Disset municipis de l’Alt Empordà acullen el Punt d’Informació Energètica

Punt d’Informació Energètica

En cadascú dels disset municipis un tècnic informa i assessora sobre la facturació, augment i disminució dels consums en els habitatges de forma gratuïta

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà reprèn, aquest mes de setembre, el Punt d’Informació Energètica. Aquesta segona edició del projecte, que s’emmarca en el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, portarà aquest espai de divulgació i conscienciació en l’estalvi energètic a disset municipis de la comarca. Es tracta d’una iniciativa de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima que posa a disposició de cadascuna d’aquestes poblacions d’un tècnic per informar i assessorar sobre la facturació, augment i disminució dels consums en els habitatges de forma gratuïta. Els pobles participants també acolliran xerrades informatives, tallers familiars i visites als domicilis d’assessorament. Totes les activitats s’han adequat als protocols per evitar la propagació de la Covid-19

Des del Punt d’Informació Energètica es plantegen objectius com fomentar l’aplicació de bones pràctiques d’estalvi i eficiència energètica entre la ciutadania, crear consciència energètica i informar sobre els impactes negatius, sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones, de l’actual model energètic.

El conseller comarcal delegat de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima, Carles Fortiana, afirma que els Punts d’Informació Energètica “són molt importants perquè creen consciència ciutadana vers el model energètic que tenim i alhora ajuda a les famílies a estalviar”.  Fortiana també valora molt positivament l’adhesió de nous municipis participants.

Les primeres activitats agendades seran un seguit de xerrades informatives que es faran en motiu del mes de la mobilitat sostenible europea. El 24 de setembre es farà una xerrada a Vilaür, sobre el vehicle elèctric i les possibilitats i dubtes que planteja. El dia següent Port de la Selva acull la mateixa xerrada i Sant Climent Sescebes acolliran una sobre la mobilitat compartida on s’explicaran les avantatges mediambientals i l’estalvi econòmic que suposa. Aquestes activitats es repetiran en d’altres poblacions durant el mes de novembre. Al web http://www.mediambient-altemporda.org/serveis.aspx?IDC=97.2 publiquen tots els punts i activitats previstes.

Enguany sis municipis se sumen als onze que fins ara acollien el Punt d’Informació Energètica. Tots ells (Agullana, Avinyonet de Puigventós, el Far Empordà, el Port de la Selva, Garrigàs, Garriguella, Maçanet de Cabrenys, Navata, Palau-saverdera, Palau Santa Eulàlia, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Ventalló, Vila-sacra i Vilaür) estan a adherits a la iniciativa europea del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per una energia local sostenible.

El Pacte és el principal moviment Europeu que involucra les Autoritats Locals i la seva ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic. Consisteix en el compromís voluntari de les ciutats i pobles que s’hi adhereixin de col·laborar en el compliment de la política energètica europea per reduir les emissions de CO2 en, com a mínim, un 40% l’any 2030, impulsant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. El principal objectiu del projecte comarcal és aconseguir un nou model energètic municipal més participatiu, democràtic, saludable i socialment inclusiu a mitjà i llarg termini.