Mes de paraules

Consultes Externes de l’Hospital de Figueres acull una exposició sobre el Voluntariat per la Llengua

Hospital de Figueres
Moment de la inauguració de l'exposició

Amb el títol “Quan parles fas màgia”, la mostra consta de set plafons i busca animar els usuaris i professionals a afegir-se en aquest programa

Fins al 26 de maig, Consultes Externes de l’Hospital de Figueres acull l’exposició “Quan parles fas màgia”, una mostra de set plafons sobre el Voluntariat per la llengua (VxL) que vol animar els usuaris i professionals a afegir-se a aquest programa d’enriquiment lingüístic, cultural i personal a partir de la metàfora de la màgia. La iniciativa s’emmarca en el compromís de la Fundació Salut Empordà (FSE) amb la llengua catalana i forma part del projecte global de promoure l’ús del català en l’àmbit de l’atenció sanitària que recentment ha engegat la FSE amb el Consorci per a la Normalització Lingüística a través de l’Oficina de Català de Figueres.

La mostra “Quan parles fas màgia” focalitza l’atenció en un aspecte clau del programa del Voluntariat per la llengua: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

Aquesta exposició, que s’ha inaugurat aquest matí, és el punt de partida del programa VxL que es farà amb professionals de la Fundació Salut Empordà i que, en els propers dies, es concretarà amb la constitució de parelles lingüístiques.

A l’acte hi ha assistit la presidenta del Patronat de la FSE, Agnès Lladó; el director gerent de l’entitat, Martí Masferrer; la directora de Recursos Humans, Maria Àngels Ortega i la responsable de l’Oficina de Català de Figueres, Dolors Barceló.

Projecte lingüístic a la Fundació Salut Empordà

El projecte que ha posat en marxa la Fundació amb el Consorci per a la Normalització Lingüística evidencia el compromís de l’entitat amb la llengua catalana en un marc referencial de pluralitat i de diversitat lingüística com és el que actualment es viu a la comarca de l’Alt Empordà, en què es parlen prop de cent llengües. Engloba diferents actuacions:

  • Accions formatives per al personal mèdic i d’infermeria de la FSE vingut d’arreu del món, principalment de Centreamèrica i de l’Amèrica del Sud (en aquests moments s’està impartint el segon curs de català 100 % en línia de nivell bàsic).
  • Una edició del programa VxL amb parelles lingüístiques formades amb professionals de l’entitat (una persona catalanoparlant i una que vol fer pràctiques de conversa en català per avançar en l’aprenentatge de la llengua es trobaran 10 hores per parlar en català).
  • Sessions de sensibilització per promoure l’ús de la llengua i, per tant, l’atenció al públic en català. En aquestes sessions s’explicarà el context i la transcendència social de la llengua catalana a les persones que, per ser d’orígens diversos, en desconeixen el marc legal, així com els drets lingüístics de la ciutadania.