Cinema a la Fresca

Cop de la Policia Nacional contra la venda de falsificacions esportives

Policia Nacional
Caixes i bosses amb les articles falsificats decomissats per la Policia Nacional

Els detinguts distribuïen les samarretes de futbol i bàsquet falsificades entre les localitats del litoral català amb més afluència turística d’estrangers, com ara Lloret de Mar, Roses, Salou i Cambrils

El delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i el cap superior de la Policia Nacional a Catalunya, Manuel Rodríguez, va presentar aquest dilluns, juntament amb el subdelegat del Govern de Tarragona, Santiago Castellà, una operació en la qual agents de la Policia Nacional han dut a terme diverses actuacions a Catalunya, dedicades a la prevenció i lluita contra les falsificacions, principalment de samarretes de futbol de seleccions participants en l’Eurocopa, i que es comercialitzarien en diferents punts del litoral català.

Amb la proximitat del període estival, així com la celebració d’esdeveniments esportius de gran importància com ara la final de la UEFA Champions League, l’Eurocopa 2024 de futbol o els Jocs Olímpics, el mes de maig passat es va dur a terme la intervenció a Madrid de més de 36.000 equipaments de futbol i el destí del qual serien els principals punts turístics d’Espanya.

Com a continuació d’aquesta recerca, s’han dut a terme diferents actuacions a Catalunya, en les quals s’ha procedit a la intervenció d’un total de “65.296 articles falsificats el pes dels quals superaria les deu tones” va explicar el delegat.

“D’una banda, s’han realitzat confiscacions de la paqueteria i enviaments utilitzats pels investigats, i que ha permès la intervenció gradual d’un gran nombre d’enviaments”, va afirmar Prieto, que va afegir que, a més, s’han inspeccionat diversos establiments comercials en els quals es distribuïen els articles falsificats, aprofitant la gran afluència de turistes durant el període estival.

Les actuacions s’han dut a terme a Barcelona, Tarragona, Mataró, Lloret de Mar i Blanes, i han permès evitar que la mercaderia falsificada aconseguís el mercat il·lícit, davant el gran augment de vendes que suposa la celebració dels grans esdeveniments esportius, especialment relacionats amb el món del futbol.

“A més d’equipaments de clubs i seleccions nacionals, també s’ha intervingut un altre tipus d’articles falsificats de marques esportives i de luxe, com a sabatilles, samarretes, gorres, ulleres de sol i fins i tot rellotges de marques d’alta gamma”, va concretar Prieto.

Una gran part dels articles intervinguts, tindria com a destí la venda en el top manta, especialment estesa en poblacions de la costa tarragonina com Cambrils, de manera que suposa un gran cop per a la cadena de subministrament del material falsificat que es comercialitza en la costa catalana.

De fet, una de les naus industrials sobre les quals es va actuar estava situada en la localitat de les Borges del Camp (Tarragona) i des d’ella es realitzaven funcions logístiques d’emmagatzematge i empaquetament per a la seva posterior distribució a les platges de la província de Tarragona.

A més, agents de la Policia Nacional també han desarticulat un grup dedicat a la producció de samarretes de futbol i bàsquet falsificades en una fàbrica situada en la localitat de Cabrera de Mar, a la província de Barcelona.

La recerca duta a terme pels agents va permetre localitzar la nau situada en el polígon industrial de Cabrera de Mar, en la qual desenvolupaven l’activitat.

A l’interior de la fàbrica els agents van localitzar una gran quantitat de rotllos tèxtils, retallades amb forma de samarreta ja preparats per a realitzar l’estampació, així com diferents planxes i maquinària mitjançant les quals realitzar les retallades, una altra per a l’estampació mitjançant sublimació i serigrafia sobre els productes, així com taules de treball en les quals es van localitzar tisores, agulles, cola i altres útils de confecció tèxtil.

Igualment “es van localitzar emmagatzemades més de 4.000 samarretes ja finalitzades, algunes d’elles ja introduïdes en grans caixes preparades per a la seva distribució” va explicar el delegat del Govern.

Després de la inspecció es va procedir a la detenció de tres persones com a responsables d’un delicte contra la propietat industrial. Així mateix, cal assenyalar que els detinguts ocupaven persones en situació irregular i sense contracte laboral per a realitzar les labors de producció tèxtil.

Els detinguts distribuïen les samarretes de futbol i bàsquet falsificades entre les localitats del litoral català amb més afluència turística d’estrangers, com ara Lloret de Mar, Roses, Salou i Cambrils, així com també entre les illes Balears.

En el global de les actuacions, s’ha procedit a la detenció d’un total de deu persones com a responsables d’un delicte contra la propietat industrial, a la inspecció de set establiments comercials, el desmantellament d’una fàbrica, així com a la intervenció d’un total de 65.296 articles falsificats, el pes dels quals superaria les deu tones i que en el mercat il·lícit tindrien un valor total de 2.324.800 Euros; tenint en compte que aquests productes originals iguals als intervinguts i venuts en els establiments propis de les marques, aconseguiria un valor econòmic superior als 11.000.000 d’euros