Programa Reallotgem

Comunicat de Parc Tramuntana en relació a l’acte ‘Una horeta blava’

El Manifest científic favorable a l’eòlica marina flotant a Catalunya, signat per més de 100 científics i experts, obre la porta al debat i la implicació del col·lectiu científic amb el desplegament d’aquesta energia renovable

Aquest dissabte el Teatre Municipal de Roses acull l’acte “Una horeta blava”, on 9 científics presenten les conclusions de l’estudi Unravelling the ecological impacts of large-scale offshore wind farms in the Mediterranean Sea, que parteix del cas de Parc Tramuntana. Per aquest motiu, l’equip de Parc Tramuntana vol manifestar el següent: 

  1. Aquesta setmana s’ha presentat el “Manifest per al seguiment científic de l’energia eòlica flotant a Catalunya“, promogut i signat per més de 100 persones expertes de l’àmbit científic, de la recerca, l’enginyeria i el món universitari, on reivindiquen el paper clau de l’eòlica marina flotant a Catalunya i la necessitat que el col·lectiu científic acompanyi el desplegament de renovables per fer front al gran repte comú: l’emergència climàtica.
  2. Parc Tramuntana considera que aquest Manifest científic és molt rellevant i obre la porta al debat i la implicació del col·lectiu científic entorn les renovables a Catalunya: hi ha diverses visions i criteris estrictament científics vers l’eòlica marina flotant i la seva integració mediambiental. El país necessita la contribució del col·lectiu científic per poder impulsar la lluita contra el canvi climàtic.
  3. Parc Tramuntana també recorda que els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM), difosos a informació pública pel Ministeri i que han de ser aprovats properament un cop completada la seva revisió després de la fase d’al·legacions, són els que certifiquen la zona escollida per Parc Tramuntana és compatible amb el desenvolupament de l’eòlica marina. L’elaboració dels POEM ha comptat amb tècnics, científics de múltiples disciplines com la biologia, i experts del Ministeri, entre els què hi figura personal del CSIC. Els POEM contemplen zones prioritàries per a la biodiversitat i aquesta zona a l’Empordà s’ha catalogat com a prioritària per a l’eòlica marina.
  4. Pel que fa l’estudi científic presentat a Roses, una de les grans reivindicacions és que Parc Tramuntana s’allunyi de la costa. L’equip promotor recorda que la ubicació – a 24km del Golf de Roses i fora de zones protegides – és la més compatible amb el sector pesquer, projectant el parc sobre una zona de veda definida per la Confraria de Pescadors de Roses i publicada al BOE, per tal de tenir la mínima afectació possible sobre la seva activitat professional. Moure el parc més lluny implicaria ocupar una zona d’alta riquesa per a la pesca i, si encara s’anés més lluny, envair el Corredor de Cetacis del Mediterrani.
  5. Qualificar el projecte de Parc Tramuntana com a mega parc o macro parc és una expressió que defuig de la realitat tant dels parcs projectats arreu de l’Estat com de països del nostre entorn: el president Macron ha anunciat que França planeja construir 50 parcs eòlics marins per l’any 2050 amb una capacitat de 40GW, i recentment s’ha fet públic el concurs per impulsar inicialment 500 MW d’eòlica marina al Mediterrani (enllaç). Escòcia acaba de posar un marxa un pla per instal·lar en els propers anys 25GW d’eòlica marina (50 vegades Parc Tramuntana). De fet, són molts els projectes arreu d’Europa que ja disposen de més de 35 aerogeneradors (per posar alguns exemples: Borssele 3&4 a Països Baixos, Robin Rigg a Escòcia…), així com tots aquells que ja estan en promoció arreu d’Europa: 16 de les 17 propostes anunciades a Escòcia superen amb escreix els 500MW. A l’àrea del Mediterrani, WindEurope preveu que s’hi implementin 70 GW d’eòlica marina (140 vegades Parc Tramuntana),  demostrant que es tracta d’una tecnologia clau per a la transició energètica al nostre entorn.
  6. Actualment Parc Tramuntana està realitzant les seves campanyes d’avifauna i cetacis, seguint escrupolosament tots els criteris establerts en matèria d’Estudis d’Impacte Ambiental, per avalar amb dades la seva compatibilitat amb l’entorn i la biodiversitat marina de l’Empordà. Properament Parc Tramuntana publicarà un breu informe on avançarà dades relatives a aquest Estudi d’Impacte Ambiental i la seva comptabilitat amb els ecosistemes marins de la zona.