Disminueix la mortalitat a les carreteres, però augmenta el nombre de motoristes morts

Sinistralitat carreteres

Indicadors viaris 2019. Sinistralitat fins al 30 de novembre

Sis de les nou víctimes mortals del novembre a les carreteres són motoristes

Des de l’1 de gener fins al 30 de novembre de 2019, 163 persones han mort en 150 accidents mortals a les carreteres catalanes. El nombre de víctimes mortals representa una reducció del 10,4% respecte el mateix període de l’any passat.

Del conjunt de dades recollides, destaca la baixada del nombre de víctimes mortals comparat amb el mateix període de l’any passat. Pel que fa a les xifres d’accidents mortals, també hi ha hagut un lleuger descens respecte al 2018. Un 52% dels morts es produeix en cap de setmana o festiu. Si analitzem els col·lectius vulnerables, veiem que hi ha hagut un augment important en el nombre de motoristes morts, un 10% més que en el mateix període de l’any passat. La demarcació de Barcelona encapçala la llista del nombre de morts per demarcacions, amb una víctima menys que l’any passat.

Pel que fa a l’edat de les víctimes mortals, destaca l’augment d’un 50% del nombre de morts dins la franja de 65 a 74 anys respecte al mateix període de l’any passat. Cal dir però, que durant els mesos d’octubre i novembre s’ha aconseguit frenar aquesta tendència a l’alça. També val la pena destacar la reducció d’un 43,6% de les víctimes mortals dins la franja d’edat de 35 a 44 anys.

Quant als dies de la setmana, un 52% de les víctimes mortals han mort durant els caps de setmana o els festius. El cap de setmana que aquest any ha registrat més víctimes mortals ha estat el del 22 al 24 de març, amb 7 persones mortes per sinistre viari.

De les 163 persones mortes aquest any, un 39% són víctimes de col·lectius vulnerables: 45 motoristes, 9 ciclistes i 10 vianants. Convé destacar que, fins a aquest mes de novembre de 2019, el nombre de motoristes morts supera el de l’any passat, ja que en aquest mateix període les víctimes van ser 41. També se supera la xifra de ciclistes morts, ja que l’any passat, en aquestes dates, n’eren 2. Per tant, el col·lectiu de ciclistes i motoristes és un dels que més s’ha de treballar; no només ells han de ser conscients de la seva vulnerabilitat, sinó també la resta de conductors.