Com era l’estiueig a Roses el 1932 ens ho ensenya l’AMR

Arxiu Municipal de Roses

El document és un clar exemple de com els fotògrafs amateurs han aportat el seu granet a la història, com a testimoni del fenomen turístic a la població durant els anys de la II República Espanyola

Arxiu Municipal de RosesDurant el mes d’agost, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) dóna a conèixer a través del seu apartat del web municipal ‘El document del mes’, l’àlbum fotogràfic de les vacances de la família Civit a Roses l’any 1932, realitzat per Pere Civit Recasens.

Les fotografies de l’àlbum retraten el turisme a Roses durant la dècada de 1930, quan encara es mantenien certes pràctiques del primer turisme incipient de finals del segle XIX, basat en l’excursionisme i les estades terapèutiques centrades en els banys de sol i aigua salada i l’activitat física. La millora del transport i les infraestructures durant el primer terç de segle XX ajudà que els turistes tinguessin més facilitats per arribar i marxar del seu lloc d’estiueig.

Roses no va ser una població aliena a aquest nou corrent econòmic i social del turisme. La població, com molt bé recordava el polític Carles Pi-Sunyer l’any 1935, havia fet un esforç considerable en endreçar el seu espai públic i bastir les infraestructures necessàries per atendre els turistes.

Al llarg de l’àlbum, en Pere Civit relata les vacances de la família i les visites fetes  a les muntanyes de Roses; el dòlmen d’en Cobertella; la platja del segon moll; el monestir de Sant Pere de Rodes; excursions pel mar amb una teranyina de cala en cala; a la font dels Miquelets; al castell de la Trinitat; a la font de can Berta, tot plegat amb la presència d’un guia rosinc anomenat Cisco.

  • Podeu consultar el document del mes en el següent aquí.