Mes de paraules

Les danses tradicionals de Roses celebren 20 anys de la seva recuperació a la Festa Major

Festa Major de Roses 2017
Final del ball de la Boulengere de Roses, amb totes les balladores aixecades

Vint anys fa que es van recuperar les danses tradicionals de Roses i per celebrar-ho l’Associació Balldemar i els músics de Tres Quartans van oferir un gran espectacle davant de milers de persones

Festa Major de Roses 2017
Final del ball de la Boulengere de Roses, amb totes les balladores aixecades

Ahir, dia gran de la Festa Major de Roses, va ser un dia especial per a les danses tradicionals de Roses. Primer, perquè la principal responsable que a Roses encara es ballin, la Cristina Barceló, va ser distingida amb la Dracma de Plata, per recuperar i difondre aquests balls. I segon, perquè enguany fa 20 anys que es van recuperar. les danses tradicionals s compleixen 20 anys. Una distinció i una efemèride que va fer molt feliç a Barceló per tot el que significa per la cultura catalana, ja que fins i tot entitats culturals d’arreu Catalunya “ens han felicitat, ja que és molt important que  l’Ajuntament de Roses hagi reconegut la nostra feina”, va assenyalar.

Un vintè aniversari de la recuperació de les danses tradicionals en el que es van dansar les nyacres que “més que de Roses, són del Golf de Roses, perquè  les ballem, amb petites variacions, nosaltres, Castelló d’Empúries, l’Escala i Sant Pere Pescador”, la Boulangerede Roses, “que té 12 figures i no hi cap amb tantes, com tampoc hi ha cap que acabi amb l’aixecada de totes les balladores”, les Honres del contrapàs, “que en un principi es ballava a l’església i després ja es fa a la plaça”, un ball de panderos que “a la mainada els hi agrada molt i que és originari de Vilafranca del Penedés, i diferents balls de bastons”, va explicar Cristina Barceló, molt contenta també per la participació en el vintè aniversari de la recuperació de les danses tradicionals, de rosincs i rosinques que havien estat balladors en algun moment d’aquestes dues dècades.

Un total de 34 dansaires de l’Associació Balldemar, entre joves, grans, novells i veterans van participar, acompanyats dels músics de Tres Quartans, en aquest vintè aniversari de la recuperació de les danses tradicionals de Roses.