Dia Mundial de l’Alimentació

Dia Mundial de l'Alimentació

El tema central del Dia Mundial de l’Alimentació recau sobre els “Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició”

Dia Mundial de l'AlimentacióL’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) promou el Dia Mundial de l’Alimentació, enguany centrat en els problemes i les solucions de la lluita contra la fam. La data escollida, el 16 d’octubre, correspon a l’aniversari de la fundació de la FAO l’any 1945.

La combinació adequada d’aliments es representa en la piràmide de l’alimentació saludable, que indica que aconsella sobre les proporcions dels diferents aliments que cal incloure a diari. Aquesta piràmide recomana incloure cinc racions de fruites i verdures cada dia. En canvi, segons les darreres dades disponibles de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2012, un 11,8% de la població menja 5 o més peces de fruita al dia (10,1% dels homes i 13,5% de les dones).

L’Agencia de Salut Pública de Catalunya s’ha adherit a la celebració a través de la participació en diverses activitats:

Taller d’alimentació saludable, segura i sostenible per a entitats de cooperació

La Fundació Alícia en col·laboració amb la Fundació Catalunya la Pedrera, la Fundació Banc dels Aliments i l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha impartit aquest matí un taller formatiu gratuït a l’Auditori de La Pedrera, especialment dissenyat per a voluntaris i altres persones relacionades amb entitats de cooperació alimentària. L’objectiu és que les persones que participen en projectes de distribució d’aliments a població que es troba en situació de pobresa i vulnerabilitat alimentària, conegui les bases que permeten mantenir una alimentació segura i saludable per poder orientar i assessorar adequadament als seus usuaris. El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha estat l’encarregat de fer l’obertura del taller.

Tots els establiments de restauració de la Xarxa d’Universitats Saludables ja tenen l’acreditació AMED

La Xarxa d’Universitats Saludables comprèn 8 universitats amb un total 38 establiments de restauració que ofereixen àpats a gairebé 7.300 estudiants i treballadors. La Universitat de Girona (UdG), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, la Universitat del Bages (FUB) de Manresa, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Abat Oliva CEU (UAO) de Barcelona, ja tenen l’acreditació AMED.

Es tracta de l’única xarxa a nivell estatal que ofereix alimentació mediterrània en tots els seus establiments.

L’AMED promou, identifica i acredita els establiments que ofereixen opcions d’alimentació mediterrània i d’oci actiu per als seus usuaris. AMED proposa millores i reconeix els establiments que presenten una oferta gastronòmica on es garanteix la utilització d’oli d’oliva, abundància de verdures, hortalisses i llegums, fruita fresca, peixos i carns magres i la inclusió de productes integrals. Actualment a Catalunya hi ha 80 municipis amb gairebé 280 establiments acreditats AMED que tenen capacitat per oferir alimentació mediterrània a prop de 44.000 comensals. AMED forma part del Pla per a la Promoció de la Salut mitjançant l’Alimentació i l’Activitat Física saludables (PAAS) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Col·laboració amb entitats de distribució d’aliments amb finalitat solidària

Durant aquest any l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha iniciat projectes de col·laboració amb entitats de cooperació i distribució d’aliments amb finalitat solidària, concretament amb la Creu Roja, el Banc dels Aliments i amb Nutrició sense Fronteres. L’Agència col·labora amb aquestes entitats oferint suport tècnic al contingut de diferents projectes d’intervenció, pel que fa referència a la seguretat alimentària i l’equilibri nutricional. Durant aquest període s’han concretat els següents documents: