Mes de paraules

‘Com donar la paraula a les persones migrants en la seva acollida i acompanyament?’

Seminari para professionals en persones migrades
El seminari es va desenvolupar a l

Sota aquest títol es va realitzar un seminari per a professionals per millorar l’acompanyament de les persones migrades 

Aquest passat dijous 10 d’octubre, l’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va realitzar, un seminari transfronterer amb el títol: ‘Com donar la paraula a les persones migrants en la seva acollida i acompanyament?’. La jornada es va emmarcar en el projecte Interreg Poctefa Prospectsaso amb l’objectiu de compartir i desplegar noves metodologies de treball per acollir i acompanyar les persones migrades des dels diferents serveis públics i entitats socials.

Aquest seminari per a professionals, que es va celebrar a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, és la conclusió del treball fet en els darrers tres anys per diferents equips professionals catalans i nordcatalans amb l’objectiu de millorar els dispositius d’acollida de persones immigrades. Van participar unes quaranta persones entre professionals, migrants, voluntaris i un petit grup d’estudiants.

Durant la benvinguda institucional, el vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, va destacar el projecte que “d’una forma modesta ha esborrat fronteres pel que fa a les polítiques de benestar social”. També va posar de relleu que les administracions hauran de ser proactives per aplicar les conclusions a les quals s’arribin.

La representant de l’IRTS-Perpignan Marion Vernay va se l’encarregada de presentar el seminari, que es va plantejar com una continuació del treball que es va fer el 14 de juny en un altre seminari celebrat a Ribesaltes. En ambdues cites  es va utilitzar una metodologia de treball innovadora que vol donar la paraula a tots els col·lectius perquè puguin expressar les seves inquietuds. Cada grup, va fer un treball cooperatiu per definir defectes i fortaleses expressant-les, fins i tot, amb fotollenguatge.

El punt d’inici de les jornades van ser tres qüestions (una per cada col·lectiu) que sintetitzaven l’anàlisi de com s’acullen les persones migrades. Va sortir a debat, per exemple, la dificultat dels tràmits o la necessitat dels migrants a poder opinar en tot el procés d’acollida. En acabar les dinàmiques, els grups van exposar les noves inquietuds plantejades que es van posar en comú i es van realitzar unes conclusions.

En el marc d’aquesta activitat del projecte i en els anys previs s’ha elaborat l’informe Mirades sobre l’acollida de persones migrants: models i experiències de treball de l’Alt Empordà i els Pirineus Orientals.