Un Conte per a adults per commemorar a Roses el Dia Internacional de les Dones

Dia Internacional de les Dones

Demà, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de les Dones

Dia Internacional de les Dones Roses celebrarà demà el Dia Internacional de Dones amb la lectura del manifest commemoratiu i del conte per a adults, “Relacions, liposuccions i altres embolics”, a càrrec d’Assumpta Mercader.

Aquest acte, organitzat per l’Ajuntament de Roses a la Biblioteca Municipal , es portarà a terme a les 20 hores.

El 8 de març es reivindica la lluita de les treballadores per a millorar les condicions laborals i socials de les dones. La història més estesa sobre la commemoració del 8 de març fa referència als fets que van succeir l’any 1908 en aquesta mateixa data, quan van morir calcinades 146 treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York en un incendi provocat per les bombes incendiàries que els van llançar davant la seva negativa a abandonar el tancament que elles mateixes protagonitzaven com a protesta pels baixos salaris i les indignes condicions de treball que patien.

També es reconeix com a antecedent les manifestacions protagonitzades per obreres tèxtils a partir de novembre de 1908, també a Nova York, per denunciar igualment uns salaris i unes condicions de treball inacceptables, raó per la qual van ser tractades brutalment per la policia i arrestades, van patir fam, moltes van ser acomiadades, però van aconseguir les peticions reclamades. El 8 de març de 1909 es va convocar una nova manifestació exigint millores de condicions per a les dones emigrades, l’abolició de l’explotació infantil i el dret de les dones a votar.

La Conferència Internacional de Dones Socialistes reunida a Copenhaguen (Dinamarca) en 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, una jornada de reivindicació i defensa dels drets de les dones, també denominada en ocasions com a Dia Internacional de la Dona o simplement Dia de les Dones.

Roses se suma anualment a aquesta commemoració, amb diferents actes i amb la lectura del manifest, el qual aposta perquè des de totes les institucions, des dels agents econòmics i socials i des de la societat civil es garanteixin els drets bàsics de les dones i s’avanci en la coeducació i la coresponsabilitat entre homes i dones, impulsant un canvi cultural que ens porti a establir unes relacions entre homes i dones lliures de violències i de dominació i unes relacions que ens permetin créixer en igualtat i llibertat.