Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Concentració a Roses contra la guerra a Ucraïna i en record de les víctimes

Concentració a Roses en rebuig a la guerra d'Ucraïna
Concentració en rebuig de la guerra d’Ucraïna que es va portar a terme a Roses, pocs dies després d'iniciar-se el conflicte bèl·lic

La concentració es durà a terme a les 18 hores de demà divendres, 24 de febrer, en l’aniversari de l’inici del conflicte bèl·lic, a la plaça Catalunya, i comptarà amb la participació de la comunitat ucraïnesa que viu a Roses

Demà divendres, farà un any que Rússia va iniciar la guerra contra Ucraïna, i demà, 24 de febrer, l’Ajuntament de Roses celebrarà una concentració de suport al poble d’Ucraïna, coincidint amb l’esclat del conflicte bèl·lic.

“La concentració s’iniciarà a les 18 hores davant de l’Ajuntament amb la lectura d’un comunicat, en català i en ucraïnès, per part de representants de la comunitat ucraïnesa. Tot seguit es farà un minut de silenci en record de les víctimes”, ha afirmat la regidora d’Acció Social, Esther Bonaterra.  

Al llarg del darrer any, un total de 98 persones procedents d’Ucraïna, majoritàriament dones i infants, s’han instal·lat al municipi de Roses fugint del conflicte bèl·lic. Des de l’arribada de la primera família, l’1 de març, l’Ajuntament va establir un protocol amb Creu Roja, Càritas i Rotary Club per a la coordinació de les accions d’acolliment dels refugiats. Durant tot aquest temps, Creu Roja ha actuat com a entitat de referència per a l’acollida, en un primer moment amb l’establiment del lloc de residència (centre habilitat del programa de Refugiats, domicili particular de familiars o coneguts, hotel mentre s’establia un allotjament, etc), i en coordinació amb l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament, per als serveis de Centre de Distribució d’Aliments i rober en cas necessari (gestionat per Càritas), atenció sanitària i/o psicològica, assessorament legal, etc.  

Paral·lelament, el propi consistori va establir un sistema d’atenció que permetia des del primer dia de l’arribada dels refugiats, tramitar el seu empadronament a la població (requisit previ a obtenir la targeta sanitària), així com inscriure els fills i filles en edat d’escolarització perquè aquests poguessin iniciar les seves classes de forma immediata. El ple municipal va aprovar el 31 de març una moció de suport al poble d’Ucraïna i contra la guerra, el Departament d’Acció Social de l’Ajuntament va ampliar en 80.000 € la seva partida de prestacions d’urgència social per fer front a les necessitats dels refugiats i va destinar 30.000 € al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i la Policia Local proporcionà 13 armilles antibales al programa de recollida de material destinat a la protecció del personal sanitari que treballa sobre el terreny.

Durant l’any s’han organitzat també activitats esportives i culturals per facilitar l’acollida, la integració i l’aprenentatge de l’idioma tant d’infants i joves com d’adults, amb projectes com FutbolNet, cursos de l’Oficina de Català i la creació d’un grup d’acollida lingüística, la realització de visites guiades pel patrimoni rosinc o la celebració de la tradicional festa d’any nou ucraïnesa, la Festa Malanka,  al Teatre Municipal de Roses, entre d’altres.