La ‘Clarita’ de La Sirena, i Alfons Magester de Cal Campaner són guardonats amb el premi Arjau de Roses

Premis Arjau

Els guardonats amb les autoritats

L’Estació Nàutica de Roses lliura el premi Arjau als fundadors dels restaurants La Sirena i Cal Campaner en reconeixement de la seva trajectòria professional

Premis Arjau
Foto de família dels guardonats, Alfons Magester i Clara Cortada amb les autoritats

Clara Cortada, més coneguda com la ‘Clarita’ i impulsora del restaurant La Sirena, i Alfons Magester, fundador del restaurant Cal Campaner, van ser els guardonats amb els premis Arjau que va atorgar per segon any l’Estació Nàutica Roses – Cap de Creus en el marc de la Festa del Mar de Roses. Tots dos són restaurants emblemàtics i de referència del municipi.

El premi Arjau és un reconeixement que els empresaris de Roses concedeixen a persones vinculades amb el municipi “i que han tingut una trajectòria modèlica i que amb la seva dedicació i entrega, ja que a part de portar l’arjau dels seus establiments durant molts i molts anys, han estat dos icones del turisme a casa nostra, ajudant  a posicionar Roses com a població turística capdavantera”, va destacar el president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, i que va ser l’encarregat de lliurar els premis davant el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i director dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació Ferran Roquer, la vicepresidenta del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, la qual va manifestar que el premiats es van merèixer el premi “perquè són persones que viuen i estimen el negoci, que fan moltíssimes hores per tirar-ho endavant i, per tant, és un honor estar aquí acompanyant-los, com és un honor tenir a una institució que sigui capaç de reconèixer a totes les persones que fan gran el nostre poble”.

Dos Premis Arjaus cada any

Miquel Gotanegra va considerar que el sector empresarial “ha començat tard a fer reconeixements a la nostra gent, i hem d’intentar fer-los quan les persones estan bé, que el puguin  gaudir, per això lliurarem dos premis Arjaus cada any”.

Clara Cortada

Clara Cortada, va fundar fa 54 anys el restaurant la Sirena, situat a la plaça que antigament es coneixia com la del peix. En els seus inicis, es cuinava per als clients peix comprat directament a la llotja, situada al davant del local. Ella ha estat l’ànima d’aquest establiment. Amb el seu marit, Josep Planas va dedicar tota una vida a aquest negoci, que ara regenten Vicente Fernández i Jordi Blanch, però on encara s’hi poden menjar els populars calamars i l’ensaladilla de “la Clarita” i cuina de peix i suquet que s’ha fet molt popular entre els clients. Cortada ha volgut que es conservés l’essència del restaurant, un lloc que havia estat punt de trobada de pescadors i centre neuràlgic de la població. Els plats d’aquesta excel·lent cuinera van presidir moltes tertúlies i van ser testimoni de tota una època, de creixement turístic i de transformació de Roses. El nom del local, situat a la plaça de Sant Pere,  prové de l’edifici, que també es diu la Sirena.

Alfons Magester

Alfons Magester va fundar ara fa 50 anys Cal Campaner, un restaurant mariner, senzill però amb caràcter, ara situat al carrer Mossèn Carles Feliu. Ell i la seva dona, la Mari Carme Paredes, han estat tots aquests anys al peu del canó d’aquest establiment que ara condueixen amb molt bon timó dos dels seus tres fills: l’Anna i el Marc, i el seu gendre, en Joan ( que té l’empremta del Bulli) Però sempre ha mantingut l’essència que els ha caracteritzat: la cuina basada en el peix de Roses a la planxa . Una especialització que els fa ser singulars. Sense oblidar l’únic guisat que han mantingut de forma permanent a la carta i que va crear l’Alfons: els “callos de mar”. Magester va posar el nom al local en homenatge als seus besavis que eren coneguts com els campaners perquè s’encarregaven de tocar les campanes a Roses.

Amb l’entrega dels premis Arjau, l’Estació Nàutica de Roses vol reconèixer la tasca duta a terme per persones relacionades amb el municipi i que han destacat per la seva trajectòria de referència, que han aconseguit deixar emprempta , marcar un camí a seguir i portar el nom de Roses arreu.  L’entitat considera que el nom del guardó, Arjau, és molt adient per uns reconeixements d’aquest tipus ja que la paraula serveix per designar la barra de ferro o de fusta que es fixa a l’eix del timó d’una embarcació i la fa moure, “de la mateixa manera que els guardonats són persones que impulsen amb la seva feina i dedicació constant el nostre municipi i ajuden a conduir-lo cap a l’excel·lència”, va destacar Miquel Gotanegra.

En la primera edició, el guardó se’l va endur Juli Soler, ‘alma mater’ de El Bulli amb Ferran Adrià, i el fundador del  Grup d’Esports Nàutics de Roses, GEN Roses, Eloi Borràs, a títol pòstum.