Debat electoral a Roses on tot el peix a vendre no hi era a les paradetes

Debat polític aRoses

Un moment del debat polític de Roses amb els candidats d'ERC, CiU i PPC amb la cadira del PSC buida

Tres de les 9 candidatures a l’alcaldia de Roses porten a terme un debat electoral al Teatre Municipal

Debat polític aRoses
Un moment del debat polític de Roses amb els candidats d’ERC, CiU i PPC amb la cadira del PSC buida

Es presenten 9 candidatures a l’alcaldia de Roses en aquestes eleccions municipals. I ahir es va celebrar un debat al Teatre Municipal de Roses organitzat per Emporda TV, el setmanari Empordà i Diari de Girona. Un debat on de les 9 llistes que concorren als comicis només van debatre 3 forces polítiques, CiU, PPC i ERC. L’alcaldable del PSC, Olga Simarro, la qual fonts consultades per viladeroses.cat dubtaven de la seva assistència, si que es va presentar però per llegir un escrit en un perfecte castellà per assenylar que “m’agradaria defensar la nostra posició i comparar-la amb la de les altres 5 candidatures, però no hi són, i en solidaritat amb ells em retiro del debat”.

Així, que es van quedar tres de les nous candidatures per esdevenir un debat electoral on tot el peix que hi ha per vendre no hi era al ‘mercat’.

Segons els organitzadors es va realitzar amb els partits que tenen representació a la corporació municipal, com així ho assenyala la Junta Electoral, perquè fer un debat amb les 9 formacions “s’hagués fet interminable”. D’acord, cap objecció, el que passa, tornem a dir, que els vilatans no van tenir l’oportunitat d’escoltar les propostes de tots els partits polítics que hi seran a les urnes el 24 de maig.

Així que els candidats de CiU, Montse Mindan, del PSC, Olga Simarro, del PPC, Manel Escobar i de Gent del Poble, GdP, Francesc Giner, havien de ser els protagonistes del debat, però a última hora la Junta Electoral va decidir que fos ERC amb el seu cap de llista, Joan Plana, la que participés en lloc de Gent del Poble perquè li va cedir la seva marca blanca per concórrer als comicis locals de 2011. “És injust perquè els que hem estat quatre anys a l’Ajuntament som nosaltres, i no pas Esquerra, i com ha estat una decisió de darrera hora no hem pogut presentar recurs”, va lamentar el cap de llista de GdP, Francesc Giner.

A banda del Gent del Poble tampoc van estar representats Plataforma Cívica de Roses, Ciutadans, Unió Municipal de Catalunya i Rosincs-Entesa.

Atraure turistes més dies i la necessitat de més aparcament, coincidència en el debat

El debat, moderat pel periodista Santi Coll, va estar dividit en 5 blocs: la Formació, Ensenyament i Joventut; la Cohesió Social i Atenció a les persones; l’Urbanisme, Via pública i Sostenibilitat; la Reactivació econòmica, Comerç i Turisme, i la Cultura, Lleure i Esports.

I on va veure coincidència de criteris va ser en el bloc de la Reactivació econòmica, Comerç i Turisme, ja que els polítics van fer seva la gran preocupació dels rosincs, reactivar econòmicament la Vila.
I el punt principal per fer-ho és atraure turistes durant més temps al llarg de l’any ja sigui per la vessant esportiva, el patrimoni històric, la natura o la cultura.

Pel que fa el patrimoni el candidat d’ERC va afirmar que “La Ciutadella té un gran potencial”, proposant “la creació d’un centre pioner d’investigació”. En com atraure turistes no va coincidir amb Joan Plana, la cap de llista de CiU, Montse Mindan a l’afirmar que “la gent que passa per l’Oficina de Turisme ja no pregunta pel patrimoni sinó per la natura, pel senderisme, per l’aventura”.

La zona industrial també va ser escollit com a punt fonamental de la reactivació econòmica, “nosaltres apostem per fer allà la zona lúdica, zona d’oci per al jovent perquè allà no molestarà a cap veí com si passaria si es fes en un altre lloc” va afirmar el candidat del PPC, Manel Escobar.

La manca d’aparcament, sobre tot a l’estiu, va ser una altra preocupació dels tres candidats, apostant els candidats de CiU i PPC pel pàrquing soterrat al passeig marítim, “hem de ser valents hi ha poblacions que no tenen un, sinó dos aparcaments al passeig, i nosaltres encara estem mirant de la seva conveniència o no”, va dir Escobar. Punt rebatut per Plana a l’assenyalar que “hem consultat amb alguns experts de fer-ho al passeig i ens han alertat de la perillositat de construir-ho allà”. Mindan es va mostrar a favor que l’aparcament sigui una realitat al passeig “i de fer un altre entre el CAP i el Pavelló Municipal d’Esports”.

Cal destacar que pel que fa a l’Atenció a les persones, tots tres caps de llista van coincidir també que ha de ser una prioritat del govern de Roses.

Entre les diferents propostes posades sobre la taula, Mindan va afirmar “que volem crear el projecte d’una piscina natural quan s’enderroqui la depuradora, o museïtzar el Far amb la creació d’un local d’oci quan ens donin la seva concessió, i desenvolupar el Castell de la Trinitat com un centre semblant a La Mirona de Salt”. Escobar va apostar per l’ampliació “del camp de La Vinyassa, la bonificació dels fins al 90% l’impost de l’ocupació de la via pública, la creació d’un campiona de pàdel, així com la creació d’un carnet jove de Roses amb bonificacions i descomptes”.
Plana, per la seva banda, i dirigit també als joves va apostar per la creació “de nous equipaments” dirigits a aquest segment de la població, “i espais per als joves emprenedors perquè no hagin de marxar de Roses”.

Debat polític aRoses
Els canditats al final del debat polític

Els candidats de CiU i PPC, que han format equip de govern aquest quatre anys, van coincidir en molts punts, com el desenvolupament de la zona industrial, l’aparcament i el recolzament de elBulli Foundation com a projecte potencial d’atraure molt de turistes.

Al final del debat els caps de llista van poder demanar el vot el 24 de maig per a la seva formació, assenyalant Joan Plana que “Roses ens pertànyer a tots i l’única manera que ens separa de recuperar-la és la por que ens han anat inculcant al llarg de dècades i si superem la por el 24 de maig recuperarem la nostra ciutat i serà tan fàcil com passar plana”.

Escobar per la seva part va afirmar que “hem demostrat que hem sigut garantia de bon govern, que hem aconseguit que l’Ajuntament tingui una economia sanejada, hem demostrar que ho hem fet bé, i com diu el nostre eslògan nosaltres som garantia de govern”.

I per últim, Mindan va dir “que som positius, sabem treballar, sabem buscar solucions i sabem cercar recursos per tirar endavant els projectes de Roses. Escoltem a tothom i decidim sempre pel bé comú. I amb els nostres virtuts i defectes estem disposats a treballar pel poble de Roses”.