Detingut un veí de Vilamalla per espoliar un jaciment arqueològic a Vilafant

Jaciment arqueològic de Palol Sabaldòria, Vilafant

Jaciment arqueològic de Palol Sabaldòria, Vilafant

L’home, veí de Vilamalla, feia servir un detector de metalls per buscar objectes antics en el jaciment arqueològic

Jaciment arqueològic de Palol Sabaldòria, Vilafant
Jaciment arqueològic de Palol Sabaldòria, Vilafant

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home de 25 anys, nacionalitat espanyola i veí de Vilamalla per espoliar el jaciment arqueològic de Palol Sabaldòria, situat a Vilafant fent servir un detector de metalls, al qual se l’imputa com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric.

Segons la Policia de Catalunya, tot i que la detenció es va produir el 8 de febrer, els fets es remunten al 20 d’octubre de l’any passat, quan el detingut va ser sorprès espoliant el recinte arqueològic de Palol Sabaldòria a Vilafant, format per l’església preromànica de Sant Miquel i el castell d’època medieval. Es tracta d’unes restes arqueològiques d’art medieval incloses a l’inventari del patrimoni cultural català, de titularitat pública.

L’home va utilitzar un detector de metalls i uns testimonis que estaven al lloc dels fets van fotografiar-lo mentre feia un forat al terra amb una aixada. Un cop els agents van tenir coneixement dels fets, van adreçar-se al recinte i van fer una inspecció ocular en què van comprovar que el sospitós havia fet més remocions al subsòl, la qual cosa va provocar danys al paviment medieval.

Gràcies a la col·laboració de la Unitat d’Investigació de Figueres, els agents de la Unitat Central de Patrimoni Històric van identificar l’autor de l’espoli i el van detenir. Li van intervenir tres detectors de metalls, dues aixades, guants de treball i una paleta. Els objectes intervinguts corresponen a l’equip bàsic emprat per localitzar elements metàl·lics sota terra i fer remocions per extreure’ls.

L’extracció arqueològica és una activitat que, quan es fa sense la metodologia adequada, malmet els estrats del terreny, els altera i n’impedeix l’estudi científic. D’altra banda, les troballes arqueològiques són de propietat pública i formen part del patrimoni cultural català.

En el darrer any la Unitat Central de Patrimoni Històric ha detingut vuit persones per espoliar jaciments arqueològics, sis d’elles a l’Alt Empordà.

Després de declarar en seu judicial, el jutge ha decretat la seva llibertat amb càrrecs.