La companyia Jubi-Teatre de Roses torna assaborir l’èxit amb ‘Per no entendre el castellà’

Companyia Jubi-Teatre

Un moment de la representació de l'obra 'Per no entendre el castellà'

‘Per no entendre el castellà’ va ser una obra escrita per un dels darrers monolingüistes en català

Companyia Jubi-Teatre
Un moment de la representació de l’obra ‘Per no entendre el castellà’

L’experiència que van viure tots plegats, tant els avis i àvies de Roses que integren la companyia de teatre Jubi-Teatre i la seva directora, la Fina Pugidomènech, quan fa dos anys van estrenar l’obra ‘Tots bojos per una torre’, “va ser tan positiva, ens va agradar tant, que volia que fos el final, i els mateixos actors em demanaven que tornéssim a fer una altra obra”, va afirmar Puigdomènech, ha fet possible que Jubi-Teatre tornés ahir als escenaris amb l’obra ‘Per no entrendre el castellà’.

No ha estat fàcil trobar una peça que “no fos molt llarga i que no tingués molt de text, però finalment una noia de Rabós em va fer arribar aquesta peça que ha estat adient per a qué els actors de Jubi-Teatre la portessin a terme”, va assenyalar la directora.

L’argument de ‘Per no entendre el castellà’ ens trasllada al temps en el que els 13 components de Jubi-Teatre eren joves, molt joves, ja que succeïa tot just acabada la Guerra Civil, i els militars espanyols s’allotjaven a les llars catalanes, i un d’aquest militars va parar a casa d’uns pagesos que mai havien parlat castellà, una situació que dóna durant l’obra a molts moments de confusió, els quals van provocar les rialles de l’espectador.

Amb ‘Per no entendre el castellà’ Jubi-Teatre va homenatjar a un dels darrers monolingüistes en català que hi havia al país, i que actualment no en queda cap. Catalunya, és a dir, persones que només parlaven en català i desconeixen el llenguatge castellà.

Aquest obra va ser representada dimecres al Teatre Municipal de Roses en una audiència en exclusiva per als jubilats i jubilades de la Casa del Mar i del Casal del Pescador, en la que van participar, precisament, les dues Corals de ambdós entitats.

I avui divendres es portarà a terme una segona representació, per al públic en general, a les 21 hores.

Cal destacar que Garriguella acollirà també aquest estiu una representació de ‘Per no entendre el castellà’ per part la companyia Jubi-Teatre, tot i que encara queda per determinar la data.

Companyia Jubi-Teatre
Coral del Casal del Pescador

Companyia Jubi-Teatre
Coral de la Casa del Mar