Dispositiu especial del Govern amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Diada Nacional de Catalunya

5.770 agents del Mossos d’Esquadra garantiran el bon funcionament dels diversos actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya

Diada Nacional de CatalunyaEl Govern de la Generalitat desplegarà demà, 11 de setembre, un dispositiu amb especial atenció a la seguretat, la mobilitat i la salut dels ciutadans, amb motiu de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya arreu del territori.

Dispositiu de seguretat

Un total de 5.770 agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra  es mobilitzaran en el dispositiu de seguretat per garantir el bon funcionament dels diversos actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

El Centre de Coordinació Policial està activat des del 9 de setembre, jornada de l’acte institucional que s’ha fet a la Plaça Sant Jaume, i estarà actiu fins demà, quan finalitzin els actes el dia 11 de setembre.

A Barcelona, on l’Assemblea Nacional Catalana ha convocat la Via Lliure ‘V’, els Mossos d’Esquadra treballaran de forma conjunta i coordinadament amb la Guàrdia Urbana per minimitzar l’afectació de la mobilitat, garantir la seguretat i atendre les incidències que es puguin produir.

En relació amb el transport públic, es reforçarà també la presència policial a les estacions, on es preveu una assistència més nombrosa, per tal de garantir el bon funcionament de les mateixes i evitar aglomeracions que puguin suposar un risc pels seus usuaris. En aquest sentit, es preveuen mesures especials, davant la possible saturació a determinades estacions.

El dispositiu de mobilitat del Servei Català de Trànsit (SCT) amb motiu de la manifestació restringirà l’avinguda Meridiana a la Diada

Amb motiu de la celebració de la manifestació que restringirà l’avinguda Meridiana de Barcelona per la Diada, el Servei Català de Trànsit (SCT) establirà amb els Mossos d’Esquadra un dispositiu de trànsit coordinat amb la Guàrdia Urbana de Barcelona per garantir la mobilitat de tots els usuaris així com el desenvolupament d’aquest acte de l’11 de Setembre.

En concret es tallarà l’accés a la Gran Via de Barcelona des la C-31 a Badalona i els vehicles seran desviats cap a la ronda Litoral/B-10. També a la C-31 es restringirà l’accés a Badalona Centre i s’obligarà als vehicles a dirigir-se cap a la sortida Ronda de Dalt/Trinitat. A més, de la ronda Litoral/B-10 es tancarà la sortida 28 cap a Gran Via/Plaça de les Glòries en sentit sud.

D’altra banda, el trànsit d’entrada a la capital catalana des de la C-33 i la C-58 es desviarà cap a les rondes de Dalt i Litoral, evitant així la circulació cap a l’avinguda Meridiana. D’aquesta zona, també es restringirà el carril bus-VAO en sentit Barcelona. Convé destacar que l’SCT farà efectives aquestes mesures de restriccions i regulació del trànsit atenent els requeriments de la Guardia Urbana de Barcelona i les necessitats dinàmiques del dispositiu conjunt.

A més, per dur a terme i reforçar aquest operatiu, l’SCT disposarà panells de missatgeria variables i senyalització amb cons, i també s’augmentarà la presència dels Mossos d’Esquadra en aquests punts de regulació de la mobilitat.

La celebració de l’acte a la Meridiana comportarà un moviment elevat de vehicles cap a Barcelona divendres al matí, i s’ha de tenir en compte la jornada de vaga parcial dels maquinistes de Renfe que alterarà el servei de trens. En aquest sentit, des de l’SCT es demana sobretot als usuaris de fora de l’àrea metropolitana de Barcelona que tinguin previst desplaçar-se a la capital catalana amb vehicle privat, que programin i efectuïn el viatge amb antelació per evitar afectacions a la xarxa viària catalana. Als accessos a Barcelona, cal seguir en tot moment les indicacions dels agents.

Consells de Protecció Civil de la Generalitat per a gaudir de forma segura durant els actes amb gran concentració de persones de la Diada Nacional de Catalunya

 • Abans de sortir i durant els actes, estigueu atents a les informacions que emetin les autoritats i els cossos de seguretat sobre l’esdeveniment, així com a les dels organitzadors i les que apareguin als mitjans de comunicació. Seguiu sempre les indicacions en quant a desplaçaments fins a la zona.
 • Així mateix, informeu-vos de la previsió meteorològica per adequar-vos-hi.
 • És convenient que porteu un telèfon mòbil carregat i que tingueu els números de les persones que us acompanyen.
 • Si viatgeu amb metro o tren, en el moment de la tornada si us és possible, procureu desplaçar-vos fins a estacions que no estiguin en la zona immediatament adjacent a la zona de la concentració (Av. Meridiana). Eviteu accedir a estacions que ja estiguin molt plenes o saturades. D’aquesta forma es minimitza el risc que es saturin els vestíbuls i andanes de les estacions i es facilita un retorn esglaonat. A les andanes i vestíbuls no empenyeu mai: pot provocar un accident.
 • Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran o persones amb necessitats especials, feu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte i feu que la portin a sobre en un lloc visible per si es perden.
 • Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència fora de la zona d’aglomeració per tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu. Localitzeu els llocs de referència (punt de trobada, policia, serveis sanitaris) i feu que s’hi fixin també els vostres companys i familiars (sobretot els nens).
 • A l’arribada identifiqueu bé tots els espais i en especial localitzeu les possibles vies d’evacuació. Mai ocupeu un espai previst com a sortida d’emergència o via d’evacuació.
 • En cas d’urgència o de situació de risc, aviseu preferentment als serveis de l’organització, d’emergències o policials més propers o, si no és possible, truqueu al telèfon d’emergències 112 del Departament d’Interior. Si no poguéssiu trucar des del telèfon mòbil (per saturació de les xarxes) busqueu un telèfon fix.
 • Indiqueu amb la major precisió possible quina emergència hi ha i la localització.
 • Si es donés qualsevol situació d’emergència, mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels cossos d’emergència i de seguretat de l’organització de l’acte. Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres en llocs on es concentren grans quantitats de persones: pot provocar situacions perilloses.
 • Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada i respecteu sobretot les indicacions dels serveis de seguretat.
 • Informeu-vos dels consells d’autoprotecció els dies anteriors i durant la Diada seguint el compte de twitter @emergenciescat

Transports públics

Pel que fa als transports públics, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el servei a les Línies Metropolitanes amb la màxima oferta. Així, la línia Barcelona-Vallès funcionarà amb freqüències de dia feiner no lectiu a totes les línies: S1 Terrassa, S2 Sabadell, S5 Rubí, S55 Universitat Autònoma, L6 Reina Elisenda i L7 Av. Tibidabo.

A la línia Llobregat-Anoia, els trens de les línies R5 Manresa, R6 Igualada, S4 Olesa de Montserrat i S33 Can Ros circularan en horari de dia feiner i doblaran la capacitat de la major part dels combois, passant dels 3 als 6 cotxes.

A Rodalies de Catalunya, i com a conseqüència de la vaga convocada per Renfe, el servei trens de rodalia i trens regionals, prestarà els següents serveis: de 14 h a 21 h, 100% del servei corresponent a un dia festiu. I de 0 h a 14 h i de 21 h fins al final de la jornada de vaga, del 33%.

Recomanacions per a l’ús racional de la telefonia mòbil durant la concentració ciutadana de l’11S per evitar el col·lapse de la xarxa 

La Generalitat de Catalunya vol fer una crida a l’ús racional de la telefonia mòbil durant l’acte del pròxim 11 de setembre a Barcelona, sota el nom de Via Lliure 2015, per intentar evitar el col·lapse de la xarxa i garantir el servei en cas d’emergència.

En el marc del conveni de col·laboració amb la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) del Departament d’Empresa i Ocupació, i sota la seva supervisió, les operadores de telefonia mòbil habilitaran mesures per augmentar la capacitat de la xarxa al llarg del recorregut de la Via Lliure i en els punts de màxima concentració.

Tot i així, atès que tota gran concentració de persones amb dispositius mòbils pot provocar la saturació de la xarxa malgrat aquestes mesures addicionals, la DGTSI i les operadores han elaborat conjuntament un seguit de consells o recomanacions adreçades a facilitar un ús racional del telèfon mòbil per minimitzar el possible col·lapse de la xarxa.

Recomanacions per a un ús racional del mòbil durant una gran concentració:

 1. Quedar d’acord amb el lloc de trobada abans de l’esdeveniment, atès que, possiblement, un cop allà costarà contactar-hi. Si durant l’esdeveniment us heu de comunicar, intenteu evitar les trucades de veu i feu-ho mitjançant missatges de text.
 2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable esperar a arribar a casa o a un lloc amb WiFi per publicar a la xarxa les fotos i comentaris de l’esdeveniment.
 3. Les xarxes WiFi disponibles al llarg del recorregut poden ser insegures. Cautela amb les connexions que establiu ja que us podrien generar més maldecaps que altra cosa.
 4. Les aplicacions dels smartphones solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les estem utilitzant. És convenient finalitzar totes aquelles aplicacions que no feu .
 5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, la telefonia fixa us garantirà una millor comunicació amb el 112. Demanar a algun comerç o veí del carrer que avisi el 112 des d’una línia fixa pot ser de gran ajuda.
 6. Si heu de fer una trucada urgent i hi ha congestió, podeu allunyar-vos uns metres de la concentració i provar-ho. Si no ho aconseguiu, espereu entre 10 i 15 segons abans de tornar a provar de fer la trucada.
 7. Si voleu saber què diuen els mitjans de comunicació sobre l’esdeveniment, us recomanem que seguiu la informació a través d’un aparell de ràdio.

La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació emet aquests i altres consells a través del twitter @TIC #11S2015

Consells per gaudir de la Via Lliure 2015 amb salut

Via LliureSi veniu des de fora de Barcelona:

 • Planifiqueu el viatge per arribar-hi a temps. Procureu ser a Barcelona, a la zona del vostre tram, cap a l’hora de dinar.
 • Abans de sortir de casa, mireu la previsió meteorològica. Adeqüeu-hi la indumentària, i que sigui confortable. Si heu decidit viatjar en vehicle particular a Barcelona, respecteu totes les normes de seguretat viària (poseu-vos el cinturó de seguretat o casc, no sobrepasseu els límits de velocitat, no consumiu alcohol).

Consells generals:

 • Aneu-hi amb temps. Utilitzeu el transport públic o aneu caminant almenys una part del trajecte.
 • Mireu d’anar-hi plegats amb algun familiar o amic que participi en el vostre tram de la via.
 • Si ha de ploure, agafeu un impermeable. Porteu unes sabates còmodes. Porteu el telèfon mòbil i el rellotge.
 • Tingueu cura dels infants i la gent gran que us acompanyin o que tingueu al voltant.
 • Feu un àpat saludable i lleuger, ric en hidrats de carboni i baix en greixos, especialment els saturats. No oblideu de menjar fruita.
 • Beveu sovint aigua o sucs durant el dia (eviteu el te, el cafè i l’alcohol). Localitzeu els lavabos públics que hi hagi a prop del vostre lloc de la via.
 • Si voleu menjar alguna cosa durant la via o després, la fruita, el pa, les torrades, la fruita seca i les galetes són bones opcions.
 • Si us trobeu malament o esteu marejat en algun moment ―sobretot si teniu problemes de salut crònics― feu-li saber de seguida a les persones que us acompanyin o a les més properes o a les persones d’organització de la via.
 • Les activitats multitudinàries requereixen temps per organitzar-se: cal tenir paciència i estar relaxats durant tot el temps que duri la preparació i l’acció de la via.