Inici Actualitat Cristina Barceló crea l’Associació Balldemar, 16 anys després d’impartir un Taller per...

Cristina Barceló crea l’Associació Balldemar, 16 anys després d’impartir un Taller per difondre la musica i la dansa empordanesa

Els components de l'Associació Balldemar assajant

El Taller de música i dansa de Roses ha decidit constituir-se en l’Associació Balldemar

Els components de l’Associació Balldemar practicant al segon pis de Teatre de Roses el dia de la seva constitució

Arrel de l’agermanament de Roses amb l’Illa de Rodes l’any 1997 “es van recuperar danses que feia 40 anys que no es ballaven a Roses, la Bolangera i les Negres, i a partir d’aquí vam decidir que no s’haurien de perdre”, així, a grans trets, va explicar Cristina Barceló el naixement del Taller de música i dansa de la Vila rosinca, del qual és la seva directora.

Més de 15 anys, en concret 16, promovent i fent difusió de la cultura empordanesa, de la música i la dansa tradicional de l’Empordà. Setze anys en el quals el Taller ha estat a l’aixopluc del Grup de Teatre de Roses primer, i sota el de la Colla gegantera després. Fins que a principis d’aquest any que els components, els músics i balladors d’aquest Taller, van decidir anar sols pel món per tal de continuar difondre la música i el ball empordanès.
I van començar a moure’s per tal de constituir-se com Associació. I ara, des de mitjans d’aquest mes de novembre, just del dia 15, quan van rebre la documentació que ho acredités, el Taller ja és oficialment l’Associació Balldemar de Roses.
Un nom, Balldemar, “que prové d’una llegenda d’una sirena que estava pel Cap Norfeu i es deia Balldemar”, va dir Barceló.

La directora de l’ara Associació explica que la finalitat de l’entitat “és continuar amb el Taller de música, amb la Gralla i la Percussió, i la dansa, sobretot de l’Empordà, perquè no volem que es perdi”. Per aquest motiu Barceló anima, “sobretot al jovent” a participar en el Taller que es porta a terme a els divendres al segon pis del Teatre Municipal, a les 20:30 hores, i els dissabtes, a partir de les 18:30 hores.

Un altre ball de l’Associació Balldemar de Roses

L’Associació Balldemar continuarà també amb els seus compromisos amb l’Ajuntament de Roses, que bàsicament es tracta “de ballar per la Festa Major i fer una actuació per Nadal al geriàtric, a la residència Pi i Sunyer”, va explicar Cristina Barceló.
Una de les danses recuperades que més agrada a l’Associació “és la Bolangera, sens dubte, perquè hi ha de moltes a Catalunya, però la de Roses és especial, perquè al final de la dansa els homes de les 6 parelles aixequen a les dones totes a la vegada, i hi ha la lluita entre els músics i els balladors de qui aguanta més a dalt, si els homes a les o els del flabiol bufant”,  va remarcar Barceló.
Des de la seva creació, el Taller de música i dansa de Roses ha actuat arreu de la comarca de l’Alt Empordà i Catalunya. Han fet, per exemple, demostracions del seu ball de bastons a la Fira de Manresa, a Llers, Figueres i han actuat, fins i tot, a la festes de la Mercè de Barcelona.
Recentment, a principis del mes de setembre, van viatjar a Solingen, Alemanya, amb la Colla Gegantera de Roses en el marc de les activitats del projecte d’Ambaixades Turístiques que la Vila rosinca està desenvolupant amb població alemanya.

Exit mobile version