Mes de paraules

Classe d’arqueologia de Lluís Palahí a Ca l’Anita de Roses

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic
Un moment de la conferència que l'arqueòleg Lluís Palahí va oferir a Ca l'Anita de Roses

El director de les excavacions de la Ciutadella dins la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic va oferir a Ca l’Anita una conferència molt didàctica sobre el treballs portats a terme al recinte fortificat

Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic
Un moment de la conferència que l’arqueòleg Lluís Palahí va oferir a Ca l’Anita de Roses

La Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic, la universitat de Girona, l’Ajuntament de Roses i la Fundació Agbar han iniciat aquest any a la Ciutadella uns projectes de recerca pel que fa a l’excavació i recuperació de la trama urbana del que seria el poble de Roses. I el director d’aquestes excavacions, Lluis Palahí, va oferir una xerrada el passat dimecres a Ca l’Anita titulada “Deconstruint la Roses medieval. El carrer Major i la destrucció de la vila en època moderna”.
Un conferència on l’arqueòleg va aprofitar per explicar als assistents un aspecte de la Ciutadella que no se sol parlar gaire, “i és què passa amb la vila medieval un cop és abandonada i és ocupada pels edificis de la fortificació moderna”. Així, Palahí va fer un repàs als assistents d’alguns d’aquests edificis que van ocupar la vila medieval, “com ara la casa del Governador”.   

El director de les excavacions portades a terme aquest any a la Ciutadella dins la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic, no va evitar,com arqueòleg, que “des de la Universitat de Girona hem fet treballs a la Ciutadella, sobretot la part romana i el monestir de Santa Maria, però quan estàs cada dia, com enguany a les excavacions, veus que el coneixement que tenim no és complert, perquè si una cosa ens ensenya la arqueologia és que els documents, la teoria, diuen una cosa i la pràctica una altra de ben diferent, ja que, per exemple, el carrer Major -posat en descoberta aquest estiu- se suposava que era rectilini des del port fins al monestir, i la setmana passada vam descobrir que fa un gir, una corba”.

Es coneix poc de la Roses medieval

“La Càtedra, va explicar Lluís Palahí a ViladeRoses,  pren com un punt de partida la població, els jaciments i la Ciutadella de Roses i, partint d’aquí, es vol donar a conèixer l’arqueologia medieval i moderna, i en aquest sentit hi ha un gran buit perquè no hi ha molts projectes d’ arqueologia medieval , ja que la majoria són d’època antiga i prehistòrica, per tant, en aquest sentit, queda molt per fer”.

Molt per fer perquè, segons l’arqueòleg, de la Roses medieval existeix un coneixement teòric però falta el pràctic “perquè del que s’ha excavat no arriba al 20% de la superfície i encara queda, segurament, moltes sorpreses per descobrir”.

El proper dimecres, 28 novembre, a les 19:30h els arqueòlegs Xavier Aguelo i Natàlia Colomeda, oferiran, també a Ca l’Anita, la segona conferència sobre les excavacions portades a terme a la Ciutadella.

Aquelo i Colomeda parlaran, concretament, del projecte d’adequació del sector del Portal de Terra de la Ciutadella al llarg de 2017 i 2018.