Mes de paraules

Es digitalitzen els llibres de l’Ajuntament de Portbou del 1901 al 1981

Digitalització dels llibres de l’Ajuntament de Portbou
El padró d'habitants de 1901 és un dels llibres més antics que s'han digitalitzat

Una digitalització de l’Arxiu Comarcal per a que els llibres puguin ser consultats de manera virtual

Digitalització dels llibres de l’Ajuntament de Portbou
El padró d’habitants de 1901 és un dels llibres més antics que s’han digitalitzat

Des d’aquesta setmana ja es poden consultar al portal ‘Arxius en línia’ els llibres d’actes del ple de l’ajuntament de Portbou. Estan digitalitzats bona part dels documents del segle XX, concretament els que comprenen el període del 1901 fins al 1981. Amb aquesta actuació, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà posa a disposició dels ciutadans una documentació essencial per conèixer els projectes més destacats que s’han desenvolupat al municipi. També es recullen els principals debats polítics duts a terme en el marc del Ple municipal durant aquest període.

La digitalització ha comprés un total de 50 llibres als quals cal sumar-hi quatre padrons d’habitants, concretament del 1901, 1924, 1930 i 1936 on tots els afeccionats a la recerca genealògica podran trobar els seus avantpassats tant si són de Portbou com de Colera, atès que aquest últim municipi va dependre del primer fins l’any 1934, en que el president de la Generalitat Lluís Companys va autoritzar-ne la segregació.
En aquest sentit l’arxivera comarcal, Erika Serna, ha recordat que “a petició d’uns veïns de Portbou i Molinars, la Diputació de Girona en data 10 d’abril de 1885, va dictar una ordre on el municipi de Sant Miquel de Colera passava a formar part del de Portbou. Una unió de tots dos nuclis de població que no van ser gens ben acceptada, de tal manera que “el dia 23 de maig de 1885, el veïns de Colera van cremar l’arxiu de l’Ajuntament en desacord amb aquesta mesura i l’endemà, 24 de maig, en sessió plenària celebrada a l’Ajuntament de Portbou, es va fer efectiva la capitalitat del Portbou en front de Colera, situació administrativa que es va perllongar fins al 1934”, ha assenyalat Serna.