Suquet de peix de Rose

De guerreres romanes desfilaran al Carnaval de Roses en homenatge a l’avi de la colla Entonces Què?

Carnaval de Roses 2020
Vet aquí les romanes guerreres amb el seu panteó fet amb pedres portades directament des de Roma. O no

Els membres de la colla Entonces Què? es disfressaran de “guerreres” romanes pel Carnaval de Roses, ja que la disfressa de romà era la que més l’agradava a en Luigi, guia espiritual d’aquesta colla

Les germanes Busta, la Sònia i la Mònica, són les caps de la colla Entonces Què?. I les dues ens han dit que enguany aniran disfressades “de romanes guerreres”. Però no perquè les romanes siguin guerreres, sinó perquè elles, les Busta, són les guerreres de veritat…
I diuen que ens disfressen de romanes “en homenatge a l’avi”. L’avi, és en Luis Busta, conegut com en Luigi, que era la veritable el guia espiritual d’aquesta colla i que ens va deixar l’any passat a causa d’una greu malaltia. Segur que en Luigi veurà, des d’allà on sigui, a les seves filles i a tota la resta de la colla desfilar de romans Roses amb un somriure d’orella a orella.
Si els membres de la colla Entonces Qué? van de romanes la carrossa “serà un panteó romà, i per això ens hem fet portar pedres des de Roma per construir-lo, per donar una caracterització més real a la disfressa”, van assegurar totes dues dient “te’l jurem per Snoopy!”. Ja podeu jurar, ja, que és una mentida més gran que el propi panteó.

I per fer aquest panteó i disfressar-se de romanes guerreres cada membre d’aquesta colla paga un total “de 105 euros els adults, i tot inclòs, menjar, beure i la modista”. Clar que la modista va inclosa, si l’ha pagat el fabricant de la disfressa. I amb 105 euros per cap han portat pedres directament de Roma per fer el Panteó romà? Veieu com és mentida. Home si a la colla són 1.000 serien 105.000 euros, llavors podria ser, però som “25 persones, més o menys com sempre”.
25 persones i només paguen 105 euros? Doncs sí, perquè la colla Entonces Qué? ho té ben estudiat. Divendres pertoca la meitat d’un pinxo, la meitat d’una llesca de pa i un got d’aigua per cap. Dissabte, l’altre meitat del pinxo anterior, el tros dur que queda de la llesca i un altre got d’aigua. Si fa calor es beuen dos. Diumenge, el dia gran del Carnaval, es mengen entre tots una truita de patates de dos ous i tress patates, i dilluns sí, dilluns mengen arròs fins atipar-se i menjar el que no han menjat durant tot el Carnaval. Després diuen dels francesos…

Sònia i Mònica afirmen que per a que el Carnaval de Roses sigui millor “faria falta més ajuda a les colles, cada cop és més car i per això son cada any menys”.
Reconeixen, però que “el Carnaval ha millorant en algunes coses, però en altres no, perquè creiem que hi ha molt poques colles”.

Gots reciclables

“Cadascú de la nostra colla disposarà de dos gots reciclables amb el seu nom”, van dir les germanes Busta.

Atractiu turístic?

Les caps de colla de la Entonces Qué? diuen que “el Carnaval sí que és un atractiu turístic, pequè ve molta gent de fora a veure’l”.

Cada any menys colles

El fet que enguany hi hagi menys colles per les germanes Busta “és perquè econòmicament no dona i si les colles no reben ajuda acaben desapareixent”.

La nau de les carrosses

La colla Entonces Qué? va estar uns anys a la nau de les carrosses, d’on va sortir per no poder el cost del lloguer. Ara treballen a la seva carrossa en un tancat a l’aire lliure. Tot i això consideren les caps de colla que “la nau és molt important per al Carnaval, perquè si no hi fos encara serien moltes menys les que desfilessin”.

Nota de la Redacció

Des d’aquestes línies volem retre el nostre petit homenatge i reconeixement a Luis Busta, en Luigi, que tot i que no era el cap de colla de la Entonces Qué?, sí que era el marit, el pare, l’avi, el sogre, l’amic, però sobretot, l’ànima d’aquesta colla, amb la qual ens vam disfressar un bon grapat d’anys, que van significar els millors Carnavals que, fins al moment, hem viscut.

En Luigi vivia a Salt, però sentia el Carnaval de Roses com a propi, com a seu, i des de feia més de 15 anys no es perdia cap.

En Gloria sigui.