‘Diàlegs amb el mar’, un document excepcional d’un dels patrimonis de Roses, la pesca

'Diàlegs amb el mar'

Fotogrma del documental 'Diàlegs amb el mar'

L’estrena del documental ‘Diàlegs amb el mar’ va deixar petit el Teatre Municipal de Roses i es va haver de programar dos passis perquè el veiés tothom

'Diàlegs amb el mar'
Fotograma del documental ‘Diàlegs amb el mar’

Poques vegades el Teatre Municipal de Roses no pot acollir a tot el públic que vol entrar per veure un espectacle. I una d’aquestes vegades va succeir el passat diumenge en l’estrena ‘Dialegs en el mar’ de la rosinca Maria Velasco, de tal manera que es van haver de fer dos passis per a que el veiés tothom. Una situació que va provocar sentiments contraposats a l’autora, “és una satisfacció i em fa il·lusió comprovar que el treball que he fet interessa a molta gent, però em sap greu que hagi gent que no hagi pogut entrar, per això fem dos passis”.
‘Diàlegs en el mar’ és un treball “fruit d’una inquietud personal per conèixer i testimoniar el poble, és el resultat de vivències, tertúlies i entrevistes que he tingut el plaer de compartir amb els pescadors, amb la gent del moll i de Roses”, va explicar Maria Velasco en la presentació de l’audiovisual, per remarcar que “el que veurem és només una petita part de tres anys de filmació, i em sap greu per aquella gent que no he pogut encabir en el documental, ja que aquests tres anys s’han resumit en 45 minuts”.
‘Diàlegs en el mar’ és un document excepcional d’un dels patrimonis de Roses, la pesca, motor econòmic per excel·lència de la Vila fins l’arribada del turisme. Un patrimoni de les diferents arts de la pesca o un patrimoni de vida com és la del pescador tant en alta mar com en el moll. Es tracta d’un treball audiovisual que, a banda de deixar constància de preservar en el nostre patrimoni i lluitar contra la desmemoria, “és un homenatge al mar i al món de la pesca, un crit d’alerta d’un sector que cal protegir i la mirada i fascinació d’una noia de Roses que porta més de 15 anys dedicada a documentar el món de la pesca”, va assenyalar l’assessor cultural de l’Ajuntament de Roses, Toni Martínez, durant al presentació de l’audiovisual.

La projecció d’aquest documental “dedicat a tota la gent que li agrada el mar”, com resa al principi de la projecció, va fer emocionar al pescadors tan en actiu com jubilars que hi havia a la sala, entre d’ells al Patró Major, Antoni Abad, que un cop finalitzat i després d’agrair a Velasco la seva feina va destacar que “ha sabut recollir un cúmul de sensacions i valors de la nostra feina, que en definitiva no és altra cosa que el nostre patrimoni”.

L’estrena del documental ‘Diàlegs en el mar’ va finalitzar amb unes paraules de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, destacant que la seva riquesa “s’ha de difondre pels centres educatius per a que els joves puguin saber de primera mà el que tenim aquí a Roses i com es viu durant un dia de pesca”.

‘Diàlegs en el mar’ és, sens dubte, tot un testimoni del món de la pesca a Roses.