Comença la vacunació simultània contra la grip i la COVID a les residències de persones grans

Vacunació contra la grip i la COVID
La vacunació de la grip es portarà a terme de manera simultània amb la de la Covid-19

El pròxim dimarts 26 de setembre, Salut inicia la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2023-24) amb la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19

El departament deSalut té la voluntat de protegir i immunitzar al màxim la ciutadania davant els virus respiratoris que augmenten la seva circulació especialment a la tardor i l’hivern, per evitar l’increment de patologies immunoprevenibles. Per aquest motiu, cada any a la tardor es posa l’èmfasi a augmentar les cobertures de vacunació contra la grip i, en els darrers anys, també contra la COVID-19, especialment en les persones que tenen més risc de patir complicacions de salut o de transmetre la malaltia a persones de risc.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha dit avui que per aquesta campanya de vacunació 2023-24 “l’objectiu és que es vacunin el màxim de persones i de professionals també, de tot el sistema de salut i socials, perquè en són els cuidadors”. I ha detallat: “Ens agradaria que el 75% de les persones vulnerables estiguessin vacunades”.

Per això, el pròxim dimarts 26 de setembre, Salut inicia la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2023-24) amb la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19 per a la població més vulnerable: les persones que viuen a residències de gent gran, les que reben atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Balcells ha volgut recordar que la pròxima setmana “també comença la vacunació per a les persones que reben atenció sanitària domiciliària”, i en conjunt es tracta de l’inici de la vacunació per protegir les persones més fràgils.

Al nostre país hi ha prop d’un miler de residències per a persones grans (985) i es calcula que aquesta primera fase de la vacunació contra la grip i la COVID es desenvoluparà, almenys, al llarg de tres setmanes. La temporada 2022-23, es va arribar a una vacunació superior al 80% de la població que viu a residències per a persones grans.

Campanya de vacunació de tardor 2023-24, de grip i de COVID-19

Pel que fa a la resta dels col·lectius a qui es destina la vacunació de la grip i de la COVID, està previst que sigui a partir del 16 d’octubre quan es posi en marxa: s’adreçarà a les persones de 60 anys i més, les persones amb condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les dones embarassades, les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. I enguany, també s’inclou la recomanació de vacunació antigripal per al col·lectiu de persones fumadores i, per primera vegada i com a principal novetat, Salut introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip també per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat.

On es vacunarà cada persona

La població que viu a residències de persones grans o altres institucions rebrà l’administració de les vacunes en el centre residencial, i seran els professionals sanitaris els qui s’hi desplaçaran per posar-les. Per a la resta de població i com cada any, les vacunes s’administren principalment als centres d’atenció primària (CAP), sempre amb cita prèvia.

Com es pot demanar cita prèvia?

La vacunació al CAP de referència sempre es realitza amb cita prèvia. Per tal de demanar la cita s’ha de sol·licitar a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d’atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació https://citasalut.gencat.cat/o bé directament al CAP.

La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals i també disposaran d’uns horaris sense cita que es podran consultar a la web https://canalsalut.gencat.cat/.

Vacunació contra la grip per a tots els infants d’entre 6 i 59 mesos

Aquest any s’inicia la vacunació antigripal a la població infantil sana de 6 mesos a 59 mesos amb una única dosi injectable. Aquest grup d’edat no només és un dels que més pateix la infecció, sinó que també pot presentar complicacions greus a causa d’ella i la vacuna permetrà protegir precoçment les criatures de contraure la malaltia. L’OMS i el Centre Europeu per a la prevenció i el control de les malalties (ECDC) recomanen aquesta vacunació anual a la població infantil i dotze països europeus ja l’han introduït.

La vacuna de la grip que rebran aquests infants a Catalunya també és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l’edat.

Sobre les vacunes intranassals, el comitè d’experts en vacunes de Salut ha determinat fer una prova pilot de 3.000 unitats per estudiar-ne l’eficàcia, ja que considera que hi ha dubtes seriosos del cos eficàcia d’aquesta presentació, tal i com ha confirmat el conseller Balcells.

Tot i que, habitualment, en menors, la mortalitat per grip és mínima, aquesta malaltia produeix un nombre important de visites a centes de salut, hospitalitzacions i ingressos per complicacions, especialment en els infants de menor edat. S’estima que, a l’Estat espanyol, i en menors de 5 anys es produeixen cada any 50.000 casos de grip confirmada a l’Atenció Primària, 4.000 hospitalitzacions, 800 casos greus, 250 ingressos a la UCI i 8 defuncions intrahospitalàries.

Vacunació contra la COVID-19

La vacunació contra la COVID-19 en la població indicada es recomana independentment del nombre de dosis rebudes amb anterioritat (inclús cap dosi prèvia). Però cal tenir en compte que en la vacunació de la COVID-19 s’ha de mantenir un interval d’un mínim de tres mesos des de la darrera dosi o des de la darrera infecció. I es recomana administrar-ne una única dosi, excepte per a casos especials.

Des d’aquest mes de setembre, es disposa de la vacuna òmicron XBB.1.5 (Comirnaty®, fabricada per Pfizer-BioNtech), que és la d’utilització prioritària al nostre país. Per a les persones amb contraindicació de vacunes d’ARNm es poden administrar les vacunes de proteïnes disponibles (BIMERVAX® dels laboratoris HIPRA).

Actualment, s’observa, tant a Catalunya, com Espanya com a nivell internacional, una tendència ascendent en la incidència d’infeccions i d’hospitalitzacions per COVID-19, probablement relacionada amb l’aparició de noves subvariants d’òmicron amb més transmissibilitat. Tot i això, no s’ha observat un impacte en la gravetat. L’augment de les hospitalitzacions s’ha produït fonamentalment al grup de població de 80 anys i més. Les recomanacions per a la vacunació 2023-24 de COVID-19 s’han fet en funció d’aquesta realitat, però es podran modificar en funció de la situació epidemiològica.

Pel que fa a l’eficàcia de la vacunació de la COVID, s’estima que la vacuna de la COVID ha evitat 20 milions de morts a tot el món

Quant a l’evolució de la situació epidemiològica al nostre país està disponible sempre amb actualitzacions setmanals al web del SIVIC (Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya) https://sivic.salut.gencat.cat/.