Mes de paraules

Coses que passen (quan fa vent, al carnaval…)

francesc_ginerLa fred es una conseqüència de l’hivern i a Roses concretament i té molt a dir la tramuntana que arriba del Nord amb el seu alè fred i sec. Aquest vent ens porta núvols de coto-fluix i unes postes de sol espectaculars. La nostre comarca segons la sardana de l’Enric Morera es definida com “el Palau de vent”. Això vol dir que molt sovint hi tenim tota mena de vents que fan acte de presència a les nostres contrades. Cada vent, depèn d’on arribi ,té les seves característiques i la seva manera de dibuixar-nos un quadre diferent cada dia que passa, per això per mi cada un d’aquests vents son com diferents artistes que tenim i que molt sovint ens dibuixen un quadre nou a la badia. Es un element natural, no costa ni un euro i es qui millor ens decora el nostre entorn. Desprès d’aquests mesos de Gener i Febrer tan ventosos que hem tingut i tenim i  desprès del que hem pogut veure al nostre horitzó,  entenc una mica més aquells que estan en contra de instal·lar un element artificial com el brollador , al mig del mar.

El mes de febrer ens porta les festes de Carnaval, pràcticament tothom espera aquests dies, amb ganes de gresca i divertiment. La setmana anterior a l’inici de la festa mes important per els rosincs, es varen celebrar unes xerrades dirigides als alumnes dels instituts i als seus pares. Aquesta campanya ha estat un encert de la regidoria de Joventut, amb la seva regidora Anna Jorquera i el seu tècnic Jordi Abadal al capdavant. Entenc que se’ls ha de felicitar per la tasca que han fet, enfrontant-se de debò a la situació que es va viure l’any passat. Vaig assistir al Teatre per veure les intervencions dels ponents i el vídeo que es va elaborar per l’ocasió i  per el qual també felicito a l’Alba Torner , i vaig notar que els joves van captar el missatge i els va impactar el vídeo que van veure. Crec que l’objectiu es va complir amb escreix. Una altre cosa es l’interès que varen mostrar els pares. En la xerrada dirigida a ells tan sols érem una cinquantena. Hem va recordar les reunions de pares al col·legi o a l’Institut, on sempre hi havia  la mateixa gent que s’interessa i la mateixa gent que no hi es mai.

Mentre escric aquestes línies, les passades de divendres i dissabte ja s’han celebrat i segons dades oficials les incidències des de dijous fins diumenge son escasses i res tenen a veure amb les de l’any anterior. Dues intervencions dijous i disset divendres al CAP, més la imatge de la passada de dissabte amb els participants sense gots a les mans, va ser la millor manera de constatar que la feina de l’Anna i el seu tècnic en Jordi va donar els resultats esperats. Les baralles van brillar per la seva absència, i a l’entorn del pavelló mentre es feien les diferents disco-móbils , hi havia molt bon ambient entre el jovent. Tampoc hem vull deixar al regidor Ferdy  per la seva feina des que van començar les festes. Si quan no es fan be les coses les critiquem i ho diem, quan es fan be toca felicitar i reconèixer la feina ben feta. Entenc també que els caps de colla han fet la seva  per millorar la imatge del nostre carnaval. No sé com anirà la passada de diumenge i l’arrossada de dilluns, però no en tinc cap dubte que seran dos dies de festa on l’única incidència serà la del correcte funcionament de tot plegat.

Canviant de tema llegeixo al diari el Punt que el Projecte Ninam i l’Associació de Naturalistes de Girona preparen, amb el suport de l’IAEDEN, un seguit d’al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental de la sol•licitud de l’empresa Seabird Exploration per cercar bosses d’hidrocarburs amb prospeccions d’aire comprimit al litoral gironí. En paral·lel, han anunciat que obriran una recollida de signatures al portal d’Internet Change.org per canalitzar l’oposició social al projecte.
El dia 17 de gener la Direcció general de Política Energètica i Mines del ministeri, va fer públic a través del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), la sol•licitud de l’empresa Capricorn Spain SL, filial espanyola de la multinacional escocesa Cairn Energy, de realitzar projectes de prospeccions sísmiques per a la cerca d’hidrocarburs a l’entorn del Cap de Creus. Aquestes abastarien més d’un milió d’hectàrees mar endins (uns 11.500 quilòmetres quadrats), que formarien part de la Costa Brava i també del Maresme.

Les entitats ambientalistes insisteixen que les tècniques emprades en les prospeccions “posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis” i alerten dels efectes adversos de les ones acústiques sobre les colònies de peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. A l’entorn del cap de Creus diferents directives de la UE preserven l’hàbitat dels cetacis, i les entitats també han detectat en l’estudi informació poc actualitzada sobre les poblacions marines de la zona.

 El grup de Gent del Poble-AM estem preparant una moció contra la prospecció d’hidrocarburs en l’entorn del Cap de Creus i la Costa Brava. Espero que la puguem presentar amb la resta de partits que hi ha a l’Ajuntament. Entenc que no podem tancar els ulls a aquesta mena d’actuacions en el nostre entorn i que em de fer valdre la nostre opinió en un tema com aquest que tants prejudicis ens pot portar.

Francesc Giner

Salut!!