ha rebut, fins al moment, més d’un centenar d’adhesions d’organitzacions, associacions i entitats de d’àmbits diversos i empreses. Les organitzacions signants representen més de 5.000 associats i 20.000 empreses i negocis de les comarques gironines.
L’acte, conduit per l’ actriu i presentadora, Ivana Miño, va comptar amb els parlaments del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer; de la vicealcaldessa de l’Ajuntament de Girona i vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis; del director dels serveis territorials d’Empresa i Treball, Pau Rich; i del president de la TGT, Jaume Dulsat.
Miquel Noguer va destacar que “des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona apostem pel turisme regeneratiu i per un model turístic ètic, sostenible i responsable. Estem adherits al Compromís Nacional per un Turisme Responsable, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya. Compartim els valors de la sostenibilitat, treballem per la desconcentració i la desestacionalització de l’activitat turística, i vetllem per la cohesió del sector i la convivència entre residents i visitants”.
Jaume Dulsat va remarcar que “com a sector de sectors volem fer sentir la nostra veu, el turisme a les comarques gironines vetlla pel benestar dels seus treballadors/es, per la desestacionalització, per la convivència i bona relació entre residents i visitants. Som un sector pioner, apostem per una justa ordenació i una bona col·laboració publico-privada i volem posar de manifest que el turisme aporta coses molt positives al nostre territori en molts àmbits diferents: social, cultural i econòmic. No acceptem ser l’ase dels cops de molts dels problemes de la nostra societat i sí una part de la solució”.
Testimonis de treballadors del sector turístic
El turisme és un sector que depèn de la feina i la passió de moltes persones. Per aquest motiu, aquest vespre s’han escoltat, a través de vídeos, diferents testimonis de professionals que representen la diversitat i l’esforç col·lectiu que fan possible aquest motor econòmic i cultural i també el de dues estudiants i futures professionals del turisme. Tots ells han remarcat la força del turisme i la seva capacitat de donar conèixer arreu la riquesa i excel·lència del territori.
L’acte va incloure una acció solidària per recaptar diners en benefici del programa de millora de la planta d’hospitalització pediàtrica de l’hospital Josep Trueta de Girona. Josep Perapoch, Cap de Servei de Pediatria de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, va explicar que l’objectiu del programa és fer més amable l’estada dels infants i les seves famílies.
L’actuació del Cor Geriona, un referent vocal gironí que destaca per la seva sensibilitat i per la capacitat de fer vibrar el públic amb cada peça, va posar la cirereta a la trobada, que va concloure amb un networking entre tots els assistents.
Turistes Som Tot@s
Manifest a favor del Turisme a les Comarques Gironines impulsat per la Taula Gironina de Turisme
Aquest Manifest neix per defensar i posar en valor el model turístic gironí. Un model madur que implementa estratègies de revitalització, diversificació, diferenciació i desestacionalització, que aposta per la sostenibilitat, l’excel·lència, la competitivitat i la innovació en la indústria turística de la demarcació de Girona.
El Manifest “Turistes Som Tot@s” aglutina administracions, organismes i entitats públiques, universitat, associacions, federacions, gremis i empreses de la demarcació de Girona, i representants dels diferents grups d’interès del sector turístic del territori que treballen i vetllen per un desenvolupament social, econòmic i sostenible de l’activitat turística al conjunt de la demarcació.
Girona és un territori amb una llarga experiència en la recepció i acollida de visitants, iniciada a mitjans del segle XX i actualment reconeguda com una potència turística de primer nivell de l’arc mediterrani amb més de 8 milions de visitants i més de 27 milions de pernoctacions, l’any 2023.
Volem manifestar el nostre compromís ferm amb el turisme com a sector estratègic i motor de desenvolupament econòmic, social i cultural de la demarcació. Les nostres terres, riques en història, natura, gastronomia i tradicions, són un veritable tresor que mereix ser compartit i celebrat.
Per què apostem pel turisme a Girona:
- Impacte Econòmic: S’estima que el turisme genera uns 60.000 llocs de treball directes a les comarques gironines i milers de llocs de treball indirectes, i impulsa i dinamitza l’economia local. Des de petits comerços, productors agroalimentaris, cellers, instal·ladors, fins a grans empreses, tots ens beneficiem de la riquesa que aporten els visitants.
- Cultura i Patrimoni: Girona és un mosaic de cultures i tradicions. El turisme ens permet preservar i promoure el nostre patrimoni històric, artístic i gastronòmic, alhora que fomenta l’interès per la nostra identitat.
- Sostenibilitat: El turisme aposta per la sostenibilitat i, per tant, contribueix a fomentar el respecte pel medi ambient i les comunitats locals. També promou iniciatives que busquen un equilibri entre la nostra activitat, l’arribada de visitants i la conservació dels nostres entorns naturals.
- Cohesió Social: El turisme crea llaços entre les persones, tant locals com visitants. Fomenta el diàleg intercultural i enriqueix les nostres experiències contribuint a una societat més oberta i diversa.
- Innovació i Creativitat: El sector turístic estimula constantment la innovació i l’emprenedoria. A més, s’adapta a les noves tendències i necessitats dels viatgers, impulsant així un ecosistema dinàmic i creatiu.
M A N I F E S T EM :
- El turisme és un sector fonamental i estructural per l’economia del país, i molt especialment a Girona. Proporciona riquesa amb un alt impacte multiplicador en l’economia i la difusió a través de moltes capes de la societat. A Catalunya, el sector turístic genera un PIB del 12% sobre el total i al voltant del 14% de l’ocupació, segons l’Idescat. Al conjunt de les comarques gironines, d’acord amb els estudis econòmics existents, aquestes dades són encara superiors, i el PIB se situa al voltant del 19%. A això s’hi ha de sumar que bona part dels sectors comerç i serveis depenen directament del turisme.
Segons les dades de la taxa turística del 2023, a les comarques gironines es van recaptar 14,5 milions d’euros, i l’any 2022 l’impost va generar uns ingressos d’uns 13,7 milions a la demarcació. Girona és després de Barcelona, la província catalana on més es recapta en aquest concepte.
- La demarcació de Girona disposa de més 350.000 places d’allotjament turístic regulat -segons les dades facilitades pels diferents subsectors de l’allotjament turístic-, bones infraestructures de transport terrestre, aeri, ferroviari, viari i marítimes, que ens connecten amb el món; cinc estacions d’esquí; uns camins de ronda de referència mundial; una xarxa consolidada de vies verdes; un ampli ventall de productes turístics com ara turisme cultural, golf, esportiu, salut i benestar, turisme de congressos i negocis, turisme familiar, turisme inclusiu, enoturisme, turisme gastronòmic, natura i turisme actiu, entre altres.
- Disposem d’un marc legislatiu, en matèria turística, força avançat en relació amb altres destinacions nacionals i internacionals, que regula temes molt importants. Només en aquests últims anys, clars exemples són les modificacions legislatives de la Llei de Turisme, pel que fa a mesures fiscals i administratives (la llei 5/2017 de 28 de març; la llei 3/2015 d’11 de març; o la llei 2/2014 de 27 de gener; el Decret que aprova el reglament del Fons per al Foment del Turisme (161/2013, de 30 d’abril), o l’Ordre d’estructuració del sistema català de qualitat turística (EMO, 418/2012). A més, del Compromís Nacional per un Turisme Responsable presentat al març del 2023, el full de ruta que marca l’estratègia turística de Catalunya durant els pròxims anys. Es treballa per regular de forma efectiva les possibles pressions que pot generar la indústria turística.
- Una bona part de les empreses del nostre territori apliquen sistemes de gestió, protecció i certificació mediambientals i de qualitat com ara l’Eco label europeu, Biosphere, ISO 14001, EMAS, ISO 9001, Q Qualitat Turística, CETS, o Girona Excel·lent.
- Potenciem la democratització del turisme i les polítiques i estratègies d’inclusió, així com fomentem la responsabilitat social corporativa en les empreses turístiques.
- Treballem per la conscienciació, sensibilització i convivència de tots els sectors implicats, inclosos els mateixos turistes i els residents. Així com per la descentralització i desestacionalització de l’activitat turística.
- Ens comprometem a treballar conjuntament administracions, empreses i societat civil, per garantir un turisme que beneficiï a tothom. Això implica: apostar i invertir en la formació de professionals del sector, amb una de les facultats de turisme més importants de l’Estat espanyol, per tal d’oferir un servei excel·lent i adaptat a les necessitats dels visitants i en equilibri amb la convivència de les comunitats locals; promoure, conjuntament amb l’administració, el desenvolupament d’infraestructures i serveis que facilitin l’accés i la mobilitat, amb un enfocament en la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient; i implicar la comunitat en la presa de decisions sobre el turisme, assegurant que la veu de tots sigui escoltada i tingui un paper rellevant.
- Per últim, alineats amb el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, proposem un pacte de país per tal de reconèixer el turisme com a sector estratègic i motor de desenvolupament econòmic, social i cultural de la demarcació.
Amb aquest Manifest reafirmem la nostra aposta pel turisme com a pilar fonamental del nostre desenvolupament. Girona és una destinació amb un potencial immens, i és la nostra responsabilitat garantir que aquest potencial es tradueixi en benestar per a totes les persones que viuen i visiten les nostres comarques.
Amb l’exposició dels arguments que conformen aquest Manifest, convidem a la seva adhesió i difusió a tots els agents que participen de forma directa o indirecta de l’activitat turística de les comarques gironines.
Girona, 28 de novembre de 2024