El departament de Cultura tanca la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” amb 31.914 llibres regalats

La campanya "Fas 6 anys. Tria un llibre" ha estat un èxit

A mitjans de gener es reprendrà la campanya per als infants que fan sis anys durant el primer semestre de 2017, i a partir de l’octubre pels nascuts a la segona meitat de l’any

"Fas 6 anys. Tria un llibre"
La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” ha estat un èxit

La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” que ha impulsat el Departament de Cultura, amb la col·laboració i la coordinació comercial del Gremi de Llibreters de Catalunya, s’ha tancat amb 31.914 llibres regalats, la qual cosa representa que hi han participat el 38,3% dels infants catalans que complien 6 anys aquest 2016. Aquests bons resultats, molt per sobre de les previsions inicials, i l’excel·lent acollida de la iniciativa han fet que s’hagi decidit avançar la segona edició de la campanya, que es reprendrà a mitjans de gener.

El conseller de Cultura, Santi Vila, va explicar que “després de l’èxit d’aquesta primera experiència, tenim clar que aquesta és una campanya que ha arribat per quedar-se i que es converteix en una ajuda fonamental perquè els nostres infants comencin la seva biblioteca personal”. Vila va assenyalar que tots els indicadors de la campanya certifiquen que s’han aconseguit els objectius inicials i que “més enllà d’enfortir l’hàbit de la lectura, hem portat públic nou a les llibreries i en aquests dos mesos hem situat la curiositat pel llibre i la lectura a les cases de més de 80.000 famílies”.

En aquest sentit, les enquestes fetes pel Gremi de Llibreters de Catalunya també avalen l’impacte positiu de la campanya, ja que el 83% dels llibreters han detectat públic nou als seus establiments i que, en un 33% dels casos, eren usuaris que anaven per primer cop a una llibreria, exceptuant la compra de llibres de text. Tanmateix, el 57% dels llibreters assenyala que s’ha generat compra creuada, és a dir, que els participants a la campanya han adquirit més d’un llibre en la mateixa compra.

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, també valora de forma molt positiva la campanya i, especialment, la seva contribució a donar a conèixer la gran oferta bibliogràfica de la xarxa de llibreries catalanes. “Estem molt satisfets de com s’ha desenvolupat aquesta iniciativa, pionera al nostre país, i estem oberts, de la mà del Departament de Cultura, a anar-la millorant en successives edicions”, va manifestar Daura.

La campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre” va començar el passat 19 d’octubre i es va tancar el 30 de novembre, malgrat que s’ha permés bescanviar vals fins el passat dissabte dia 3 per facilitar la participació al major nombre possible de famílies. Les comarques de la Catalunya Central són les que han obtingut una més gran taxa de participació, amb el 40,6%, seguides de les de l’àrea de Barcelona (39,5%), Ponent (38,6%), Camp de Tarragona (36,6%), Girona (33%), Terres de l’Ebre (31,3%) i Alt Pirineu i Aran (27,2%). Individualment, per comarques, les cinc de més alt nivell de participació han estat el Solsonès (61,6%), Pla de l’Estany (57,9%), Pallars Jussà (55,5%), Pla d’Urgell (49,2%) i el Vallès Oriental (46,2%).

Pel que fa a les llibreries participants, adherides al Gremi de Llibreters de Catalunya, les independents han acumulat el 53% de les vendes, mentre que les cadenes de llibreries han sumat el 47% restant, sent els dissabtes el dia de la setmana que s’ha registrat la quantitat més alta de bescanvis de vals. En total, s’han venut més de 5.800 títols diferents de 470 editorials diferents, i el 62,2% en català.

Els bons resultats de la campanya també ha provocat que s’hagi incrementat el seu cost global, per sobre de les previsions inicials, que finalment ha estat de 525.000 euros.

Campanya 2017 a partir del gener

La segona edició de la campanya “Fas 6 anys. Tria un llibre”, corresponent als infants que compleixen sis anys al llarg de 2017, es distribuirà en dues fases. La primera començarà a mitjans del proper mes de gener i anirà adreçada als nens i nenes nascuts durant el primer semestre de 2011, mentre que a partir de l’octubre es distribuiran els vals per als nascuts al llarg del segon semestre de l’any.

Mitjançant aquesta iniciativa, l’infant que faci 6 anys durant el 2017 rebrà a casa una targeta que el convidarà a anar a qualsevol de les més de 200 llibreries agremiades al Gremi de Llibreters de Catalunya, on podrà bescanviar la targeta pel llibre que més li agradi, per un import de fins a 13 euros.

“Fas 6 anys. Tria un llibre” és una iniciativa impulsada pel Departament de Cultura en col·laboració amb el Gremi de Llibreters de Catalunya i compta també amb la implicació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), IDESCAT, els Departaments de Presidència i Ensenyament de la Generalitat i el Gremi d’Editors de Catalunya.