Mes de paraules

David Ibañez, de l’institut Cap Norfeu, guanya el VIII Premi de Recerca de Roses

VIII Premi de Recerca de Roses
David Ibañez exposant el seu treball ‘Estudi ornitològic de l'estany de Vilaüt i rodalies’.

Laia Pau, de ll’institut Illa de Rodes va ser guardonada amb l’accèssit

VIII Premi de Recerca de Roses
David Ibañez exposant el seu treball ‘Estudi ornitològic de l’estany de Vilaüt i rodalies’.

L’alumne David Ibáñez, de l’Institut Cap Norfeu, ha estat el guanyador de la vuitena edició dels Premis Treball de Recerca de Batxillerat que organitza anualment l’Ajuntament de Roses, gràcies al seui treball sobre els ocells de Vilaüt ‘Estudi ornitològic de l’estany de Vilaüt i rodalies’.
Els Premis Treball de Recerca que es van lliurar ahir dilluns en un acte acadèmic presidit per l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el director dels Serveis Territorials de Cultura, Albert Bayot, hi van assistir els alumnes de primer de batxillerat dels tres centres educatius de secundària de la població, Cap Norfeu, Illa de Rodes i Centre Escolar Empordà, els quals hauran de desenvolupar el proper any el seu propi treball de recerca.

El jurat del concurs ha estat integrat per Pere Vicens Rahola, president de la Fundació Jaume Vicens Vives, Josep Ma Barris, arxiver municipal, i Pere Gifre, director de l’institut Alexandra Deulofeu de Figueres, que també han estat present durant l’acte celebrat aquest matí, ha valorat la metodologia i tria dels llocs d’observació realitzada pe David Ibáñez per al desenvolupament del seu estudi, així com la seriositat del document final, molt propera als estàndards científics.
“L’estupidesa humna”
Cal destacar que la presentació i exposició del treball per part d’Ibañez ha estat notable, mostrant en tot moment la qualitat més important que tant el jurat com els propis alumnes han assenyalat com primordial per desenvolupar un treball de recerca: “el tema escollit t’ha d’agradar”.
El jove alumne mtjançant un gràfic va mostrar com el nombre d’ocells a l’Estany va disminuir de manera considerable al passat mes de desembre comparat amb els mesos anteriors, “això va ser a causa de l’estupidesa humana, ja que és un pagès el que ha d’introduir l’aigua a l’estany, i els responsables de l’espai humit són els que tenen la bomba, i com aquest pagès i el director de l’estany no es parlen, no es va regar. L’estupidesa humana es va carregar la biodiversitat d’aquest espai durant un mes”, va dir molest en David.
Per la seva banda, la bona aplicació dels principis de la física per a la construcció d’un coet d’aigua, ha estat el motiu valorat per a l’atorgament de l’accèssit a Laia Pau, de l’Institut Illa de Rodes, pel treball ‘Els coets d’aigua’.

Els premis atorgats en aquesta vuitena edició han estat dotats amb 300 euros per al treball guanyador, mentre que l’accèssit ha rebut 150 euros. En la convocatòria han participat els alumnes de segon de batxillerat dels tres centres del municipi, d’entre els quals cada institut ha pogut presentar a concurs un màxim de dos treballs. L’objectiu d’aquesta convocatòria és el de potenciar l’esperit de recerca entre l’alumnat, donar a conèixer a la ciutadania de Roses aquests treballs d’investigació mitjançant la creació d’un fons municipal, i col·laborar amb la comunitat educativa per afavorir l’èxit escolar.

VIII Premi de Recerca de Roses
Foto de família del jurat, autoritats i alumnes del VIII Premi de Recerca de Roses

El director de l’institut Alexandre Delofeu va felicitar a l’Ajuntament de Roses per aquests premis “ja que és una manera de reconèixer els esforços que es fan a l’instituts”. Així mateix, el arxiver municipal va assenyalar que l’esforç emprat en un treball de recerca “no és del tot individual ja que intercedeixen terceres persones, com tutors, professors o companys que col·laboren d’una manera o altre en el seu desenvolupament i finalització”.
Per la seva banda, el director de Cultura de la Generalitat a Girona va definit el treball de recerca “com una forma d’aprendre, una invitació a l’esforç, esdevenint un repte i una gran experiència personal”.
Per últim, l’alcaldessa de Roses va afirmar que “aquest premi és important per premiar l’excel·lència, perquè en un treball de recerca és important el que diem i com ho diem”.

La resta de treballs finalistes van ser: ‘Bilingüisme. Ajuda o interferència’, d’Ivet Mora, ‘Despeses energètiques dels centres escolars de l’Alt Empordà i com reduir-les’, de Nicolás Fabian Masset, i ‘Obrim el teló?’, de Francesc Abad.