Deu anys d’experiències, de valors, d’educació, de respecte. Deu anys d’Estiu Jove de Roses

Estiu Jove de Roses

Monitors i joves participants a l'Estiu Jove 2013

L’Estiu Jove compleix enguany 10 anys. Una dècada on els joves de Roses, protagonistes d’aquest espai de lleure, han rebut una educació des dels valors del respecte, de l’amistat i de l’entorn que els envolta, Roses

Estiu Jove
Monitors i joves participants a l’Estiu Jove 2013

El CAR Jove és un espai municipal creat per l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Roses, pensat per donar resposta a les necessitats i als interessos del jovent de de la Vila. A més a més, és un punt de trobada de joves on s’organitzen tota mena d’activitats, cursos i tallers.

Un espai que donava servei al joves durant l’hivern, però no així a l’estiu. Una mancança envers la joventut rosinca a la qual es va posar solució al 2003, ara fa deu anys L’Àrea de Joventut va creure convenient crear un espai pels joves que ja no tenien edat per anar als casals ni tampoc edat de treballar, jovent entre 12 i 16 anys, per tal d’ocupar el seu temps durant l’estiu.

Així va néixer l’Estiu Jove de Roses, “un espai de lleure, prohibit dir que és un casal”, puntualitza el dinamitzador juvenil de l’Ajuntament de Roses, Jordi Abadal, que va veure la llum amb un filosofia ben definida, “que els joves fossin els protagonistes”, assenyala Abadal. I precisament, aquell primer es va cridar a participar al jovent amb l’eslogan de ‘Tria la teva aventura’.

Un primer any en el que aquest espai de lleure es va desenvolupar només al mes de juliol i en el qual van participar 6 joves, un èxit, tot i la minsa participació en la primera edició de l’Estiu Jove.

A l’any següent, 2004, és quan es va incorporar la persona que s’ha fet responsable des de llavors d’aquest espai de lleure, l’esmentat dinamitzador juvenil, Jordi Abadal, “sí, el primer any es va fer càrrec una empresa i a partir del segon any ja me’n vaig encarregar jo”. Un dinamitzador que, amb una llarga trajectòria i experiència en el lleure juvenil, va posar més èmfasi en la filosofia de l’Estiu Jove, què els veritables protagonistes fossin els joves, acabant-li de donar un esperit de lleure “pur i dur, és a dir, el que feia jo quan era petit, quan tenia 12 anys, el vaig voler transmetre als joves de Roses”. I què feia en Jordi quant era un jove de 12 anys? “Doncs construíem cabanes, agafàvem un bocata de casa i ens anàvem d’excursió al Pic de l’Àliga, per exemple. I ara fem això per donar a conèixer als joves el seu entorn i les possibilitats que ofereix Roses sense gastar un euro”.

Estiu Jove de Roses
Excursió en caiac a l’Estiu Jove

Conèixer el seu entorn, perquè molts joves que participen a l’Estiu Jove no havien estat mai, per exemple a Cala Rostella, “semblava que estaven en un altre món i està aquí al costat, a dues hores caminant”, diu en Jordi.

Tot i això, és evident que un projecte com l’Estiu Jove requereix de diners per poder desenvolupar algunes de les activitats que es fan, com per exemple, muntar en un vaixell, passar un dia a l’Aqua Brava o fer una excursió a Port Aventura.

L’Estiu Jove és un espai “transgressor, en el sentit que no és un casal típic que tots coneixem. Els nens de 12 anys que venen aquí per primer cop es sorprenen, perquè venes a un altre casal i no ho és, per això està prohibit que l’Estiu Jove s’anomeni Casal, perquè el casal d’estiu s’ha convertit, actualment, en una perversió absoluta del lleure”, remarca el dinamitzador juvenil.

Segons Abadal, quan els joves arriben per primer cop a l’Estiu Jove els trenquen totalment la percepció “absolutament errònia” que tenen del casal d’estiu, “i ho fem perquè els diem què és el que volen fer, i amb la reunió amb els pares els diem que venen a l’Estiu Jove a conèixer a un grup de joves amb els quals compartiran experiències, aventures, moments alegres, altres de no tant…”. És a dir, un grup d’amics que es reuneixen a l’estiu per compartir el seu temps de la millor manera sota la tutela d’un equip educatiu composat per un director-dinamitzador i 4 monitors.

Unes experiències que viuran els joves, i les quals els seus pares tenen ple coneixement d’elles, ja que se’ls convoca a una reunió per donar-lis tota la informació del que es farà durant els dos mesos que dura l’Estiu Jove.

Si els joves són els protagonistes de l’Estiu Jove i, són ells els que decideixen l’activitat que volen fer, l’activitat que més èxit ha tingut des de sempre “ha estat el fet de marxar d’acampada, de ruta, de colònies, digues-li com vulguis, durant tres dies”.
Anar a divertir-se fent una partida de Paint Ball és una de les altres activitats que més reclamen els joves, “s’ha de fer sí o sí, perquè la reclamen molt, com per exemple anar un dia a l’Aqua Brava”.

Èxit progressiu de participació

Estiu Jove de RosesAquestes activitats, així com molt d’altres que s’organitzen a l’Estiu Jove s’han anat popularitzant, al llarg dels anys, entre els joves de Roses, fins al punt que aquest espai de lleure, que només es feia al mes de juliol, s’ampliés al mes d’agost.
Corria l’any 2008, cinc anys després de la seva creació, i l’Estiu Jove, que va començar amb 6 joves inscrits, va haver de posar un límit de participació. Màxim 40 joves per tal de garantir la seva seguretat i diversió durant la realització de les activitats.
Segons en Jordi Abadal, les sol·licituds per participar a l’Estiu Jove cada any ha anat més, “qualsevol activitat, que té un èxit, arriba a dalt de tot per després baixar i desaparèixer. Això passa sempre en qualsevol activitat i en qualsevol lloc, és de naturalesa. Per contra, l’Estiu Jove no, sempre ha anat en augment. Al principi havíem de fer mans i mànigues per tenir gent i ara hi han joves que es queden fora”.

El motiu d’aquest èxit és que per l’Estiu Jove van passant generacions de germans en germans. Fins i tot hi ha joves que pregunten quan podran ells entrar a participar en aquest espai de lleure amb seu al CAR Jove.

El respecte,  l’educació i els valors

L’Estiu Jove és un espai que aposta també per l’educació dels joves, per transmetre’ls uns valors, i sobre pel respecte cap als demés i el seu voltant, “i quan parlem de respecte parlem de respecte a tot, a l’entorn, als companys, als monitors, a tot”, remarca Abadal.
L’Estiu Jove al llarg de la seva trajectòria ha desenvolupat molts de tallers amb l’objectiu d’educar al jovent sobre alguns aspectes amb els quals no es parla sovint, ni entre els amics ni la família. Un exemple, és el sexe. “Els joves volen saber, tenen dubtes, però no a qui preguntar, per vergonya, clar. I a l’Estiu Jove es troben una figura fora de l’àmbit familiar, escolar, d’amistats, que els parla obertament sobre el tema, i al final nois i noies parlen sobre el sexe, sobre dubtes que puguin tenir, de manera distesa”.

Performance de l’Estiu Jove, un espectacle de carrer que va sorprendre a tothom

Estiu Jove de RosesEntre les activitats que s’han portat a terme enguany l’Estiu Jove s’ha destacar la realització d’una performance, una acció artística en el que la sorpresa i l’estètica juguen un paper principal, i que no s’havia fet mai abans en aquest espai de lleure. Es va fer a la plaça de l’Església, i en la qual els joves participants de l’Espai Jove van fer una crítica social sobre el mal ús de les noves tecnologies. Un activitat que va esdevenir en un dels espectacles de carrer més sorprenents que s’han fet els darrers anys a Roses.

I la desena edició de l’Estiu Jove ha acabat avui al CAR explicant la darrera aventura que han viscut els seus participants. Una ruta de tres dies en bicicleta des d’Olot fins a l’Estartit.

Les excursions, les rutes o colònies són de les activitats, com ja hem comentat al principi d’aquest reportatge, que més agraden als joves. Així, els 5 monitors i la quarantena de joves van sortir dimarts des de la capital de La Garrotxa. Van fer nit en el Pavelló d’Esports de La Cellera de Ter. Dimecres van continuar ruta fins a Sant Jordi Desvalls, on els van deixar una sala municipal per fer nit. I ahir dijous arribada a l’Estartit, per agafar el vaixell Don Pancho i tornar cap a casa.

Una gran aventura, sens dubte, per acabar tancar el desè aniversari de l’Estiu Jove.