Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

De refrescs i tapes

Desprès d’un llarg matí o dia d’estiu a la platja res millor que anar a fer un volt, assentar-se a una terrassa i prendre alguna cosa que ens refresqui i ens hidrati. Però, ¿què és el que més ens convé? A part d’aigua, què ens podem demanar? Dons si bé l’aigua és la millor beguda que podem prendre, tant pels seus beneficis com pel seu poder hidratant, perquè no prendre una cervesa? La cervesa es una beguda que tot i ser alcohòlica només té aproximadament uns 4%vol, té un alt contingut en aigua, és refrescant, conté un percentatge residual de fibra i és rica en vitamines del grup B. No oblidem però, que es tracta d’una beguda alcohòlica i com a tal, n’hem de mesurar el consum.
També tenim els refrescs, perquè no! Tot i que tenen un alt contingut en sucres ràpids, podem optar per les opcions menys ensucrades com poden ser els refrescs “light” i perquè no per les llimonades naturals, o els sucs naturals de fruites.

Ja que hi som, parlem de les tapes, platets per picotejar i trencar la gana. Actualment i cada cop més s’han popularitzat les tapes, petites racions de menjar que acompanyen les nostres estones de oci a les terrasses, bars i restaurants. N’hi ha de tota mena: des de les més elaborades, a les clàssiques, les estrafolàries i les modernes. Des d’unes olives, la truita espanyola o unes patates xips, fins a unes torradetes d’escalivada amb anxoves, els seitons amb vinagre, les típiques braves i multitud de varietats més. Quina tapa és la més saludable?

D’entre les típiques, no podem perdre de vista els seitons o les anxoves amb escalivada. Es tracta de peix, producte molt típic de la nostra zona, cardio-saludable, poc calòric i amb un alt contingut proteic. És molt ric en calci i per tant només n’hauran de moderar el consum aquelles persones que tinguin problemes renals o hipertensió en general. A més a més, si va acompanyada de verdures escalivades, no perdrem de vista la fibra i les vitamines i minerals que ens pugui aportar.

També tenim els “xipirons”, els calamars a la romana, els “xocos”, … Es tracta d’una bona elecció ja que estem parlant de tapes amb un alt contingut proteic, i baix contingut en hidrats de carboni. No obstant, no oblidem que es tracta de fritures i doncs, el seu contingut en greixos augmenta una mica. Recordem que, per fer un bon fregit, s’ha d’utilitzar un oli de qualitat, que no fumegi però que sigui ben calent. D’aquesta manera, els aliments absorbiran menys oli i per tant evitarem aportar greixos en excés a la nostra dieta.

Tenim d’altres tapes, més elaborades com poden ser les vísceres o “callos”, son plats bastant més contundents degut a la seva elaboració. Tenen un alt percentatge de greix i calories, tot i que molt de tant en tant, els podem consumir amb moderació.

Si be cada zona del nostre país té les seves peculiaritats culinàries i tapes “típiques”, no oblidem que amb moderació es pot consumir qualsevol aliment. No obstant, hem de recordar-vos que per a compensar aquests petits o, en alguns dels casos, grans excessos, s’ha de realitzar exercici físic de forma regular i portar una alimentació sana i equilibrada.
No ho dubteu, sortiu a divertir-vos, a prendre un refresc, a fer unes “tapes” i perquè no, desprès de degustar-les, aneu a passejar per a compensar el excés i relaxar-vos amb el paisatge i l’ambient estiuenc.

Natàlia Lluch Inglés — Nutricionista

Per proposar dubtes, preguntes o temes que us agradaria saber: nutricio@viladeroses.cat

Altres articles de El racó de la nutrició: