La comunitat francesa de Roses celebra l’any nou amb una festa al voltant de la ‘galette des Rois’

Amicale des Français de Roses
Carme Vilà, Inès Coca i Ilona Schneider en el concert que van oferir a la festa de la 'Galette' dels Amicale des Français de Roses

L’Associació Amicale des Français de Roses va organitzar una festa lúdico-gastronòmica al Teatre Municipal amb el dolç de la ‘galette des Rois’ que va servir com a tret de sortida de les activitats que organitzarà durant aquest any

Amicale des Français de Roses
Carme Vilà, Inès Coca i Ilona Schneider durant el concert que van oferir a la festa de la ‘Galette’ dels Amicale des Français de Roses

A Catalunya en tenim el tortell de reis, dolç típic del dia de Reis elaborat fet de pasta de brioix, pasta fullada i farcit de diversos ingredients com ara massapà, nata, crema, melmelada o cabell d’àngel, que a més pot portar fruita confitada o pinyons, a més del sucre de llustre per sobre. Dins del tortell hi ha una fava i una figureta d’un el rei. A qui li toca la fava el paga i a qui li toca el rei s’ha de posar la corona de cartró que acompanya el tortell.

I a França existeix el mateix, i es diu la ‘galette des Rois’ una coca també feta de pasta fullada i farcida de crema d’ametlles. Però, a diferència del dolç català la ‘galette’ oculta en el seu interior només una fava i, en aquest cas, aquell que trobi aquesta fava és el que es corona com a rei.

I amb la ‘galette des Rois’ se celebra una “festa típica francesa per celebrar l’any nou”. Una festa que l’associació Amicale des Français de Roses va voler celebrar el passat dimecres, i per segon any consecutiu, al Teatre Municipal de Roses “perquè és el marc adient per celebrar l’arribada del nou any ja que som molta gent i a la seu de l’associació ja no hi cabriem”, va manifestar el president de l’entitat, Marius Fàbrega.

La festa, amb l’assistència d’un centenar de persones es va iniciar a les 5 de la tarda amb una conferència del doctor Gerard Dieuzaide sota el títol “La salut dels nostres fills i la contaminació electró-magnètica”.
Tot seguit, la pianista Carme Vila va oferir un concert amb la soprano Inés Coca, i en el que va participar també la cantant Ilona Schneider en el que van interpretar música clàssica francesa.

Després de l’actuació musical es va fer la presentació dels vots de l’Associació, acte que es va portar a terme en presència de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan i altres membres dels Amicale des Français de l’Escala i Girona, entre d’altres poblacions.

I en acabar, ja al vestíbul del Teatre es va oferir a tothom un tast de la ‘galette’ per donar la benvinguda al nou any en companyia de compatriotes francesos, “que és la finalitat de la nostra associació, trobar-nos i mantenir-nos en contacte entre nosaltres i aquest acte serveix per començar amb les activitats que organitzem al llarg de l’any”, va ressaltar Fàbrega.

La comunitat francesa és molt nombrosa a Roses, la majoria tenen una segona residència en la qual passen la gran part de l’any a la Vila, però també hi ha una gran quantitat que resideixen de manera permanent a casa nostra.