Coses que passen… (amb el mercat cobert, la zona industrial i la quantitat d’obra pública)

Coses que passen

Coses que passenLa proximitat de l’any en que finalitza la concessió de les parades del mercat cobert, l’any 2017, fa que aquest sigui un dels temes d’actualitat dins el nostre consistori.
Aquesta concessió és va atorgar fa 25 anys quant els ajuntaments estaven obligats per llei a tenir un mercat municipal cobert per donar una oferta que mai havia existit en el nostre poble, però el fet que ara ja no és obligat i que la llei de pressupostos impedeix destinar diners per fer el mercat nou, o remodelar-lo, i desprès repercutir-lo en concessions, fan que s’hagin de trobar noves maneres perquè és tiri endavant la construcció o remodelació del nou mercat.
Altres raons exposades per la nostre alcaldessa, les de caire econòmic, tampoc són gaire favorables al projecte, doncs segons ens explica, aquesta mena d’espais no son del tot rendibles. Sé que l’aspecte econòmic és molt important alhora de decidir que s’ha de fer amb el nostre mercat cobert, però també crec que s’ha de tenir molt en compte el número de treballadors i petits empresaris que ocupen aquest espai i que hi tenen la seva principal font d’ingressos.
Actualment hi han tres projectes per la renovació o construcció d’un nou mercat cobert, la meva opinió és que s’hauria de tirar endavant la que comportés menys cost econòmic i la que ocupés menys lloc, i si no em falla la memòria aquesta opció és la tercera, la qual contempla la construcció d’un nou mercat just on ara és celebra els diumenges el mercat de la verdura. És important mirar totes les opcions possibles, estudiar i consensuar-ho amb tota la seva complexitat. No estan els temps com per anar deixant a la gent al carrer i sense feina, i si això comporta un esforç econòmic i de gestió per buscar solucions per part de l’equip CiU-PP, crec que s’hauria d’assumir.

Un altre dels temes importants que estan sobre la taula aquest mes de març es la tan esperada comercialització del terrenys o parcel•les de la zona industrial de la carretera de Vilajuïga. Ara per ara s’estan posant a la venda les que son propietat d’INCASOL i més endavant es comercialtzaran les de l’Ajuntament. Val a dir que els preus per metre quadrat, segons he vist, estan molt per sota del que es tenien previst en un principi, entre els 75 i 80 € menys per metre quadrat, bastant inferiors als 170 € de l’inici del projecte.
No vull entrar a valorar si és compleix o no la sentència del Tribunal Suprem del 2011, la qual anul•lava el pla parcial que regulava l’ús industrial de la zona en considerar que els seus valors naturals i ecològics tenien més valor, per tant, prevalien per sobre dels possibles interessos econòmics, però el que si tinc clar és que el Consistori torna a tenir una altre pedra a la sabata amb la decisió de iniciar la venda de parcel•les.
Vull fer constància que el nostre grup, Gent del Poble, en el seu moment i en un Ple a l’hivern passat ja vàrem avisar a instàncies del grup ecologista IAEDEN, que aquesta sentència contradeia força les intencions tan d’INCASOL com de l’equip de govern, però vist lo vist, i si aquests dos organismes tiren pel dret, hi haurà un conflicte, cosa que no afavoreix en absolut l’objectiu principal de vendre aquests terrenys per més barats que siguin. Haurem d’estar atents.

Una altre cosa vull dir relacionat amb aquest tema, entenc que el fet que Roses estigui envoltat de parcs naturals no hauria de ser un problema, al contrari, hauria de ser un privilegi, però les maneres i les formes dels nostres polítics i partits que han gestionat, gestionen i que probablement continuaran gestionant, per desgràcia, no coincideixen amb aquells que lluiten per la conservació del nostre medi, i entenc que no hauria de ser així. Tenim molts exemples de llocs on medi ambient i economia van lligats de la mà, perquè aquí no?

Ja per acabar vull comentar les nombroses critiques que hi ha a les xarxes socials alhora de comentar la quantitat d’obra pública que s’està fent en aquets moments en el nostre poble. S’estan soterrant containers de les escombraries, les obres de la rambla, l’inici de construcció del pàrquing del Castell de la Trinitat, la re urbanització del passeig marítim i l’enderroc de la SUF són algunes de les obres que estan en marxa en aquest moment. Des que és va fer la polèmica rotonda del Mas Matas a Roses no han parat de construir més i més obres, no és d’estranyar doncs que la gent de a peu relacioni tota aquesta febril activitat amb la proximitat de les eleccions municipals. Sé que molt abans de l’inici d’aquestes obres hi ha tot un seguit de passos que s’han de seguir (licitació, contractació etc..) i que tot això comporta feina i sobretot temps, però no deixa de esser curiosa la coincidència, per no dir una altre cosa. Entenc les crítiques i el fet de que molta gent relacioni obres amb eleccions municipals.
Crec que una cosa tan normal en la feina d’un equip de govern com és anar millorant les infraestructures de la nostre vila és converteixin per una part important de la població en un acte de pre-campanya per les municipals, és un error i una manca de comunicació de qui ens gestiona. Trobo molt normal i trist alhora, que molta gent pensi així dels nostres polítics. S’ho han guanyat a pols.

Salut!!

Francesc Giner
Portaveu de Gent del Poble-AM de Roses