El creador de Càritas Roses, el mossèn Joan Riu, torna a la Vila per presentar el seu llibre “Escenaris del record”

“Escenaris del record”

Portada del llibre “Escenaris del record”, del mossén Joan Riu

“Escenaris del record” recull la trajectòria dins l’església del mossèn Joan Riu Ferrer, que va ser rector de Roses durant 35 anys

“Escenaris del record”
Portada del llibre “Escenaris del record”, del mossén Joan Riu

El mossèn Joan Riu Ferrer, rector de la parròquia de Santa Maria de Roses durant tres dècades i mitja torna aquest dijous a la Vila per presentar l’obra “Escenaris del record”. Una presentació que es portarà a terme aquest proper dijous al Teatre Municipal a les 20 hores i ho farà acompanyat del rector d’Olot, mossèn Pere Domènech, el mossèn Ignasi Forcano i l’escriptor de Sant Feliu de Pallerols però resident a l’Alt Empordà, Josep Valls.

“Escenaris del record” fa un repàs a la trajectòria eclesiàstica del mossèn Joan Riu, “des que va néixer a Sant Tomàs de Fluvià fins l’actualitat, on ja jubilat col·labora amb diferents parròquies de Girona”, ha afirmat Pere Bohigas, coordinador del Centre de Distribució d’Aliments (CDA) de Roses, i persona molt propera al mossèn Joan Riu quan era rector de la Vila rosinca.
I dins la trajectòria dins l’església el volum també descriu quan va ingressar al seminari al 1943 i tot el seu ministeri sacerdotal exercit al Pont Major, Banyoles, Salt, Capsec, Vidreres i Roses, on es jubilà per passar a ser nomenat rector emèrit de la parròquia de Sant Tomàs de Fluvià, el poble on va néixer.

Bohigas recorda al ex-rector de Roses com “una persona amb un tarannà molt obert i molt assequible, que alhora de col·laborar sempre estava a punt sense fer distincions de creences ni de races”. Però sobretot, diu el coordinador del CDA i fins fa poc director de Càritas Roses, que “si Càritas existeix a Roses és gràcies al mossèn Joan Riu, ja que es va posar al capdavant en el moment de fer realitat aquesta entitat, així que es pot dir que Càritas Roses és un dels fills espirituals del mossèn Joan Riu”.

Joan Riu va néixer el 31 de març del 1933 a Sant Tomàs de Fluvià. El 1943, amb 10 anys, va entrar al Seminari Conciliar de Girona fins al 1955, en que es va ordenar de capellà. De 1956 a 1959 va ser vicari de la parròquia de Banyoles i de 1959 a 1963, rector de la parròquia de Capsec a la Vall de Bianya.

Rector de Vidreres des de 1963 a 1966 i desprès i fins al 1974, rector de la parròquia de Sant Cugat del Salt. Finalment, el 18 de juny del 1974 va ser nomenat rector de la parròquia de Santa Maria de Roses pel bisbe Jaume Camprodon i el 6 de juliol va arribar a la població, on es mantingué fins l’any 2009 (35 anys), quan, complerts els 76 anys, el bisbe va acceptar-li la petició de jubilació i es va acomiadar de Roses i es va a traslladar a viure a Girona.

Actualment continua de rector a la parròquia de Sant Tomàs, fa substitucions a les parròquies de la Vall del Llémena (Domeny, Taialà, Sant Gregori…) i quasi cada dia celebra la missa de la una a la Parròquia del Mercadal.

A Roses, i de l’acció dels 35 anys de pastoral compromesa i solidària, cal remarcar fites que seran recordades per molt de temps: obertura dels locals parroquials a tothom que ho necessités; remodelació de l’església parroquial; celebració anual de la Missa Internacional Oikumene; creació de Càritas Parroquial amb la botiga del Botó d’Or; cursos de catequesi per grans i petits; colònies d’estiu; i molts viatges col·lectius econòmics (Roma, Lourdes, Fàtima, Santiago de Compostela, Jordània, Terra Santa, París, Sicília, Grècia, Malta, Turquia, Moscou, Nova York, Sant Petersburg, la Índia, Armènia,…) que varen fer possible que moltes persones poguessin descobrir uns països i maneres de viure diferents.

La presentació de dijous, organitzada per l’Ajuntament de Roses, compta amb la col·laboració de Caritas Roses, Parròquia Santa Maria de Roses i els amics de mossèn Joan Riu, i anirà a càrrec de Pep Pagès.