Programa Reallotgem

Concert a Roses de valsos i polques per investigar sobre la millora de la prevenció del càncer ginecològic

Concert organitzat per la Fundació Roses Contra el Càncer per tal de recaptar fons que es destinen a la investigació del càncer, a través d’un conveni de col·laboració amb l’ICO de Girona i l’IDIBGI

Un dels objectius de la Fundació Roses Contra el Càncer és col·laborar, promoure i incentivar la investigació del càncer.  
Per aquest motiu, des de l’any 2003, aquest entitat socio-oncològica de Roses celebra un concert solidari anual al Teatre Municipal de Roses, per tal de recaptar fons que es destinen a la investigació del càncer, a través d’un conveni de col·laboració amb l’ICO de Girona i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI)

L’any passat, a causa de la pandèmia, la Fundació Roses Contra el Càncer no va poder celebrar cap acte que organitza al llarg de l’any per tal d’ajudar als malalts i familiars oncològics, ni tampoc, evidentment, el concert de Nadal amb el qual es destina una beca bianual a l’Institut Català d’Oncologia de Girona per a investigació. Tot això, “els patrocinadors de la Fundació van continuar col·laborant per aportar els 10.000 euros que cada any destinem a investigació”, ha explicat el vicepresident de l’entitat, Jaume Guitart, i que per aquest motiu, la presidenta de la Fundació, Núria Pàramo, ha afegit que només “tinc paraules d’agraïment perquè sense l’aportació d’aquests patrocinadors no haguéssim pogut donar la beca per investigació, que és primordial per combatre el càncer”.

Així, després d’un any sense concert de Nadal de la Fundació Roses Contra el Càncer, el pròxim diumenge, 12 de desembre, el Teatre Municipal acollirà una actuació de Valsos i polques amb el Cor i Orquestra Simfònica Harmonia, una formació de músics del nostre país, actualment dirigits per Albert Deprius, que oferiran un concert de Nadal a l’entorn de valsos, polques i altres peces de caire nadalenc, en especial les “Nadales Tradicionals” catalanes arranjades per Salvador Brotons i com ja és tradicional també el conegudíssim vals “Al Bell Danubi Blau”.

Les entrades per assistir al concert, que s’iniciarà a les 18 hores, es poden adquirir al preu de 20 € a la web de Roses Cultura, o bé a la taquilla del Teatre Municipal de Roses el divendres, 10 de desembre.

La beca bianual que la Fundació Roses Contra el Càncer destina a la investigació està dirigida en aquesta ocasió al “Desenvolupament de tècniques genètiques per a la millora de la prevenció del càncer ginecològic en les síndromes hereditàries de càncer”.

Es tracta d’una investigació respecte a les dones amb síndrome de Lynch, una malaltia genètica de predisposició al càncer, presenten alt risc de patir tumors de matriu al llarg de la vida, sovint abans de la menopausa. Tot i els controls ginecològics anuals que segueixen, els tumors no sempre es poden prevenir. Per aquest motiu, sol recomanar-se l’extirpació de l’úter un cop complerts els desitjos reproductius, fet que pot repercutir tan física com psicològicament en aquestes pacients. En conseqüència, augmenta l’interès i la rellevància de poder identificar de manera clara i no invasiva a les pacients amb més risc. El grup de recerca format per investigadors de diferents àrees (patòlegs, ginecòlegs, oncòlegs, biòlegs, bioinformàtics, epidemiòlegs i genetistes) treballa per identificar marcadors genètics de risc de càncer en aquestes pacients, mitjançant el desenvolupament de noves tecnologies i de diferents tipus de mostres. La finalitat de l’estudi és millorar l’atenció de les pacients amb alt risc de càncer, amb l’objectiu final de prevenir el càncer femení.

Cal destacar que els responsables del projecte de l’ICO de Girona són el doctor Joan Brunet, el doctor Eugeni López-Bonet i la doctora Laura Cárdenas, que compten amb l’equip investigador composat per les doctores Núria Dueñas, Marta Pineda i Júlia Canet.