Cinema a la Fresca

Deu colles més que l’any passat desfilaran pel Carnaval de Roses 2016

Carnaval de Roses 2016
Una drag queen a la desfilada de divendres nit del Carnaval de Roses 2015

80 colles, 68 carrosses i 3.500 participants desfilaran durant el cap de setmana vinent, del 5 al 7 de febrer, per les passades  del Carnaval de Roses

Carnaval de Roses 2016
Una drag queen a la desfilada de divendres nit del Carnaval de Roses 2015

La festa del Carnaval de Roses donarà el seu tret de sortida el proper dijous 4 de febrer, amb la cercavila de benvinguda a Sa Majestat el Rei Carnestoltes fins a l’envelat de la plaça Frederic Rahola, on l’alcaldessa de Roses farà el traspàs de poders (la clau i l’euro) al rei, que donarà pas a l’actuació del grup de versions La Loca Histeria i a la festa que ofereix l’entitat Joventut Rosinka.

A partir de dijous i fins al dilluns 8 de febrer tindran lloc nombroses activitats centrades en el Carnaval, com els balls de l’envelat de la plaça Frederic Rahola (divendres amb The Covers Band i 7D Rock, dissabte amb Hotel Cochambre, diumenge amb l’orquestra La Selvatana i dilluns amb Swing Latino. D’altres actes, d’incorporació més recent, són les discomòbils que enguany tindran lloc a la pista annexa del Pavelló Municipal d’Esports divendres, dissabte i diumenge a la nit, per oferir al públic més jove una alternativa als balls i orquestres de l’envelat.

D’altres actes del programa compten amb una llarga tradició, com les espectaculars passades o la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. Roses destaca en ser un dels pocs municipis que manté viva aquesta tradició, consistent en el seguici i enterrament del Carnestoltes i la posterior lectura del seu testament durant la qual la societat rosinca passa revista a tot allò succeït al llarg de l’any en clau d’humor i sàtira.

Les passades

A Roses no existeix ni rua, ni desfilada, ni cap altre mot  millor que “la Passada”, que defineixi la singularitat del seu Carnaval. Una festa de Carnestoltes on es mouen unes 45.000 persones, no es limita a la població costanera, sinó que ha esdevingut també un acte popular amb impacte en tota la zona. De les colles inscrites a les “passades” de cada edició, una part són dels pobles del voltant, destacant que enguany seran 80 colles, deu més que l’any passat, quan ser van 70, i 68 carrosses, una més que al 2015 desfilaran per les diferents passades de divendres, dia 5, a la nit, dissabte, dia 6, al vespre, i diumenge, dia 7 al matí .

L’allau de persones que arriben a la població, el ressò que suscita el Carnaval de Roses, la intensa participació dels rosincs en la seva Festa Major d’hivern… són constatacions del nivell de gresca i color que envaeixen Roses durant aquests dies.

Aquesta característica es manifesta en els “estrambòtics” noms que empren les colles per a identificar-se. No hi pot haver cap dubte al respecte. L’objectiu de “La passada” és passar-s’ho d’allò més bé.

L’arrossada

Carnaval de Roses 2016
Voluntàries que van servir l’arròs del Carnaval de Roses 2015

El Carnaval s’inicia amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcalde fa al rei dels poca-soltes i, tot seguit, se celebra l’inici del regnat tot menjant i compartint bunyols i garnatxa, dos ingredients que la Comissió de Festes reparteix al públic que espera impacient l’inici de la passada.

La darrera jornada del Carnaval, els carnavalers s’ajunten per fer el darrer àpat conjunt. Una multitudinària arrossada que congrega prop de 3.000 persones i que ofereix la comissió de festes a tots aquells que, com ells, fan possible que any rere any el Carnaval de Roses segueixi viu.

L’arrossada tornarà enguany a realitzar-se al Pavelló Municipal de la vila. El preu del tiquet, bonificat per l’Ajuntament, es manté en 3 euros per als membres de les colles de Carnaval i casals d’avis del municipi (venda anticipada), i en 5 € per al públic general (en aquest cas es poden comprar els tiquets el mateix dia).

El pressupost del Carnaval de Roses baixa 1.000 euros respecta a l’any passat

Tot i les millores que any rere any el consistori va adoptant, el pressupost destinat per a la realització del Carnaval s’ha pogut baixar un xic respecta a l’any passat. Concretament, el total d’activitats, actuacions i serveis necessaris per a la seva celebració, ascendirà enguany a un pressupost de 122.000 €, 1.000 menys que l’any passat, que va ser de 123.000 euros.

El consistori manté la subvenció de 250 € incorporada el passat any, destinada a totes aquelles colles que porten carrossa durant les passades, amb l’objectiu d’ajudar a sufragar les despeses que la confecció de les mateixes representa als seus components.

D’altra banda, l’Ajuntament manté la gratuïtat dels diferents actes organitzats per afavorir la màxima participació, a excepció de l’arrossada popular que, no obstant, també resulta bonificada. Les discomòbils són gratuïtes per a tots els assistents disfressats.

L’ordre de sortida a les passades i els reis del Carnaval, escollits per sorteig

El nombre d’inscripcions per participar en les passades d’enguany ha estat fins al moment d’un total de 80 colles, 68 de les qual desfilaran amb carrossa, i un total de 3.500 persones disfressades. L’ordre de sortida de les diferents colles, es va tornar a decidir novament amb un sorteig celebrat la setmana passada al Teatre Municipal. D’aquesta manera, el Departament de Carnaval i Festes vol facilitar el procés d’inscripcions i estalviar les llargues hores de cua que havien de fer les colles per aconseguir una bona posició de sortida.

Enguany, a més, es va tornar a realitzar, també per sorteig, l’elecció dels reis i reines del Carnaval que es va decidir abans de sortegar els números de l’ordre de desfilada.

Campanya promocional

Per continuar donant a conèixer i potenciant la imatge del carnaval rosinc que cada any aplega una gran afluència de visitants, l’Ajuntament de Roses porta a terme amb cada nova edició una important campanya promocional amb actuacions arreu del territori català, així com al sud de França. Aquesta campanya inclou anuncis en premsa, falques publicitàries i l’edició de diferents productes de merxandatge.

Accessible a tots els públics

El Carnaval de Roses disposa de la instal·lació d’una plataforma alçada a la plaça Catalunya, degudament senyalitzada i habilitada amb una rampa d’accés, destinada a facilitar una òptima visibilitat a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori vol garantir d’aquesta manera que tothom pugui gaudir de la festa en les millors condicions.

Pel que fa a les restriccions en la vialitat amb motiu de les cercaviles que tindran lloc a Roses durant el Carnaval, l’avinguda de Rhode i tots els seus accessos es tancaran els dies i les hores següents:

 • Divendres 4 de febrer  – des de les 17.30 hores
 • Dissabte 5 de febrer  – des de les 12 hores
 • Diumenge 6 de febrer  – des de les 8 hores
 • Dilluns 7 de febrer  – des de les 12 hores

Horaris de les desfilades

 • Carnaval de Roses 2016
  Ballant a la desfilada de diumenge del Carnaval de Roses 2015

  Divendres 5 de febrer – passada nocturna, a les 21 hores

 • Ddissabte 6  – desfilada infantil, a les 16 hores
 • Diumenge 7  – passada de petits i grans, a les 12 hores

Els carrers afectats pel tancament, les àrees d’aparcament habilitades -tant per a turismes com per a autobusos-, i les restriccions d’estacionament, seran senyalitzats amb prou antelació.

La parada de taxis de la pl. Catalunya es traslladarà al pg. de les Muralles, davant del Jutjat de Pau.

Podeu consultar la programació d’activitats en el programa adjunt