Deixar de fumar no és fàcil, però des del Centre d’Assistència Primària de Roses ens poden ajudar

Dia Mundial Sense Tabac
Personal del CAP, farmacèutic i de la Fundació Roses Contra el Càncer en la carpa instal·lada a l'estació d'autobusos

El CAP, les farmàcies i la Fundació Roses Contra el Càncer van portar una jornada de conscienciació per ajudar a deixar de fumar emmarcada en el Dia Mundial Sense Tabac

Dia Mundial Sense Tabac
Personal del CAP, farmacèutic i de la Fundació Roses Contra el Càncer en la carpa instal·lada a l’estació d’autobusos

Per tercer any consecutiu, la Fundació Roses Contra el Càncer, el Centre d’Assistència Primària, CAP, i les farmàcies González, Gratacós, Marta Bosch i Martínez-Roca van portar a terme, ahir, 31 de maig, Dia Mundial Sense Tabac, una iniciativa de manera conjunta per sensibilitzar a la població sobre els riscos de fumar.

Així, que totes les persones fumadores que es van apropar per una de les dues parades que havia instal·lades, una a l’estació d’autobusos de la SARFA, i l’altra a l’Avda de Rhode, cantonada amb l’Avda Jaume I, se’ls oferia una poma, gentilesa de Fructícola Empordà de Sant Pescador, a canvi d’un cigarret.

A més, les persones que van voler es van fer una prova de cooximetria per mesurar el seu nivell de monòxid de carboni a conseqüència del tabac, a més d’una altra que “ens dóna aproximadament l’edat pulmonar que té una persona bufant, fer-li ser conscient del dany que li pot fer el tabac”, va afirmar l’infermer de l’Àrea Bàsica de Salut de Roses, Albert Bueno.

L’objectiu de la instal·lació d’aquest dos punts informatius va ser conscienciar a la gent als vilatans dels perjudicis que té el fumar i oferir-les ajuda per deixar-ho. “Nosaltres podem ajudar a la persona a deixar de fumar fent-lo reflexionar, oferint-li informació, assessorament, recolzament i un seguiment de la persona, ja que no hi ha un píndola màgica per deixar de fumar, ha de ser la pròpia persona que vulgui fer-ho”, va manifestar Bueno, remarcant que “el que estigui interessat en deixar l’hàbit es pot apropar al CAP de Roses”.

Com dada, si més no curiosa, assenyalar que entre les persones que es van fer la prova amb el cooximetre hi va haver dues que tan sols van donar 1 punt de diferencia respecte al seu nivell de monòxid de carboni. Una dada sense importància si no fos perquè una de les persones és un adult, fumador d’un paquet diari, i l’altra un jove que no ha fumat mai a la seva vida, “sóc fumador passiu va dir el jove, ja que la meva mare fuma”, va afirmar el jove.

Setmana Sense Fum: Lluita contra el tabac i promoció de l’activitat física

La Setmana Sense Fum d’enguany, que va finalitzar ahir, 31 de maig, amb la celebració del Dia Mundial Sense Tabac, uneix la lluita contra l’hàbit de fumar i la promoció de l’activitat física com a factors de salut.

Cada any, al voltant de 70.000 persones deixen de fumar a Catalunya en diversos centres sanitaris. Ho fan mitjançant l’ajuda rebuda des dels hospitals, dels centres d’atenció primària, d’unitats especialitzades, farmàcies i també amb el suport professional telefònic que presta el 061 CatSalut Respon.

En l’àmbit hospitalari, durant el 2016 unes 7.400 persones fumadores hospitalitzades van rebre intervenció per deixar de fumar als centres integrats a la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum.

A Catalunya encara fumen gairebé 1,5 milions de persones de 15 anys o més i les morts atribuïbles al tabaquisme continuen baixant, però són més de 24 cada dia, fins al punt que 1 de cada 6 morts es relaciona amb el consum de tabac. D’altra banda, el bon nivell d’acompliment de la prohibició de fumar en llocs públics es manté i 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

Enguany, la Setmana Sense Fum ha aplegat els esforços de moltes entitats i l’administració per sensibilitzar la població sobre el consum de tabac i centra el missatge en la importància de deixar de fumar i potenciar en canvi l’activitat física que està més a l’abast: caminar.

Jornada de Salut a Roses aquest proper dissabte

Aquest proper dissabte, 3 de juny, de 10 a 14 hores el Centre d’Assistència Primària de Roses portarà a terme una Jornada de Salut a la Riera Ginjolers, “on tindrem taules per informar sobre temes de salut com el tabaquisme, la diabetis, la hipertensió, el càncer de pell i protecció solar i alcohol, però a la vegada farem salut amb una classe de zumba, i escoltarem música interpretada per una cantant de Roses”, va explicar l’infermer Albert Bueno.

Una Jornada de Salut en la que el CAP comptarà amb la col·laboració també de les farmàcies de Roses i la Fundació Roses Contra el Càncer.

Programa:

10:30 hores: MasterClass de Zumba – Helena Payán
11 hores: Taller de Reanimació Cardio-Plmonar
11:30 hores: Taller sobre sexualitat
12 hores: MasterClass de Zumba – Helena Payán
12:30 hores: Taller de Reanimació Cardio-Pulmonar
13 hores: Música en viu amb Madamme Mustash