Coses que passen (durant l’hivern a Roses)

francesc_ginerTot i els dies que té el mes de febrer, se m’ha fet llarg. Les diades amb vent i fred fa que passem mes hores a casa que pas a l’exterior. Una vegada acabat el carnaval, tot torna a la seva rutina. Només els caps de setmana trenquen la monotonia dels dies d’hivern, una trobada amb els amics, una sortida a la muntanya, una garotada, un dinar i poca cosa més.

Les ofertes d’esbarjo i de oci al nostre poble son tan minses que les podríem reduir a anar al cine i de vegades anar al teatre.

A partir de les onze de la nit, millor no sortir perquè l’oferta nocturna es irrisòria, limitant-se a un parell o tres de bars de copes. He donat sempre suport a les activitats esportives que es realitzen al nostre poble, i crec que s’ha d’ajudar, subvencionar i participar com més millor, però això no treu que l’oferta d’oci també necessiti de l’ajuda, subvenció i participació de tots, tan de l’administració com dels usuaris. Quan parlo d’oferta d’oci, parlo sobretot de perquè no es programen mes concerts de música en viu de gran format, que no siguin els de la temporada d’estiu, (de petit format ja tenim els concerts de Viumùsika o els de música clàssica al teatre) o com és què amb la quantitat de musics que tenim al nostre poble, no hi hagi un espai on reunir-se i fer passar l’estona junts.

Em pregunto quan temps fa què estem demanant un zona d’oci per el jovent?
Quan temps fa què estem demanant un centre cívic per tothom, grans i petits?

Insisteixo amb aquest tema, perquè crec que una societat que no sap divertir-se o no té l’oportunitat de divertir-se, es torna individualista, egoista i avorrida. I si del que es tracta es de desestacionalitzar la temporada, ho estem fent molt malament, perquè qui vindrà a passar un cap de setmana a l’hivern a Roses, si a les vuit de la tarda ja està tot tancat i barrat, i l’únic que pots fer es anar a sopar i a dormir?. Crec que si es continua amb aquesta línia, i amb el paper que està fent l’administració amb el tema de la feina, a la majoria del jovent de Roses no l’importarà gens ni mica anar-se’n del seu poble per trobar  indrets molt millors. I això hem sap greu perquè és molt diferent anar-se’n obligat per les circumstancies que anar-se’n a més a més perquè es viu en un “muermo” de poble. Això fa que no en tinguis gaires ganes de tornar, cosa que fa vint i cinc anys era impensable. Tothom que marxava, només pensava en la data de tornada. Per postres m’assabento  que un hoteler de Roses ha posat un contenciós, contra l’Ajuntament, pel tema de les barraques a l’estiu. Que si fan molt soroll, que si tanquen molt tard, que si masses dies….
Entenc que deu dies de barraques es poden fer molt llargs, ara bé, crec que el poble i la seva gent es mereix una Festa Major com a mínim de un cap de setmana llarg (de quatre a cinc dies), perquè si també ens carreguem això, ja n’hi ha per llogar-hi cadires!.

En l’article anterior vaig començar parlant de com influeixen els vents en el paisatge de la nostre badia. Aquest mes de març la visita del vent de llevant ha arribat com en moltes ocasions, d’una manera espectacular, ajudant al mar a reconquerir allò que la mà de l’home li arravatà. Ha estat així com en pocs dies hem tornat uns quants anys enrere i tornem a tenir el front de mar com en els anys vuitanta. L’ immobilisme de l’actual equip de govern envers aquest tema ens ha portat fins a aquesta situació. No pot ser que es faci una platja artificial i desprès estar tres anys sense fer-hi cap intervenció per mantenir-la com cal. Quan un signa un conveni amb l’Estat i Ports i Costes de la Generalitat, que obliga a Port Nàutic i Ajuntament a mantenir les platges artificials en perfecte estat a canvi de l’obertura del port, s’ha de complir i sinó que no facin obres faraòniques sense saber el resultat final, què per això ja es paguen enginyers i professionals del tema. Ara es busquen solucions, demanant a la Universitat Politècnica de quina incidència tindria posar-hi uns espigons submergits per evitar aquests desastres. Entenc que això s’havia d’haver fet el primer dia a partir de l’ inauguració de l’esmenta’t  port, no ara.
L’alcalde parla de que amb la no intervenció en aquesta platja durant tres anys ens hem estalviat 150.000 € i que amb aquests diners, fins i tot regenerarà la platja nova. Dubto molt, tal i com ha quedat tot el frontal de mar, que per aquesta quantitat tornem a tenir les platges del centre del poble en perfecte estat per aquest estiu.
Una altre pregunta que em ve al cap és, si tenim que fer un aparcament soterrat, que depèn del referèndum que vol fer l’actual equip de govern, pot esser que es faci just al costat d’aquestes platges. Perquè no es fa un projecte que unifiqui la re-urbanització de l’Avinguda de Rhode, des de  la rambla Ginjolers, fins mes enllà del “rec de les mariques”, amb la regeneració de les platges que hi ha al davant?. Perquè parlen ara de submergir espigons i desprès parlaran de re-urbanitzar aquella zona, amb els canvis que això comportarà? No es més assenyat fer-ho tot com un sol projecte i no com dos projectes diferents que es el que van fer quan es va construir el Port Nàutic i les platges amb el resultat que tots coneixem?.

Estaria bé també que l’Ajuntament es pronunciés si té alguna intenció de tirar endavant el projecte de front de mar, que de fet intenta donar resposta conjunta a tots aquests temes.

I per acabar una altre pregunta relacionada amb el pàrquing, perquè s’està fent la ordenació de la plaça Catalunya si potser s’haurà d’aixecar tota?

Salut!!

Francesc Giner