Mes de paraules

Dia Mundial de la Salut Mental 2013

La probabilitat de patir un trastorn mental és del 14,4% en les dones i del 6,9% entre els homes

Les principals accions del Departament de Salut en matèria de salut mental passen per la millora de la resolució en l’atenció primària o el desplegament del Pla integral de Salut Mental

Dia Mundial de la Salut Mental 2013Avui, dia 10 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema ‘Alternatives davant la crisi. Els valors dels nostres drets’. Aquesta commemoració, promoguda per la Federació Mundial de la Salut Mental, va néixer l’any 1992 per equiparar la salut mental amb la salut física. A Catalunya se celebra des de l’any 2005. L’acte central està organitzat per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i cada any es fa en un lloc diferent, enguany a Vilanova i la Geltrú.

L’enquesta de Salut de Catalunya, 2012 (ESCA, 2012) mostra que la probabilitat de patir un trastorn mental és del 14,4% en les dones i del 6,9% entre els homes, en població de 15 i més anys. Aquestes dades són més baixes que les obtingudes en edicions anteriors de l’ESCA.

L’any 2012, els Centres de Salut Mental (CSM) de Catalunya van atendre un total de 216.412 persones i es van realitzar 1.391.916 visites. Aquesta activitat suposa una prevalença del 2,85% de la població, que correspon a un 2,58% de la població adulta i un 4,03% de la població menor de 18 anys.

Principals accions del Departament de Salut

  • Programa de Prevenció i atenció a la cronicitat

L’any 2012 s’han definit “Les rutes assistencials de la Depressió” i en aquests moments s’està treballant des de les Regions Sanitàries la seva adaptació i implantació en els diferents territoris. El mes d’octubre del 2012 també va iniciar-se l’elaboració de la Guia de Pacient Expert en Depressió. Està previst tenir una primera versió d’aquesta guia abans de finals d’any i realitzar les experiències pilot el primer trimestre del proper any.

  • Millora de la resolució de l’atenció primària

S’ha implantat el projecte de cartera de serveis de salut mental en atenció primària de salut en el 50% dels CAP (casos adults) i un 36% dels CAP (casos infantils i juvenils). L’objectiu d’aquest projecte és millorar l’atenció dels problemes de salut mental no greus des de l’atenció primària per tal que l’atenció especialitzada pugui millorar l’atenció dels trastorns mentals greus i de major complexitat. El desenvolupament d’aquest projecte ha suposat una disminució de les derivacions a l’atenció especialitzada en salut mental del 29% en els territoris on està implantat.

  • Elaboració i implantació de les Guies de Pràctica Clínica al sistema sanitari públic

Un cop elaborada la Guia de Pràctica clínica per a l’atenció dels trastorns per hiperactivitat en els nens (TDAH) actualment s’està desenvolupant la metodologia que garanteixi la seva aplicació en els serveis sanitaris públics.

  • Pla Desplegament del Pla integral de Salut Mental

En el marc del desplegament del Pla Integral de Salut Mental, el Govern ha promogut un programa per millorar la inserció laboral de les persones amb trastorns mental en l’empresa ordinària (conveni de col·laboració entre els departaments de Salut, Empresa i Ocupació i Benestar Social i Família, la Fundació La Caixa i el Dartmouth Psychiatric Research Center).

Per altra banda s’ha aprovat per acord de govern el Pla d’Atenció Integral a les persones amb Trastorns de l’Espectre Autista i a les seves famílies. L’objectiu és millorar la detecció precoç de l’autisme, el tractament especialitzat, el model organitzatiu assistencial i el treball amb les escoles. Ha estat un treball promogut per tres departament de la Generalitat: Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família i ha estat consensuat amb societats científiques i associacions de professionals.

També s’ha aprovat per acord de govern el Pla Interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials, amb l’objectiu de reforçar l’acció conjunta dels serveis en el tractament de les malalties entre les quals es contemplen les malalties mentals.