Dispositiu especial de trànsit amb motiu de la primera fase de la Setmana Santa 2014

Departament d'Interior de la Generalitat

Foto: arxiu

S’intensificarà la presència dels Mossos d’Esquadra a les vies principals i a les àrees de servei i descans de les autopistes i, durant la primera fase de la Setmana Santa, es faran prop de 600 controls sobretot a les vies secundàries  

Departament d'Interior de la Generalitat
Foto: arxiu

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, posa en marxa el dispositiu especial de trànsit amb motiu de la Setmana Santa 2014,  que ha començat avui divendres 11 d’abril, a les 15.00 h, i que finalitzarà el dilluns, 21 d’abril, a les 24.00 h.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler s’hi ha referit aquest matí i ha mostrat la seva preocupació “perquè estem notant un  punt de relaxació en aspectes que  haurien d’estar resolts, com l’ús dels sistemes de seguretat passiva, i continuem tenint problemes amb el consum d’alcohol i també amb l’excés de velocitat, com demostren els darrers accidents”.

El conseller ha explicat que  des del Servei Català de Trànsit “serem estrictes i posarem tot allò que està al nostre abast, amb un dispositiu de més de 2.000 agents a les carreteres i un miler de controls d’alcohol, drogues i sistemes de seguretat passiva”. El titular d’Interior ha fet una crida a la prudència “que és imprescindible per tornar”. “Cal que tothom surti i gaudeixi però  també cal que  no ens distraguem a les carreteres”, ha afegit.

La Setmana Santa és una operació especial de trànsit de transició de la mobilitat d’hivern cap a la d’estiu i tot apunta que la distribució geogràfica dels desplaçaments serà cap a les segones residències i zones de platja, com la Costa Daurada i la Costa Brava, cosa que afectarà els corredors viaris costaners. A més, com les darreres nevades mantindran les estacions d’esquí encara obertes, les destinacions de muntanya també registraran una gran afluència de trànsit.

Primera fase operació Setmana Santa

S’ha iniciat avui divendres, 11 d’abril, a les 15.00 h, i finalitza el diumenge 13 d’abril, a les 24.00 h. Dóna cobertura a la primera sortida parcial de la Setmana Santa, coincidint amb el començament de les vacances escolars i universitàries. L’operació sortida d’aquesta primera fase serà entre les 15.00 h d’avui divendres 11 i les 15.00 h de dissabte 12 d’abril i mobilitzarà un total de 490.000 vehicles de l’àrea metropolitana de Barcelona.  Es tracta d’una xifra que inclou la mobilitat obligada habitual d’un divendres a la tarda, amb destinacions més properes per xarxa viària d’alta capacitat i, en conseqüència, no generarà tants problemes de congestió, a banda de la mobilitat prevista de sortida per oci i corresponent a la primera sortida parcial del període de vacances de Setmana Santa.  Pel que fa al retorn d’aquesta primera fase, que es concentrarà el diumenge 13 d’abril, mobilitzarà uns 250.000 vehicles cap a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Dies i horaris amb més volum de circulació

Durant la primera fase d’aquest període festiu, els dies i l’horari en què es preveu més mobilitat seran:

Sortida: Divendres, 11 d’ abril, de les 17.00 a les 21.00 hores

Dissabte, 12 d’ abril, de les 10.30 a les 14.00 hores

Retorn:  Diumenge, 13 d’ abril, de les 18.00 a les 22.00 hores

Vies i trams amb previsió de problemes de trànsit

Quant a vies i trams que podran concentrar més mobilitat i, per tant, retencions són:

Sortida

A-2      El Bruc

AP-7   Mollet del Vallès – La Roca del Vallès – Castellbisbal

AP-7   Tarragona

N-340 El Vendrell

B-23   Barcelona – Sant Feliu de Llobregat

N-145 Seu d’Urgell

C-16   Berga – Túnel Cadí

C-58   Barcelona – Ripollet

C-31   Platja d’Aro- Palamós

Retorn

A-2      El Bruc – Jorba i Pallejà

AP-7  Sant Celoni – La Roca del Vallès, Tarragona i Vilafranca del Penedès

B-23   Sant Joan Despí

C-14   Organyà

C-16   Cercs – Berga

C-32   Viladecans – Sant Boi de Llobregat

C-31    Platja d’Aro- Palamós

Trams afectats per obres durant la primera fase

Hi ha trams de la xarxa viària catalana en els quals s’estan fent obres. Malgrat que els treballs s’aturen en període festiu, no s’ha d’oblidar que les vies següents tindran diverses afectacions, com pot ser l’amplada de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en els quals quedarà limitada la velocitat i que, per tant, poden comportar trams de circulació amb retencions. Destaquem les següents:

DEMARCACIÓ

OBRES

TARRAGONA

 

T-11, N-340 i A-7: Obres de reordenació dels accessos al tram Vila-seca-Reus-Aeroport

 

Mesures especials d’ordenació i regulació de trànsit

En aquesta primera fase de Setmana Santa, s’establiran un seguit de mesures especials de regulació i ordenació de trànsit amb l’objectiu d’incrementar la capacitat viària i garantir la màxima fluïdesa possible:

Sortida 1a fase: Divendres 11  i dissabte 12 d’abril

 

VIA SENTIT

TRAM

TIPUS DE MESURA

DISSABTE

12/04

 

C-16 NORD

BERGA SUD (KM 96,5) –  CERCS CENTRE (KM100,8)

Anul·lació del carril lent

 Retorn 1a fase: Diumenge 13 d’abril

 

VIA SENTIT

TRAM

TIPUS DE MESURA

DIUMENGE

13/04

 

C-16 SUD

CERCS (KM103,4) – BERGA (KM 101,1)

Anul·lació del carril lent

C-16 SUD

CRUÏLLA ACCESSOS BERGA CENTRE (KM 99) I BERGA SUD (KM 96,5)

Tancament dels accessos des de la C-16 per tal d’evitar els encreuaments de via al mateix nivell

C-55 SUD

MANRESA (KM 26,8) -CASTELLGALÍ (24,7)

Anul·lació del carril lent

 També convé destacar que, amb motiu de la celebració de la prova esportiva “Volta a Montserrat en BTT-La Portals” el diumenge 13 d’abril, que coincideix amb el mercat setmanal de Collbató, es tallarà el vial d’accés del lateral de l’A-2 cap a la B-112 (Sortida 576A) en sentit Lleida. D’altra banda, amb motiu de la celebració del “Mercat del Ram a Vic”, tant dissabte com diumenge, s’adoptaran una sèrie de mesures especials de trànsit a la carretera C-17, per minimitzar els efectes de les possibles congestions motivades per l’afluència intensa de públic.

Efectius desplegats durant tota la Setmana Santa

Per a la gestió i el control de la mobilitat durant aquesta Setmana Santa, l’SCT ha desplegat els següents efectius tècnics i humans:

200 km de mesures de circulació instal·lades

3 mitjans aeris de seguiment de dispositius (2 helicòpters i 1 avió bimotor)

20 equips de mesures especials de trànsit

20 camions plataforma d’instal·lació

25 vehicles lleugers de senyalització vertical

4 equips mòbils d’informació viària

13 carros mòbils de senyalització variable

100 operaris de senyalització de mesures

11 operaris de restriccions de trànsit

14 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT

4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit

Efectius i dispositiu dels Mossos d’Esquadra durant la primera fase de Setmana Santa

Un total de 951 agents dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària catalana en aquesta primera fase de Setmana Santa, des de les 15.00 h d’avui divendres 11 d’abril fins a les 24.00 h de diumenge 13 d’abril. En concret, els Mossos d’Esquadra s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, informant de les incidències que hi puguin haver, atenent les incidències que pertorbin la mobilitat, i prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana.

També se n’intensificarà la presència a les vies principals, així com a les àrees de servei i de descans de les autopistes. Hi haurà controls i vigilància específica a les vies secundàries atès que és on es produeixen la majoria d’accidents de trànsit.

Els Mossos preveuen establir, en les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, un total de 599 controls, dels quals:

266  controls alcoholèmia

185 punts per revisar ús del casc i del cinturó

148  punts per controlar la velocitat excessiva o inadequada

Davant l’elevada mobilitat que es registrarà aquests dies festius, el Servei Català de Trànsit  i els Mossos d’Esquadra demanen als conductors que extremin al màxim la prudència en la conducció per tal d’evitar accidents.

Mesures de regulació de vehicles pesants

Amb la finalitat de garantir la mobilitat general de la circulació, d’augmentar la fluïdesa en la xarxa viària i de millorar la seguretat viària, durant aquesta Setmana Santa 2014 hi haurà restriccions a la circulació per a tot tipus de vehicle o conjunt de vehicles de més de 7.500 kg de MMA. S’informarà d’aquestes restriccions a través dels panells de missatgeria variable.

Les restriccions als vehicles pesants estaran vigents en les vies i els horaris que s’especifiquen en aquest document. 

Convé recordar també que la Resolució  INT/768/2013, de 8 d’abril  limita, amb les excepcions corresponents, la circulació de vehicles pesants per la N-II a Girona

Consells i informació per a l’usuari

L’SCT difondrà, al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres i autopistes catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària.

A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, el web de trànsit de la Generalitat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.