Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Concurs de sardanes, cultura i tradició catalanes a la festa major de Roses

La festa major de Roses va viure jornada de ball, cultura i tradició catalanes amb la celebració del concurs de sardanes de les comarques gironines

Festa Major de RosesLa sardana, un element típic, tradicional i característic de la cultura catalana va ser la protagonista en el penúltim dia de la festa major de Roses amb el celebració d’un concurs de sardanes, portat a terme a la plaça de Catalunya, en el que van prendre part un total de 17colles d’arreu les comarques gironines.

Després de la volta de presentació de totes les colles participants, 3 d’Alevins, 2 d’Infantils, 5 de Veterans i 7 de Grans, el concurs, organitzat per  la Colla Sardanista de Girona, l’Associació La Rotllana de Roses i l’Ajuntament de la Vila, es va encetar amb dues sardanes de lluïment de 7 tirades per categoria.

Cal destacar que com no hi cabien totes les colles a la plaça les colles es van dividir en dos grups, primer ballaven els Alevins i Veterans i, tot seguit, els Grans i els Infantils.

I els guanyador d’aquest tipus de sardana van ser a la categoria Aleví, la colla Montgrí Mini de Torróella de Montgri. En segon van quedar els Nins de Banyoles i en tercera posició els Belluguets de Figueres.
A la categoria Infantil la colla Estels de les Gavarres de Cassà de la Selva va ser la guanyadora, quedant en segona posició la Mediterrània Jove de Figueres.
I en Veterans els guanyadors van ser els sardanistes de la colla Aires Gironins de Girona, seguits de la colla l’Albera dansa de Vallongue de Monts, municipi de la Catalunya Nord, la colla Torroella de Torroella de Montgrí, la colla Cireres de Ceret la colla Tramuntana de Figueres.
I a la categoria Grans els nois de la colla Mans Amigues, de Cassà de la Selva va ser els guanyadors del concurs, que van precedir a les colles Claror de gorgues de Banyoles, Continuïtat de Torroella de Montgrí, Banyoles de Banyoles, Cors Joves d’Olot i Celístia de Cassà de la Selva

Tot seguit, les 17 colles participants van ballar el Galop de Fantasia, unes sardanes de música de lliure de tres minuts de durada. Les colles podien escollir la música que volguessin per ballar-les.

Festa Major de RosesLa Montgrí Mini va tornar a repetir victòria a la categoria Alevins, quedant en segon lloc la Belluguets. En Infantils també van repetir victòria l’Estels de les Gavarres, seguida de la Mediterrània Jove. I l’altra categoria que va participar en aquest Galop de Fantasia, la de Veterans, va ser Aires Gironins els guanyadors amb la Tramuntana quedant en segon lloc.

I després del Galop de Fantasia va venir la sardana revessa, un ball en el que es tracta en aconseguir distingir entre els curts i els llargs i, al final de la sardana, saber-la acabar bé.

Les colles que van saber trobar el tiratge van ser les Cireres i l’Estels de les Gavarres, i les que van saber resoldre bé les sardanes van estar les Mans Amigues, la Continuitat, l’Amistat de Cert, la Celístia de Cassà de la Selva i la Banyoles.

Tot seguit, es va fer la típica sardana de germanor per acabar el concurs amb la sardana dedicada al públic, en la que els assistents que ho van voler van poder ballar una sardana amb els participants.

Per acabar es van donar els trofeus a les colles guanyadores. Uns lliuraments que van anar a càrrec del president de la Colla Sardanista de Girona, Santi Ferrefàbrega, el president de l’Associació La Rotllana de Roses, Joaquim Gatacrós i el regidor de Festes de l’Ajuntament de Roses, Juan M. Fernández.

[fsg_gallery id=”70″]