Mes de paraules

Després de les cendres, disc i concert solidari pels damnificats del foc a l’Empordà

19 artistes de l’Alt Empordà, entre ells els rosincs Jordi Rubau, Nüska Gratakós, Pablo Guirao Trio o Rusó Sala presentaran aquest diumenge 20 de gener, en un concert a la sala La Cate de Figueres, les seves cançons per donar suport i recaptar fons pels damnificats dels Focs de l’ Empordà que encara no han rebut l’ajut necessari.

D' esquerra a dreta: L'arquitecte Josep Mª Najes i els músics Jordi Rubau, Josep Guanter, Laia Vehí, Emi Martínez, Irún, Ivan i Carles García.
D’ esquerra a dreta: L’arquitecte Josep Mª Najes i els músics Jordi Rubau, Josep Guanter, Laia Vehí, Emi Martínez, Irún, Ivan i Carles García

Aquest  concert solidari està organitzat per l’Associació Empordà Músic i els voluntaris de la Plataforma #Focempordà on les cançons adients per aquesta causa solidària i composades pels mateixos artistes han estat recopilades en un disc produït per Empordà Músic i patrocinat per Alchimia Solidària sota el títol “Després de les cendres”.

El preu de l’entrada al concert és de 5 € i el preu del CD de 10 €. Amb el número de l’entrada, la compra del CD i la de la xapa de #Focempordà els assistents entraran en un sorteig d’una samarreta cedida pel F.C. Barcelona signada per tres jugadors del primer equip de futbol, entre d’ells, el considerat el millor jugador del món, Leo Messi.

Durant l’actuació dels músics està previst la projecció d’imatges del foc que va devastar el territori altempordanés.

També, entre les diferents actuacions, hi haurà breus parlaments tant de voluntaris, bombers, artistes i damnificats.

Portada del disc dissenyada per Àlex Pérez
Portada del disc dissenyat pel rosinc Àlex Pérez

 

MANIFEST – adjunt als actes de presentació CD: Després de les cendres .

El 22 de juliol del 2012, l’Empordà, la nostra comarca va patir un incendi de magnituds impressionants. Sense oblidar les vides humanes perdudes voldríem recordar de nou i tornar a donar llum sobre aquest desastre que va marcar l’actualitat del nostre país durant l’estiu passat.

Malauradament el desfici es pot tornar a repetir perquè les mesures preventives i organitzatives pels temes de seguretat no van ser les adequades, i el fons del problema persisteix. Si no actuem amb decisió i eficàcia es pot repetir. Segurament es repetirà però cal ser diligents perquè la feina preventiva faci que les conseqüències d’altres incendis siguin el menors possibles. Som a temps de treballar per evitar-ho i no tenir que queixar-nos a posteriori del mal que suposa un foc incontrolable.

Com molta gent varem patir pels greus efectes provocats pel incendi sobre el territori que estimem. Tothom pateix, a tothom afecta. Aquest horror no coneix persona ni discrimina per raó de lloc de residencia o situació econòmica, per això es mes cruel quan els damnificats no reben l’ajuda ni el suport de les administracions.

Com a voluntari molts ens varem apuntar per cooperar i ajudar, aportant el millor de cadascuna de les nostres circumstàncies i amb el desencís de l’esforç i l’interés mostrat per tants i tants voluntaris que s’ha desaprofitat…. Cal continuar treballant tots plegats. No podem oblidar.

Hem vist moltes dades, molts actes i mostres de transparència però quelcom no funciona be quan hi ha molts afectats que nomes han recollit un munt de paraules i bones intencions. Ara ja no son ni als titulars de premsa ni a les pàgines més amagades dins un trist apunt periodístic. Segurament l’oblit del seu patiment fa més mal que les pèrdues materials sofertes.

Volem ser positius i optimistes per afrontar les ferides que encara afecta a la gent que s’estima l’Empordà, però no volem ni podem oblidar. Encara menys podem deixar de ser exigents amb les administracions per evitar que aquesta situació es torni a repetir, volem ser exigents i reclamar solucions adequades als problemes detectats i sobretot no podem deixar a l’estacada a la gent afectada per l’ incendi. Han de saber que no els oblidem, que volem ajudar-los, que estem al seu costat per exigir i reclamar el que mereixen: un tracte digne i una ajuda adient.

No pot ser que les ajudes recaptades per tants actes solidaris i benefactors anònims es dediquen a resoldre mancances que les administracions haurien d’haver resolt. La gent vol ajudar a les víctimes i no vol que les seves aportacions serveixen per amagar l’ incompetència dels seus governants. Moltes veus critiques han estat silenciades o no prou escoltades reclamen reflexionar perquè els errors no es tornin a repetir o com a mínim la pròxima vegada els efectes d’un incendi al nostre territori siguin els menors possibles. Que no tinguem que tornar a plorar o penedir-nos d’aquí uns quants anys.

Nosaltres, amb la modèstia de les nostres possibilitats, tenim el convenciment de la necessitat de continuar treballant per aportar solucions, ajudes, i sobretot no oblidar.

Alçarem les veus vers les administracions responsables per reclamar que mai tornem a patir les greus conseqüències de manca de previsió, de no prendre a temps les mesures de seguretat adients, de no tenir uns protocols d’actuació i plans d’emergència prou estudiats i sobretot no deixarem que les víctimes menys protegides continuïn en la desesperança del dolor oblidat.

Afectats pels incendis: No us oblidem, estem amb vosaltres.

A mena de testimoni fem esment de casos realment punyents que no han rebut cap ajuda per fer front . Arxius annexes amb descripció i valoració dels danys soferts.

Cas a Biure. Senyor que pertany a una ONG tenia dins una casa vella dins el nucli urbà amb moltísim material per obrir una botiga dedicada a col·laborar amb gent de Guinea. L’incendi va cremar tot el material i va arruïnar la casa que li serveix de magatzem.

L’ajuntament amb bones intencions va dir que l’ajudaria. Encara no ha aprovat una ordenança on reguli la no aplicació del ICIO ( Impost sobre construccions ) a edificacions afectades pel foc. Tot el material cremat es va portar a Abocador controlat i l’ajuntament li ha fet pagat les taxes transport corresponents.

Cas a Agullana. Família amb explotació agrícola i ramadera. Ha perdut el pinso emmagatzemat per alimentar les seves ovelles i la nau on es guarda ha quedat en greu estat estructural.

La companyia d’assegurances no li valorar suficientment els danys i li regateja el preu de la rehabilitació. L’ajuntament tampoc ha fet una ordenança per eximir de pagament de permís d’obra.

Cas a La Jonquera. Construcció agrícola cremada amb tot el material necessari per conrear camp d’oliveres i hort. Va cremar-se, encara que estava neta actuant com barrera de protecció enfront el foc, al estar situada al costat d’una riera bruta plena de matolls que l’ACA ( Agencia Catalana del aigua) hauria de tenir neta.

Cas a Terrades. Jubilat belga que fa anys va decidir invertir els seus estalvis en casa situada en sol rústic de Terrades. El foc li va cremar amb molt mobiliari i objectes de valors en el seu interior. No ha rebut cap ajuda.

Cas a Terrades II. Casa veïna de l’anterior cas situada a Can Joly. El foc va cremar-la, també, amb molt mobiliari i objectes de valors en el seu interior. No ha rebut cap ajuda. Fins hi tot el tècnic municipal li menysvalorava les pèrdues sofertes.

Cas de Pont de Molins. Vivenda ubicada en zona de pastures que el foc va cremar part de la mateixa. L’ ajuntament obliga a marxar a la senyora de 78 anys. Tot i que li ofereix un pis de lloguer a pagar el segon any, Ella sols demana que li arreglin els mals causats pels focs.

Casos de Capmany . A les afores de Capmany van donar permís a 60 cases per edificar , però no es va legalitzar ja que el terreny és rústic. Són cases de fusta.

– La família de Juan i Lídia de la Rubia (els que havien portat el bar del poble de Capmany ) . Ells, amb 4 criatures i 2 avis, i el marit a l’ aturs’ els va cremar tota la casa i ara el mateix ajuntament no els dona permís per construir la casa de nou.

– Una altra família, del Sr. Denís, en la mateixa zona, s’ els va cremar la vivenda però no s’ els va caure com al cas de la familia de Juan Lídia de la Rúbia. Denís pot anar reconstruïnt la seva vivenda poc a poc. Ara ja té la cuina i una habitació habitable. La resta ho fan com pot i sota mínims.

Encara estem pendent de més casos que no hem acabat de reunir la informació però que tant punt la tinguem, si s’ escau, també l’ adjuntarem al manifest.

Aquest manifest està recolzat per:

-Josep Mª Najes Querol- Arquitecte i voluntari tècnic de la plataforma #Foc Empordà. Ha fet taxacions dels desperfectes dels damnificats

-Associació Empordà Músic : Emi Martínez, Jordi Rubau i Santi Cholbi

-El col·lectiu d’ artistes-músics participants en el disc “després de les cendres”.
cartell_despres_de_les_cendres

  • Carles García
  • Crossing
  •  Iaraquè?
  • Herbert de Miranda
  •  Irún
  • Joan Berenguer
  • Jordi Rubau
  • Juli Morell
  • Laia Vehí
  • Nenmagem
  • Nüska Gratakós
  • Oscar Tanús
  • Pablo Guirao Trio
  • Pol Andreu
  • Robert Molina
  • Rusó Sala
  • Samuel Arderiu
  • The Pineapple
  • Tomàs Fletxa
  • Vicens Cànoves