Coses que passen… (quan governes en minoria)

Coses que passen

Coses que passen...La decisió d’ERC de Roses d’anar directament a l’oposició, deixa a la llista més votada, en aquest cas a CiU, la responsabilitat d’aconseguir un pacte que aconsegueixi un govern estable per Roses. Els resultats han donat un triple empat a dos regidors entre GdP, PP i PSC i un empat a un regidor entre Unió i Ciutadans. Posats a fer pactes veiem com automàticament n’hi ha de molt difícils de fer ja que Gent del Poble és molt complicat per no dir impossible que pacti amb PP i Ciutadans, i tampoc veig que Convergència accepti qualsevol mena de pacte en que hi participi Unió Democràtica, aleshores només queda el tripartit entre CiU GdP i PSC, pacte que no és possible per la negativa dels socialistes després d’escoltar els arguments del binomi CiU-GdP.

L’entesa entre convergents i Gent del Poble, és va començar a assolir un cop acabades les eleccions i després de la negativa a governar per part dels republicans rosincs. Les converses entre aquests dos partits han estat llargues, instructives i amb la ferma voluntat d’arribar a acords on el principal objectiu era tirar endavant els respectius programes. S’ha aconseguit el més important, que era fer governable el nostre Ajuntament, encara que sigui amb un govern en minoria amb set regidors al capdavant.

Personalment les majories en govern no m’han agradat mai, encara que reconec que és el més còmode per els partits que s’ho troben, és per això que per nosaltres entrar a governar per primer cop i fer-ho amb la llista més votada i a més a més en minoria, és tot un repte que afrontarem amb moltes ganes i amb la intenció de fer-ho el millor possible.

Els governs en minoria tenen el seu risc i no són gaire freqüents en la història de Roses, són governs que demanen pactes, consens i diàleg amb la resta de partits que formen el Consistori, és potser per aquesta raó que crec que comencem a fer les coses de manera diferent.

Normalment quan els partits pacten i aconsegueixen governs en majoria, és aleshores quan l’oposició no te res més a fer durant els quatre anys de legislatura que criticar, aconsellar, votar a favor o votar en contra i és també quan les decisions de l’equip de govern són definitives i terminants. Una manera de governar que deixa als partits de l’oposició en un segon terme i al meu entendre una manera de governar on és malbarata la capacitat i la voluntat de treball dels regidors que composen els partits opositors. En canvi al fer un pacte en minoria qui surt guanyant sempre és el poble. Dic això perquè és en minoria quan un govern està obligat a consensuar punts importants com pot esser aprovar uns pressupostos municipals o unes ordenances fiscals, entre moltes altres coses. El govern en minoria obliga a dialogar, escoltar i consensuar entre tots els partits per tirar endavant la governabilitat del poble. És d’aquesta manera que és comença a fomentar alguns dels punts que Gent del Poble portava en el seu programa com són els pressupostos participatius i la participació ciutadana.

Sabem que és un risc, és cert, però també ho veiem com l’opció més democràtica de governar a hores d’ara. Confio en que tots els grups posarem al capdavant els interessos de Roses per davant d’altres conceptes i que el que ara és una cosa excepcional o poc freqüent sigui més endavant, tot el contrari.

En campanya vàrem dir que ens agradaria governar i encara que podrien passar coses que ho impedissin, crec que ho farem. Gent del Poble ho farà, complint sempre els seus valors ètics i morals. Som un partit favorable al dret a decidir, som un partit que no combreguem amb la dreta espanyolista ni amb succedanis i així ho manifestem amb els nostres actes. Estem contents que a hores d’ara al nostre Consistori hi hagi un govern sobiranista i en que el primer partit de l’oposició també ho sigui. Crec que el canvi a l’Ajuntament ha començat. Es canvien les maneres, governant en minoria, i es canvien uns valors i sentiments que uns tenien però altres no.

Salut!!

Francesc Giner
Portaveu de Gent del Poble-AM de Roses