Coses que passen (durant un ple, ple de tensió)

Francesc Giner

Ple mogudet el que va haver-hi aquest passat 30 de Juliol a la sala de plens de l’Ajuntament. No en parlaré del seu contingut. Nomes vull ressaltar un parell de punts com son el fet de que la majoria dels enrenous que va haver-hi i el resultat d’aquests han estat per la manca de diàleg. Parlo tan de la Fira de Sta. Margarita com  del conflicte amb la Policia Local. Si ens atenem a la meva intervenció en el Ple referent al conflicte amb els “municipals”, la meva intenció era posar sobre la taula els arguments de la policia local enfront als de l’equip de govern. Ho vaig aconseguir a mitges doncs al igual que jo vaig argumentar la part de la policia mitjançant la seva notificació, l’equip de govern també van poder explicar la llei que sustentava la decisió d’imposar les 40 h. als municipals.  Si que es veritat però que em va  sobrar  l’aire de suficiència del regidor de seguretat,  Angel Tarrero, alhora d’explicar-se.

El mateix em va passar amb l’ex  d’esquerra republicana en Marc Danès  contradient al seu cap de files, emetent judicis de valor i suposant fets de la meva persona en una pregunta que li vaig fer perquè ens informés de la renuncia de una subvenció de 15.000 € per “el castrum visigòtic”. Una acció que la trobo si més no covarda, tenint en compte que jo no tinc dret a rèplica i no hem puc defensar, i que la pregunta era a títol informatiu i perquè constes en acta. El dia que li demani per alguna cosa en la que tinguem diferents punts de vista no sé que passarà.

Un altre que va de sobrat es en Manel Escobar. Quan li dic que la taxa que estan cobrant per el tema de la franja antiincendis  en urbanitzacions sense continuïtat urbana és il·legal, hem respon amb un somriure, que son els tècnics els qui li fan els plànols delimitant les zones on s’ha de cobrar aquesta taxa i que no sé del que parlo. Com que no tinc dret a replica ho dic des de aquestes ratlles, que es llegeixi bé la Llei 5/2003 del 22 d’Abril de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense trama urbana, i que  m’expliqui perquè cobren aquesta taxa a les cases del Puig Rom, Mas Matas, Mas Oliva etc… D’altra banda  demanaré còpia dels informes tècnics, jurídics i/o econòmics que avalen l’acord de definició de les urbanitzacions que han afectat, així com de l’ordenança fiscal que imposa la taxa.  Entenc que o hi ha un funcionari que no fa bé la seva feina o bé que  els que manen no ens diuen tota la veritat.

Una altra reflexió que vull fer  és el dèficit democràtic existent a l’Ajuntament. Un tema com aquest, que afecta a tants  ciutadans, que tracta de diners amb els temps que corren, que és d’una il·legalitat tan clara… i el govern municipal tot el debat que permet sobre el tema és una mini-intervenció i una mofa  d’un regidor? sense dret a rèplica? sense entrar al fons de l’assumpte?… democràcia no és votar cada 4 anys, la democràcia s’exerceix dia a dia, i el ple municipal és l’òrgan de debat dels assumptes d’importància per al municipi. I aquest ho és. I qui veta això, degrada la democràcia a una mera caricatura.

M’agradaria que en prenguessin nota tan el senyor alcalde com la resta de regidors.

Amb el tema de la Fira de Sta. Margarita no en vull parlar gaire doncs la cosa ja està més que parlada. L’ùnic que m’agradaria és que la gent que s’ha quedat sense feina pugui solucionar els seus problemes i que les casetes del passeig  desapareguin del mobiliari urbà de Roses, cosa que estic segur els hi sabrà greu als “top manta”, ja que molts d’ells es quedaran sense ombra per protegir-s’hi del sol durant el dia. En el seu moment es valorarà el cost de tot plegat.

Estem en ple estiu i la veritat és que per el que noto i sento crec que la temporada no va del tot bé. Crec que tots plegats no estem passant per el millor noment i això es reflecteix en l’estat d’ànim de molts de nosaltres i en la manera d’afrontar tots els entrebancs que ens anem trobant, que estic segur que en son molts.

Dic això perquè entenc que la gent que té una feina, un sou i una estabilitat econòmica pensi una mica més  en aquells que els hi  ha tocat rebre de valent i que han vist com la seva estabilitat se’n ha anat en orris.

Quan parlo d’estabilitat,  penso en la quantitat de gent que vivia del sector de serveis i de la construcció i que ara no pot fer-ho o amb el sector pesquer i la seva lluita per subsistir . Aquesta gent estic segur que ara mateix firmaria treballar mitja hora més al dia i continuar cobrant, o inclòs a hores d’ara també acceptarien que els hi traguessin la paga de Nadal o si més no, treballar amb un sou de “mileurista” per poder afrontar els serveis mínims que necessita una llar. És per això que tots hem de ser una mica més comprensius amb el que està passant  i entendre tant a aquells que defensen els seus negocis, com a aquells que s’han quedat sense feina per una mala gestió municipal (els firaires). Honestament,  penso que molts dels que es queixen actualment s’ho podrien estalviar. Es més, tinc el convenciment de que si els que ens governen des de dalt no ho haguessin fet tan malament ni haguessin estat tan vanitosos ni arrogants, a hores d’ara tots tindríem un estat d’ànim molt més comprensiu tant amb els venedors ambulants legals, com amb els venedors ambulants il·legals.

Ja per acabar comentar-vos que és va realitzar amb molt d’èxit els tallers d’harmònica i de Goospel, aquest últim organitzat per Viumùsika i amb l’inscripció de mes de 70 cantaires. Va ser un dissabte ple de musica que va acabar amb el festival de Jazz i Blues. A ressaltar el meravellós concert d’Andrea Motis i Joan Chamorro i  la potent veu de la Melissa ressonant a l’interior de les Muralles, amb una més que acceptable afluència de públic, això si, el 80 % eren forasters i estiuejants. La veritat és que a la gent de Roses li costa molt acudir a aquesta mena d’actes, tot i que l’entrada era de 10 €.

 

Salut!!