Mes de paraules

Consells alhora de comprar i conservar de forma segura les coques de Sant Joan

L’Agència de Salut Pública de Catalunya destaca la importància de seleccionar el producte en funció de les possibilitats de conservació fins al moment de consumir-lo

ASPCATL’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ofereix una sèrie de consells alhora de comprar i conservar les coques de Sant Joan. En primer terme recomana que la tria d’un determinat tipus de coca o un altre es faci en funció de com es podrà conservar fins a consumir-la. Així, el més adient és optar per les coques de crema o de nata si es poden conservar en fred. Ara bé, si s’ha de fer un desplaçament llarg i no es pot assegurar la conservació en fred, és millor comprar coques que es puguin conservar a temperatura ambient, o bé preveure’n l’adquisició en el lloc de destinació.

Aquests són alguns dels consells que l’ASPCAT dóna davant la celebració de la revetlla de Sant Joan, en què es consumiran milers d’aquests típics productes. Les coques, especialment les farcides de crema o de nata, poden causar infeccions alimentàries si no es respecten les condicions d’higiene necessàries en l’elaboració i conservació. A més, cal tenir en compte que les elevades temperatures que hi ha durant l’època estival en el nostre territori suposen un factor de risc associat al consum d’aquests productes.

Alhora, també és important adquirir les coques en un establiment apte per a l’elaboració o la venda d’aquests aliments. En aquest sentit, els serveis d’inspecció de l’ASPCAT, juntament amb les entitats municipals, intensifiquen en aquesta època la vigilància en els establiments elaboradors, en col·laboració amb els gremis i les associacions de flequers i pastissers, per recordar-los que cal extremar-hi la higiene i complir les bones pràctiques de fabricació.