La construcció del Pavelló Municipal d’Esports és el ‘Document del Mes’ de setembre de l’Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses

Estructura del Pavelló poliesportiu que es va alçar rodejat de camps de vinyex

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de setembre la documentació referent a la construcció del Pavelló Municipal d’Esports a la dècada dels 80 del segle passat

Arxiu Municipal de Roses
Estructura del Pavelló poliesportiu que es va alçar rodejat de camps de vinyes

Corria la dècada dels 80 del segle XX. La democràcia estava en plena consolidació. Una època que molts pobles i ciutats van aprofitar per posar al dia, actualitzar i remodelar, les poblacions que ja disposaven, les seves instal·lacions esportives.

D’altres municipis, com la Vila de Roses, com no en tenia, va construir l’actual Pavelló Municipal d’Esports per tal d’adaptar-se als nous temps i a les necessitats esportives d’una vila en creixement de població, ja que si al 1.981 en tenia 8.004 habitants, al 87 es van arribar als 9.467, estrenant la nova dècada dels 90 amb 11.003 habitants.
I les necessitats esportives que s’havien de cobrir venien, principalment, de la secció de bàsquet de la Penya Blaugrana de Roses, que des de 1984 havia de jugar els seus partits a la pista de l’Escola Narcís Monturiol.

El Pavelló poliesportiu va ser construït a la carretera de Mas Oliva, una zona actualment integrada a la Vila, però que llavors va semblar com si estigués a les afores, ja que hi era fora del nucli d’habitatges, en una zona, a més, de cultiu de vinyes, com es pot apreciar a la imatge.

El ‘Document del Mes’ de setembre de l’Arxiu Municipal de Roses és el reportatge fotogràfic, amb un àlbum de 79 fotografies que va realitzar l’empresa constructora de l’obra Miquel Costa, SA. Àlbum que el va conservar el departament d’Urbanisme de l’Ajuntament fins l’any 2012, quan va ingressar a l’Arxiu Municipal.

El Pavelló Municipal d’Esport es va inaugurar el 17 de maig de 1987 amb la presència de diverses autoritats. L’edifici, anomenat pavelló poliesportiu i sala de barri, va ser projectat per l’arquitecte municipal Jaume Casas Luis. El seu nom ja denota la intenció de tenir un local polivalent on poder exercir-hi activitats esportives i, al mateix temps, acollir-hi qualsevol acte de les associacions de la vila.

Es va projectar una pista amb una capacitat per a 500 espectadors, 350 amb seient. La construcció d’aquest Pavelló poliesportiu va propiciar, també, el relleu de la  Penya Blaugrana de Roses, la qual va desaparèixer aquell mateix any de 1987 amb la fundació del Club Bàsquet Roses, entitat composada en l’actualitat per gairebé una quinzena i que enguany complirà tres dècades, 30 anys, educant i formant a joves rosincs a través de l’esport, mitjançant el bàsquet.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç.