Concentració a Roses en rebuig de la sentència d’inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra

Inhabilització del president Torra
Moment de la concentració a Roses en rebuig de la inhabilització del president Torra

La pancarta demanant la llibertat dels presos polítics i exiliats que ha inhabilitat al president Torra durant 1 any i mig lluirà a partir d’avui al balcó de l’Ajuntament de Roses

L’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Òmnium Cultural, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i altres entitats sobiranistes van convocar ahir a la tarda davant els Ajuntaments d’arreu Catalunya i, entre d’ells, el de Roses, una concentració de rebuig per la sentència d’inhabilitació d’un any i mig del president Quim Torra, per desobediència. És a dir, per haver mantingut penjada al balcó del Palau de la Generalitat, en període electoral, la pancarta en defensa dels presos polítics i a favor de la seva llibertat.  

L’alcaldessa de Roses i membre de l’AMI, Montse Mindan, acompanyada d’altres regidors de l’equip de Govern de Roses va llegir un manifest (reproduït a sota) en el que es rebutja enèrgicament la sentència del Tribunal Suprem dictada arran d’un requeriment de la Junta Electoral Central.

En aquest sentit Mindan va afirmar que “el president ha estat inhabilitat per una denúncia de la Junta Electoral Central i nosaltres pensem que qui destitueix o posa en el seu càrrec com a president de la Generalitat és el Parlament de Catalunya”, per assenyalar que “el fets que es denuncien és l’haver penjat una pancarta, a partir d’aquí que tothom valori si 1 any i mig d’inhabilitació és justícia o no ho és, personalment per mi és injust i un atac a la democràcia”.

Davant la pregunta si Catalunya ha de reaccionar a tanta repressió per part del Govern de l’Estat, la membre de l’Associació de Municipis per la Independència va afirmar que “demanar prou a través d’alguna mena acció no ha de fer només la Generalitat, sinó conjuntament amb el poble català. De totes maneres, ja hem vist fins on  arriba la repressió d’aquest Estat i considero que n’hem après, per tant, allò que fem, quan ho fem, ho hem de fer ben fet”.

L’alcaldessa de Roses va dir als concentrats que la pancarta demanant la llibertat dels presos polítics i exiliats que ha inhabilitat al president Torra durant 1 any i mig lluirà a partir d’avui al balcó de l’Ajuntament de Roses.

Manifest municipalista de rebuig a la sentència del TS d’inhabilitació  al M. Hble. President de la Generalitat, Quim Torra i Pla 

Les institucions catalanes són la màxima expressió de la voluntat de la ciutadania de governar-se a sí mateixa per aconseguir el progrés i el benestar. És aquí on rauen els pilars bàsics de qualsevol democràcia, que pretén representar, defensar i fomentar les llibertats individuals i col·lectives. 

La Presidència de la Generalitat és un fonament bàsic del sistema polític català. Juntament amb el Parlament de Catalunya són les dues principals institucions polítiques que té Catalunya i les dues emanen de la voluntat dels ciutadans a través de les urnes. Només el Parlament, d’acord amb la seva sobirania, pot ser la institució que esculli, nomeni o rellevi del seu càrrec un/a President/a de la Generalitat. 

És el poble de Catalunya qui, a través de les seves institucions polítiques, ha de determinar com i qui es governa al conjunt de catalanes i catalans. No podem permetre que un requeriment d’un organisme com la Junta Electoral Central serveixi per destituir i inhabilitar políticament al President de la Generalitat de Catalunya. I menys per una pancarta que expressa la defensa de les llibertats individuals i col·lectives i de la democràcia. 

Des del municipalisme català rebutgem enèrgicament la sentència del Tribunal Suprem i la inhabilitació del Molt Honorable President de la Generalitat, Sr. Quim Torra. Els Ajuntaments, com a institucions de referència per a la ciutadania i fonament de la democràcia, som espais de llibertat i pluralisme. Les nostres institucions polítiques, siguin quines siguin, sempre han de preservar la llibertat d’expressió. I no donarem mai suport a aquells que amb processos judicials, persecució d’idees i repressió i censura vulguin canviar els fonaments de la democràcia. 

Cap institució pot ser inhabilitada per reclamar la llibertat i la democràcia. El municipalisme català ha mostrat en repetides ocasions el seu compromís amb les institucions catalanes i amb la defensa de la llibertat i la democràcia. I avui, més alt que mai, i més clar que mai, repetim que cap injustícia podrà tòrcer aquest compromís. 

Els carrers, places i façanes dels nostres pobles i ciutats sempre han sigut espais de llibertat, de democràcia i de compromís cívic amb el municipi, però també amb els drets i llibertats del poble de Catalunya. De fet, què és un balcó, o una plaça pública sinó un lloc de trobada, intercanvi, i també de reivindicació? 

Ara, més que mai, és el moment de la unitat, cívica, social i política, del compromís amb la llibertat i de la defensa dels drets fonamentals de tota societat: la democràcia, el pluralisme i la llibertat d’expressió. Perquè només amb aquests drets podrem esdevenir com a poble, i preservar la nostra dignitat. 

L’Ajuntament de…………………………………..  al teu costat, President!