Mes de paraules

Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries desenvolupa un projecte per reduir la bretxa digital

Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries
La Laia Rosés ensenyant a una participant del curs d'alfabetització digital / Foto: Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries

Projecte amb el qual s’està impartint cursos d’alfabetització digital a persones en situació de vulnerabilitat arran de la crisi sanitària de la Covid-19

L’alfabetització digital és fonamental actualment a la nostra societat, i més a causa de la crisi sanitària de la Covid-19. Realitzar qualsevol tràmit burocràtic amb l’administració pública s’ha tornat imprescindible saber fer-ho de manera telemàtica arran de la pandèmia.
Aquesta és una realitat que ha tret a la llum una altra, i és que moltes famílies tenen seriosos problemes de poder solucionar digitalment molts de tràmits  per la seva situació de vulnerabilitat a causa, també, de la crisi sanitària, social i econòmica originada pel coronavirus.

Es tracta d’adults, pares i mares que no han pogut comptar amb les oportunitats, recursos, capacitats, competències ni coneixements necessaris per a desenvolupar-se de manera adequada entorn a les noves tecnologies de la informació i la comunicació, i que ara es troben en una situació de molta precarietat. I en una societat dominada per l’era digital és imprescindible tenir coneixements i habilitats necessàries per ser capaços de fer l’ús de les noves tecnologies.

I per aquest motiu, Creu Roja Girona està desenvolupant un programa pilot d’Alfabetització Digital, a la demarcació, concretament a les comarques del Gironès i la Garrotxa, el municipi de Blanes i la Vila de Roses.
“La realitat és que hi ha un percentatge molt elevat de la població que no sap utilitzar les noves tecnologies per realitzar un tràmit burocràtic de manera digital, o bé no te accés per poder-ho fer”, ha afirmat la coordinadora de Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, Clàudia De Cruz, la qual ha explicat que per “reduir aquesta bretxa digital existent a la societat organitzem uns cursos d’alfabetització digital”.

Es tracta d’uns cursos de 40 hores molt bàsic, que s’imparteix a una quarantena de persones en grups de 10 alumnes els dilluns, dimarts i dimecres al matí, “i en els que s’ensenya a gestionar els dispositius dels quals disposa cada participant, ja sigui un telèfon mòbil, tauleta o ordinador, per tal de saber poder accedir a segons quines pàgines d’internet i diferents aplicacions”.   

La coordinadora de Formació de la Creu Roja, Laia Rosés, amb l’ajuda de dos voluntaris s’encarreguen d’impartir aquest curs on es disposa de 10 tauletes per aquelles persones que no disposen d’un dispositiu digital.

En definitiva, aquest projecte, en el que també hi participa DipSalut, té especial incidència en ensenyar a les famílies com endinsar-se en el món digital, després que la pandèmia hagi accelerat el nombre de tràmits i gestions que cal de manera fer on line.