Controvèrsia per les actuacions forestals a la zona del gran incendi de l’Alt Empordà

Jornades de prevenció d'incendis

Zona afectada pel gran incendi de l'Alt Empordà / Foto: arxiu

Mentre que l’IAEDEN-Salvem l’Empordà diu que les actuacions que s’estan portant a terme comporten més risc d’incendi, el departament d’Agricultura afirma que és tot el contrari

Actuacions forestals
Zona afectada pel gran incendi de l’Alt Empordà / Foto: arxiu

L’IAEDEN-Salvem l’Empordà va denunciar ahir que ha detectat que, en el marc del Pla de prevenció d’incendis forestals transfronterers del Cap de Creus i l’Albera s’estan obrint pistes d’entre 6 i 8 metres d’amplada on abans hi havia un corriol transitable per un vianant. Un mesura que augmentarà el risc d’incendi perquè podrà permetre el trànsit de vehicles de dues i quatre rodes.
Es van queixar també que alguns dels camins tenen pendents tan pronunciats que és molt difícil que hi passin camions de bombers.
A més, van assenyalar que d’altres actuacions que s’estan fent actualment comporten un risc d’incendi al realitzar-se amb maquinaria pesant en hores d’alt risc.
Per aquest motiu, l’entitat ecologista ha demanat que s’aturin de manera immediata les actuacions forestals que s’estan fent a la zona afectada pel gran incendi de juliol passat.

Agricultura nega  que les actuacions que s’estan fent comportin més risc d’incendi, tot el contrari. No hi ha cap justificació tècnica que avali aquesta opinió

En relació amb el comunicat emès ahir per la IAEDEN, el Departament d’Agricultura vol posar de manifest que les actuacions previstes de prevenció d’incendis incloses en el projecte PRINCALB  que s’estan executant arran dels incendis de l’any passat a la zona de l’Empordà, estan justificades tècnicament, signades per tècnics competents, consensuades amb els tècnics de bombers i compleixen estrictament la normativa vigent.

El pla contribueix a reduir el risc d’incendi i està acordat amb els bombers
L’accés als vehicles d’extinció d’incendis en una planificació realitzada per personal tècnic del  Departament d’Agricultura, Ramaderia,Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM),  amb la col·laboració del personal tècnic de bombers té com objectiu principal l’accés de zones concretes que han de permetre una circulació ràpida dels mitjans terrestres en zones estratègiques i evitar que quedin encerclats pel foc mentre s’executen les tasques d’extinció.

Cap camí de planificació d’incendis determinada al projecte PRINCALB té pendents que impedeixi el seu pas pels vehicles de bombers, i cap cap camí de prevenció d’incendis acaba en vies mortes dins de zones d’alta combustibilitat. De fet, alguns trams de nova construcció estan planificats precisament per evitar aquestes vies mortes

Es treballs forestals en zones cremades l’any passat en les que la vegetació actual no comporta un alt risc d’incendis s’ha executat amb l’autorització expressa del Director General de Medi Natural i Biodiversitat i en compliment a la normativa vigent.

Els treballs de manteniment dels vorals de carreteres i ferrocarrils corresponen a les empreses adjudicatàries, i el Pla PRINCALB té previstes actuacions a l’entorn de l’Autopista AP7 i Nacional II no sols per evitar que apareguin incendis sinó també per a evitar que aquests puguin saltar el corredor d’infraestructures.

Aquestes actuacions que tenen com objectiu tant evitar els incendis forestals com, especialment,  salvaguardar  les persones i els bens materials que es troben en el territori, estan previstes en el decret 64/1995 i en la Llei 5/2003.

Són molts els pobles i les persones aïllades que vivint i coneixent el medi rural, ja han realitzat aquestes franges de prevenció d’incendis amb medis propis o amb la col·laboració dels veïns.

La Generalitat, veient que hi havia un buit legal en la obligació pel que fa referència als nuclis urbans ja ha previst la modificació de la normativa per a facilitar als Ajuntaments la execució d’Aquestes tasques. De fet, pràcticament tots els municipis de l’Alt Empordà ja disposen dels mapes de planificació aprovats pels plens municipals dels ajuntaments.